Dopingwijzer

Rugby Nederland volgt de reglementen van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit is dé Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op de website van de Dopingautoriteit is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie staat echter hieronder op een rijtje.

Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen, die gebruikt worden, op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Let op: Dopingcontroles zijn er niet alleen voor topsport, een dopingcontrole kan op elk niveau. In Nederland wordt er het meest gecontroleerd op het hoogste niveau, hoewel steekproefsgewijs ook controles op lager niveau plaatsvinden. Jij bent zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt, maar als vereniging is het wel goed om je spelers te informeren. Je kan je leden attenderen op de e-learning brons of het is mogelijk om via rugbycoordinator@rugby.nl een fysieke voorlichting brons aan te vragen.

DE ZES BELANGRIJKSTE TIPS VOOR EEN SCHONE SPORT

  1. Download de dopingwaaier app: zo heb je de laatste informatie altijd bij de hand en kun je ook je geneesmiddelen en voedingssupplementen controleren.
  2. Controleer al je geneesmiddelen: Geneesmiddelen kunnen dopingstoffen bevatten. Ook als ze zijn voorgeschreven door een arts.
  3. Vraag zo nodig dispensatie aan: Heb je volgens je arts een geneesmiddel nodig dat dopingstoffen bevat? Dan kun je daar dispensatie voor aanvragen. Zo kun je officieel toestemming krijgen om het geneesmiddel te gebruiken. Hier kun je een aanvraag indienen.
  4. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen: Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met dopingstoffen. Dit geldt dus ook voor vitaminepillen en eiwitshakes! Het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) controleert voedingssupplementen op de aanwezigheid van dopingstoffen.
  5. Weiger nooit een dopingcontrole: Word je aangewezen voor een dopingcontrole? Dan ben je altijd verplicht om deze te ondergaan.
  6. Gebruik geen drugs: Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn verboden binnen wedstrijdverband. Maar let op! Cannabis kan bijvoorbeeld nog tot een maand na gebruik te vinden zijn in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief! 

NOG EEN AANTAL HANDIGE LINKS
Dopinglijst nationale doping autoriteit
Regulation 21. Anti Doping – World Rugby
Keep Rugby Clean – World Rugby
Support schone sport – BePROUD
Dispensatie bijlage
Informatie video: Doping en drugs
Diverse e-learning programma’s over doping