Spelers van het Jaar

Spelers van het Jaar

HEREN 

In augustus 2008 heeft de destijds NRB besloten jaarlijks de Rugbyer van het Jaar onderscheiding in te stellen, de Leo van Herwijnen Trofee.
Om voor de Eretitel “Rugbyer van het Jaar” in aanmerking te komen moet voor iedereen binnen en buiten de rugbygemeenschap zichtbaar zijn dat de speler optimaal voldoet aan: Karakter-Respect-Passie-Samenwerking-Trots-Gedrevenheid. De Nederlandse Rugbyer van het Jaar vervult niet alleen een voorbeeldfunctie binnen zijn eigen generatie sporters en supporters, maar is zeker ook bezielend gericht naar de jeugd.

2019   Kevin Krieger (Montpelliere Heraud, Frankrijk)
2017   Sep Visser (RC Hilversum)
2016   Hugo Langelaan (RC 't Gooi)
2015   Stefan Vos (RC The Dukes)
2014   Huey van Vliet (Haagsche RC)
2013   Bart Viguurs (RC The Dukes)
2012   Maurice Stahlecker (RC Hilversum)
2011   Rik Roovers (RC Etten-Leur)
2010   Rik Roovers (RC Etten-Leur)
2009   Henrie Eikemans (RC The Dukes)
2008   Boudewijn de Rouw (RC The Dukes)


Over de Leo van Herwijnen Trofee
De in eigendom van Rugby Nederland blijvende wisselprijs bestaat uit een in opdracht in brons vervaardigd kunstwerk, voorstellend een rugbyer, bevestigd op een massief marmeren voetstuk. Op het voetstuk worden de namen van de jaarlijkse winnaars vermeld.

Wie is Leo van Herwijnen?
Het NRB Bestuur heeft gezien de grote verdienste van oud hoofdbestuur en Erelid Leo van Herwijnen voor de rugbysport in Nederland, en daarbuiten gevolge onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de internationale erkenning door toekenning van de Médaille Mérite d’Argent door de FIRA-AER het volgende geconcludeerd:

Van Herwijnen stond voor Rugby Nederland aan de basis van een succesvolle PR-organisatie, de huidige ANP uitslagendienst en de teletekst berichtgeving, en naam het initiatief tot oprichting van de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten. Hij schreef talrijke artikelen en publicaties over de rugbysport, met als historische bijdrage het eerste Nederlandstalige boek over de rugbysport in Nederland onder de titel “In de lijn gespeeld” dat binnen de sportliteratuur nog altijd als standaard werk wordt gezien.  Vervolgens bracht hij een unieke collectie rugby attributen en memorabilia bij elkaar, als zichtbaar en tastbaar bewijs van de rijke rugbycultuur in Nederland over de afgelopen 100 jaar.

 

DAMES 

In augustus 2008 heeft de destijds NRB besloten jaarlijks de Damesrugbyer van het Jaar onderscheiding in te stellen, het Jeannette Bakker Plaquette
Om voor de Eretitel “Damesrugby van het Jaar” in aanmerking te komen moet voor iedereen binnen en buiten de rugbygemeenschap zichtbaar en optimaal voldoen aan: Karakter-Respect-Passie-Samenwerking-Trots-Gedrevenheid. De Nederlandse Rugbyster van het Jaar vervult niet alleen een voorbeeldfunctie binnen eigen generatie sporters en supporters, maar zeker ook bezielend gericht naar de jeugd die is en gaat komen.

2019   Tessa Wijmans (AAC)
2017  Pleuni Kievit (RC The Dukes)
2016   Pien Selbeck (Amsterdamse AC)
2015   Sylke Haverkorn (RUS)
2014   Dorien Eppink (RUS)
2013   Annemarije van Rossum (RC The Bassets)
2012   Kelly van Harskamp (RC The Bassets)
2011   Pien Selbeck (Amsterdamse AC)
2010   Mara Moberg (Amsterdamse AC)
2009   Kitty Vloemans (SRC Thor)
2008   Linda Franssen (Amsterdamse AC)


Over het Jeannette Bakker Plaquette
De in eigendom van de NRB blijvende wisselprijs bestaat uit een plaquette voorstellend een rugbyspeelster in brons en gezet in een omlijsting. Een extra omlijsting is aangebracht om de winnaars te vermelden.

Wie is Jeannette Bakker?
Met de ervaring als teammanager en PR-medewerkster schreef zij het beleidsplan voor de aanpak van het damesrugby in Nederland, dat uiteindelijk resulteerde dat zij als eerste vrouw in het Bestuur van de destijds Nederlandse Rugby Bond benoemd werd en deze functie ruim drie jaar vervulde. De volledige integratie van de vrouw in de rugbysport was bereikt.

In het seizoen 2007-2008 ontving Jeannette uit handen van toenmalige NOC*NSF voorzitter, Erica Terpstra, en deze bij uitzondering geassisteerd door NRB voorzitter , Gerard Kemps, het gouden ereteken van het Erelidmaatschap van de NRB. Op basis van de blijvende verdienste van Jeannette Bakker voor de damesrugbysport in Nederland heeft het destijds NRB Bestuur besloten de jaarlijks uit te reiken onderscheiding voor het Damesrugby naar haar te vernoemen.

 

JONGENS

Het Bestuur van de destijds Nederlandse Rugby Bond heeft in mei 2008 besloten om de in 1968 ingestelde prijs voor de Jeugdspeler van het Jaar wederom weer toe te kennen, de Frans Henrichs Trofee.  Talrijke jeugdspelers die met enthousiasme de onderscheiding ontvingen groeiden uit tot prominente rugbyers en kaderleden in dienst van de Rugbysport in Nederland.

John van Altena van RC Hilversum was de eerste Nederlandse Rugbyer die na zijn benoeming tot Jeugdspeler van het Jaar meer dan 100 keer als international voor Oranje uitkwam. Zijn topprestatie is dan ook met eren vermeld in ‘The Guinness Book of Rugby Facts & Feats’. Van Altena ontving als Jeugdspeler in 1968 als eerste de trofee die aan de onderscheiding verbonden is uit handen van de toenmalige legendarische sportjournalist en naamgever Frans Henrichs.
John van Altena was een belofte en maakte als international dat ook waar met als bekroning de coaching van de Nationale Heren XV-selectie. Uiteindelijk sloot hij zijn carrière af met zijn benoeming tot Erelid van de destijds Nederlandse Rugby Bond.

2019   Daily Limmen (Castricumse RC)
2017   Wolf van Dijk (Rotterdamse RC)
2016   Koen Bloemen (RC 't Gooi)
2015   Emar Pronk (Castricumse RC)
2014   Aiden Scanlan (RC The Dukes)
2013   Alexander Kerkhof (Castricumse RC)
2012   Jim Boelrijk (Amstelveense RC 1890)
2011   Sander de Miranda (RC Waterland)
2010   Johan Baas (RFC Oisterwijk Oysters)
2009   Zeno Kieft (Haagsche RC)
2008   Dirk Danen (RC Hilversum)


Over de Frans Henrichs Trofee
Aan de instelling en toekenning verbond het NRB Bestuur in 1968 de volgende voorwaarden:
“De Frans Henrichs Trofee is bedoeld als stimulans voor de Nederlandse rugbyjeugd en zal naar de wens van het Bestuur een waardevolle bijdrage leveren voor de ontwikkeling van het jeugdrugby in Nederland”.
De prijs werd tientallen jaren hoogst persoonlijk door Frans Henrichs uitgereikt totdat de trofee uit het zicht verdween. Als noodoplossing fungeerde zelfs meerdere malen dummy’s maar ook die raakten zoek, waardoor het traditionele gebeuren in de vergetelheid raakte. Bij toeval werd enige jaren geleden het origineel uit 1968 weer teruggevonden. Samen met de gedachte tot herstel van de verschillende tradities ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NRB kreeg de trofee met de gouden geschiedenis in het jaar 2008 zijn rechtmatige plaats tussen de voor ons wettelijk onderscheidingen weer terug.

Wie was Frans Henrichs?
François Henri Louis ‘Frans’ Henrichs was een sportjournalist met enorme affectie voor de rugby en cricketsport, maar ook het ijshockey kon op hem rekenen. Hij overleed na een kort ziekbed op 76-jarige leeftijd in Utrecht op 6 augustus 1999. Hans Brian, Jeannette Bakker en Leo van Herwijnen hebben hem namens de NRB destijds de laatste eer bewezen. Frans was de NRB altijd zeer toegedaan en inzetbaar indien nodig voor pers en promotionele activiteiten. Hij was als radio en TV-sportverslaggever werkzaam voor de NOS, Veronica en Eurosport, maar had ook vaste verbindingen met de schrijvende pers. Hij was een fenomeen op mediagebied met veel goede vrienden en kennissen.

 

MEISJES

2019   Bowien van der Sluijs (Castricumse RC)
2017   Willemijn ter Avest (RC The Pigs)