Nationaal Talenten Centrum

Zoekveld

Nationaal Talenten Centrum

Droom jij ervan om op het hoogste niveau te rugbyen?
In het bericht hieronder lees je alles over het Nationaal Talenten Centrum in Amsterdam.

WAT IS HET NTC?
Het Nationaal Talenten Centrum voor Rugby is in 2014 van start gegaan om een talentenprogramma aan te kunnen bieden aan de top van het Nederlandse rugby, waarbij studie en trainen goed gecombineerd kunnen worden. Het NTC is bedoeld voor de talenten van de toekomst. Rugby Nederland heeft een sterk team aan coaches en trainers, die deze groep klaarstoomt om op het hoogste niveau te presteren. Ook is er goede medische begeleiding, waarbij Fysio Cura Plaza ondersteunt met blessurepreventie en revalidatie.
De resultaten van het NTC zijn al duidelijk zichtbaar. Tijdens de Team NL Heren XV wedstrijden dit jaar waren twaalf van de Heren XV spelers afkomstig vanuit het NTC programma. En niet alleen hier zijn de resultaten zichtbaar. Wij kunnen met trots vertellen dat meerdere voormalig NTC spelers doorstromen naar de top in de wereld. Spelers waaronder Kevin Krieger die nu in de jeugdopleiding speelt van de Franse Top 14 club Montpelier, Wolf van Dijk die nu uitkomt in Schotland voor Rugby  Club Ayr en David Weersma die semiprofessioneel speelt in Frankrijk. Drie spelers die in het buitenland carrière maken. Maar ook in Nederland spelen jongens, afkomstig uit het NTC programma, die uiteindelijk doorstromen naar senioren Oranje selecties.

     

Fotocredits: Gerard Spaans Sportphotography


Om het sporten te kunnen combineren met opleiding beschikken de deelnemers over een Internationaal Talent (IT) status bij NOC*NSF. Met deze topsportstatus kunnen ze terugvallen op het topsport regelement van hun opleiding. Daarmee wordt er meer flexibiliteit gecreëerd in het onderwijsprogramma. Voor middelbare scholieren betekent dit toegang tot een zogeheten LOOT-school.
Het NTC programma bestaat uit 3 tot 7 centrale trainingsmomenten per week, waarnaast spelers ook nog een clubtraining volgen, alsmede het spelen van een clubwedstrijd. In het gehele programma wat de speler doorloopt (NTC + club) staat de individuele ontwikkeling van de speler centraal. Iedere speler ontwikkelt dan ook met alle betrokkenen een Persoonlijk Ontwikkeling Plan.
Trainen en studeren of werken, betekent een vol schema. De arbeidsrustverhouding is binnen topsport essentieel voor groei en succes. Iedereen in het programma wordt dan ook geacht in Amsterdam (+30km) te komen wonen. Door de reistijd te reduceren, kunnen de trainingsuren en de rusturen toenemen. Rugby Nederland kan ondersteunen in het vinden van geschikte huisvesting. Het programma biedt ook een maaltijd aan op trainingsdagen, waarbij er na de training met de volledige groep wordt gegeten. Voor meer informatie over de kosten en het programma kan contact opgenomen worden met de Topsport Coördinator: topsport@rugby.nl.

HOE KUN JE IN HET NTC KOMEN?
Het NTC is bedoeld voor de talenten van de toekomst in de leeftijd van 16 – 20 jaar. Sinds seizoen 2018-2019 zijn er naast de jongens ook meiden in het programma opgenomen. Om je in te kunnen schrijven zal je een motivatie brief moeten schrijven aan topsport@rugby.nl en daar ook je Rugby CV aan toevoegen. Deze dienen uiterlijk 14 december binnen te zijn bij Rugby Nederland.
Daarna volgen de uitnodigingen voor het “selectiekamp”. Deze selectie trainingen vinden plaats op 25, 26 en 27 februari. We verwachten dat de talenten alle drie de dagen aanwezig zijn. In maart horen zij dan of ze worden toegelaten.
Het programma start voor de nieuwe groep in de maand augustus. Vanaf dat moment wordt er van de spelers verwacht dat de combinatie tussen het NTC en studie de hoogste prioriteit heeft. Vanaf eind mei/begin juni gaat het pre-season programma van start. Indien mogelijk kunnen zij dan al instromen, om zo sterk en fit te kunnen starten aan het seizoen 2019-2020. Onze voorkeur gaat hier uiteraard naar uit, echter begrijpen wij ook dat dit praktisch niet altijd mogelijk is voor spelers die midden in hun examens zitten of nog niet in de buurt van Amsterdam wonen.

Vanuit de 6 regionale Rugby Academies worden de meeste spelers gekozen, omdat zij over het algemeen al over het juiste profiel beschikken dat we graag terugzien op het NTC. Meer informatie over de diverse Rugby Academies vind je hier.
 

Fotocredits: Gerard Spaans Sportphotography
 

WAT ZIJN DE KOSTEN?
De maandelijks kosten zijn €125 per speler. Deelnemers betalen aan het begin een éénmalige extra bijdrage van €125 en worden daarnaast geacht de NTC kleding aan te schaffen waarvan de kosten voor het totale pakket rond de €250 ligt.  Voor meer informatie over de kosten kan je contact opnemen met de topsport afdeling door een mail te sturen naar topsport@rugby.nl.
 

NTC COACHES EN STAFF
Hoofdcoach: Zane Gardiner
Development coach: Sven Bulens
Forward coach: Gareth Gilbert
Kracht en conditie trainer: Emmnuel Peyrezabes
Fysiotherapeut: Mark Kerkhoff & Sebastiaan van Osch (Fysio Cura Plaza)
Management zaken: Joanne Bast