Spelers ontwikkeling

Spelers ontwikkeling

Rugby Nederland volgt al jaren haar Meerjaren Opleidingsplan Rugby (MOR).

Het opleiden van rugbyers is meer dan alleen maar technieken aanleren en krachttraining geven.
Er zijn veel meer prestatiebepalende aspecten bij het ontwikkelen van rugbyspelers. Naast fysieke en technische aspecten kennen we bijvoorbeeld ook tactische en mentale aspecten.
Het controleren en beïnvloeden van al deze aspecten om zodoende tot een zo goed mogelijke prestatie te komen maakt het trainersvak een grote uitdaging.
Om bij deze uitdaging te assisteren, heeft de Rugby Nederland in samenwerking met NOC*NSF, Rugby Europe en World Rugby een Meerjaren Opleidingsplan Rugby ontwikkeld. Het geeft aan hoe binnen verschillende fases in de ontwikkeling van spelers de genoemde aspecten kunnen worden benadrukt. Dit plan zal de basis gaan vormen voor het talentenprogramma en de opleidingsprogramma’s voor trainers en scheidsrechters.
Maar is vooral een product dat de breedtesport gaat ondersteunen.
Het zal voor coaches op elk niveau een richtlijn zijn om hun trainingsprogramma’s op te baseren.
Het Meerjaren Opleidingsplan Rugby is gebaseerd op internationaal erkende standaarden en modellen, er is veel zorg besteed aan het specifiek maken daarvan voor de Nederlandse rugby situatie.

Samenvatting
Meerjaren Opleidingsplan Rugby
Het MOR is richtlijn voor alle deelnemers van Rugby Nederland met als doel voor iedereen een plezierige en productieve ervaring te verwezenlijken, met name: spelers, coaches, ouders, toeschouwers en scheidsrechters.
Drie principes liggen aan de basis van het MOR:
- Het plan is gecreëerd vanuit de speler. Alle aspecten van het plan zijn gericht op de ontwikkeling van de speler.
- Het plan is gericht op de lange termijn. De realiteit is dat er geen korte wegen zijn om competenties te ontwikkelen die leiden tot een ultieme prestatie. Het duurt 10 jaar en 10.000 uur training om ervoor te zorgen dat spelers zich ontwikkelen tot een topniveau.
- Een goede samenwerking tussen alle partijen is een vereiste om de de richt lijnen van het MOR te kunnen volgen en daarmee de spelers optimaal te kunnen begeleiden.
Het MOR is een zes fasen model.


De algemene ontwikkelingskenmerken worden hieronder getoond.  

Voor het gehele rapport KLIK hieronder op de Fases.