40 Jaar Dames Internationaal

Op 13 juni 2022 is het exact 40 jaar geleden dat Nederland aan de wieg stond van het internationaal damesrugby. In die tijd werd de allereerste rugby-interland door vrouwen ooit gespeeld tussen Nederland en Frankrijk. Dit vond plaats op de toenmalige velden van de Utrechtse Rugby Club. Vanuit daar is deze (traditionele mannen)sport uitgegroeid tot waar het nu staat: een sport met een breed, inclusief karakter, met een stevige internationale ontwikkeling. Dit heugelijke moment wordt gevierd met een jubileumweekend, met als hoogtepunten een hoogwaardig interland en een seminar.

Programma Jubileum

10:00 – 14:00 Seminar
Locatie:
De Weerelt van Sport, Orteliuslaan 1041, 3528 BE Utrecht

Tijdens dit kennisonderdeel delen experts, talenten en bestuursleden hun kennis en ervaring in talks en workshops. Ook geïnteresseerden van buiten de rugbywereld zijn welkom. Het programma is tweeledig: enerzijds wordt er ingezoomd op rugbycommunity en spelers: wat speelt er nu en wat is er in de komende 5 tot 10 jaar nodig is om de (dames)rugbysport verder te ontwikkelen? Anderzijds bespreken we hoe je vanuit jouw rol als club of sportbestuurder diversiteit en inclusiviteit kunt borgen en ervoor kunt zorgen dat een verscheidenheid aan sporters kan genieten van jouw sportaanbod.

Sprekers (meer namen worden toegevoegd in de komende weken)

 • Keynote speaker: Lynsey Douglas (LinkedIn) – Women’s Sport Global Lead bij Nielson Sports
 • Dagvoorzitter: Tessa Veldhuis (LinkedIn) – Presentatrice, voormalig NLVII speler
 • Spreker: Omar Heyward (LinkedIn) – Strength and Conditioning Coach bij England Rugby en Leeds, Sport Scientist
 • Spreker: Alison Donelly (LinkedIn) – Executive Director Digital, Communication & Marketing bij Sport England, Oprichter Scrumqueens.com.
 • Spreker: Dirk Danen (LinkedIn) – Algmeen Manager De Harde Leerschool
 • Spreker: Roderik Bolle (LinkedIn) – Voorzitter Rugby Nederland
 • Panellid: Sylke Haverkorn (LinkedIn) – Bondscoach NL Dames
 • Panellid: Linde van der Velden (LinkedIn) – Captain NLXV Dames, speler voor Exeter Chiefs
 • Panellid: Tijmen Vader (LinkedIn) – Development Manager Rugby Nederland
 • Panelleider: Annelies Acda (LinkedIn) – Secretaris Rugby Nederland, Adviseur Gezond In

Uiteraard zijn er genoeg mogelijkheden om te netwerken en sprekers laagdrempelig te benaderen. Deze sprekers zijn van binnen en buiten de rugbysport en dragen zo bij aan kennisuitwisseling en het versterken van sport in het algemeen en damesrugby in het bijzonder.

16:00 – 18:00 Interland OranjeDames – Belgie
Locatie: Utrechtse Rugby Club

De Nederlandse dames maken zich op voor een gelegenheidsinterland. De tegenstander is België, dus koop nu alvast je kaartjes en kom Oranje aanmoedigen.

18:00 – 20:00 Selectiewedstrijd U18
Locatie: Utrechtse Rugby Club

Behalve de interland is er ook een U18 wedstrijd waarbij onze jonge talenten laten zien wat ze waard zijn. Aan de hand van deze onderlinge wedstrijd zal er ook een selectie plaatsvinden voor internationale wedstrijden na de zomer.

20:00 – 20:30 Ceremonie en start reünie(oud)speelsters
Locatie: Utrechtse Rugby Club

Natuurlijk gaan we de dames van het eerste uur in het zonnetje gaan zetten; kom kennismaken met deze pioniers! Tevens een mooie gelegenheid om weer een drankje te drinken met je oude maten en verhalen op te halen.

Luister hier naar de podcast ‘Happiness is Eggshaped’ met de captains van Nederland en Frankrijk, Liza Groenendijk (RC Wageningen) en Judith Machado (Toulouse RC)

20:00 – 00:00 Derde helft
Locatie: Utrechtse Rugby Club

Natuurlijk wordt de derde helft legendarisch en gaan we na al het rugbygeweld gewoon door met feesten.


Zondag 19 juni – Rugbyclinics door het hele land

Bij verschillende rugbyverenigingen zullen er clinics georganiseerd worden om mensen kennis te laten maken met rugby

ACHTERGROND
De missie van Rugby Nederland is de sport Groter, Sterker en Bekender te maken. Daarbij hoort het op grote schaal vieren van dit jubileum. Daarmee laten we zien dat de kernwaarden van rugby (respect, discipline en kameraadschap) nu meer dan ooit belangrijk zijn. Rugby kent alle typen spelers en Rugby Nederland wil ook groeien door in te zetten op meer diversiteit in het ledenbestand. De rol van vrouwen valt daar ook onder, die is nog relatief klein in Nederland (nog geen 10% van het aantal leden).

Dit jubileumweekend heeft verschillende doelen:

 1. De rol van vrouwen in het rugby, en hun aandeel daarin, groter en bekender te maken. Zo halen we een interland naar Utrecht en geven we clinics om jongens en meisjes kennis te laten maken rugby.
 2. De aandacht voor en kennis over diversiteit in onze sport en ook andere sporten te vergroten. Dat doen we met een interactief seminar. Daarbij bereiken we verschillende groepen: (toekomstige) spelers en coaches, bestuurders, scheidsrechters en andere betrokkenen met passie voor de sport. We stellen dit event ook (live en digitaal) open voor sportverenigingen en sportbestuurders buiten de rugbywereld.
 3. Samen vieren! Daarbij betrekken we de speelsters van veertig jaar geleden en de actieve rugby community van nu, spelend of anderszins betrokken.

Een aantal KPI’s van Rugby Nederland (doelstellingen 2021-2024) waar we met dit jubileum aan hopen bij te dragen:

 • 50 rugbyclubs hebben een team in alle jeugdcategorieën en dames- en herenteams;
 • Het aantal spelende dames is verdubbeld naar 2000;
 • Er zijn regionale competities in de 2e en 3e klasse dames;
 • Het aantal vrouwelijke coaches stijgt met 100% naar 120;
 • Alle gemengde rugbyclubs hebben meerdere vrouwelijke bestuursleden;
 • Er zijn minstens evenveel vrouwelijke scheidsrechters als dat er damesteams zijn.

HULP
We kunnen altijd nog handjes gebruiken tijdens het jubileum, maar ook in de voorbereiding.  Mocht jij een rol willen spelen bij dit event: in de uitvoering, als promotor, als sponsor, als spreker bij het seminar, als fotograaf.. of heb je steengoede ideeën voor aanvullende events? Dan horen we het graag, stuur een mailtje naar 40years@rugby.nl.