Nationaal Rugby Centrum Amsterdam

Het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam is het rugbystadion in Amsterdam. Het complex is gesitueerd op sportpark De Eendracht in het voormalige stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Alle internationale wedstrijden van het Nederlands rugbyteam worden op het NRCA gespeeld. Tevens bevind het kantoor van Rugby Nederland zich in het complex.

De plannen voor het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam (NRCA) zijn ontstaan toen in de jaren tachtig en negentig de activiteiten van Rugby Nederland door de toenemende interesse in rugby zo sterk toenamen, dat het oude stadion in Hilversum niet meer voldeed.  De bond had destijds Den Haag, Amersfoort en Amsterdam op het oog als kandidaten voor een nieuw nationaal rugby centrum. Na veel overleg en enkele lobby's werd uiteindelijk gekozen voor de huidige locatie op sportpark De Eendracht. Het complex werd in 1997 opgeleverd en feestelijk geopend door de toenmalige staatssecretaris van sport Erica Terpstra.

Naast het Nederlandse team spelen ook de rugbyclubs ASRV Ascrum en AAC op het complex. Het stadion is jaarlijks het toneel voor de finale van het Nederlands landskampioenschap rugby in de Ereklasse. De Amsterdam Sevens, een langlopend en internationaal bekend Sevens toernooi, wordt ook in het stadion gespeeld. De  World Rugby Women's Sevens World Series is een internationaal Sevens toernooi dat sinds het seizoen 2012-13 op het NRCA wordt gespeeld. Amsterdam is samen met Dubai, Houston en Guangzhou een van de speelsteden.

De stichtingskosten van het NRCA zijn destijds door de volgende partijen opgebracht:
• 15%  gemeente Amsterdam;
• 15%  subsidie van NOC-NSF;
• 15%  subsidie van VWS;
• 7,5%  schenking van Heineken brouwerij;
• 10%  leden Rugby Nederland;
• 37,5%  lening van de ABN AMRO met rente en aflossingsverplichting.  Rugby Nederland staat als ‘mede aansprakelijke’ borg voor deze betalingsverplichtingen van de Stichting NRCA.

Het stadion is eigendom van de Stichting Nationaal Rugby Centrum Amsterdam. Het doel van de Stichting is vastgelegd in haar statuten zijnde:
• bevorderen van de rugbysport in Nederland; in het bijzonder het houden en organiseren van Nationale en Internationale rugby-wedstrijden in het sportpark te Amsterdam;
• realiseren, hebben, exploiteren, in stand houden en vernieuwen van sport(verenigings) gebouwen;
• verrichten van alle handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

De Stichting NRCA heeft statutair een bestuur bestaand uit:

De statuten van het NRCA vind je HIER
Een inventarisatie rapport van november 2013 vind je HIER
Het financieel jaarrapport 2014 van de Stichting NRCA vind je HIER
Het rapport controlle Borgstelling van augustus 2015 vind je HIER
Het ontruimingsplan van het NRCA vind je HIER