Beginnen met Rugby

Beginnen met Rugby

JEUGDRUGBY
Rugby is een echte sport voor jonge kinderen. Zowel voor jongens als voor meisjes. Jonge kinderen willen graag stoeien en daar is in het rugby meer dan voldoende ruimte voor. Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland.

Wanneer kan een kind beginnen met rugby?
De jongste kinderen zijn 5 jaar wanneer ze met rugby beginnen. Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld. Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten bij jonge kinderen.
Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:
  Guppen       < 6-jaar
  Turven         < 8-jaar
  Benjamins   < 10-jaar
  Mini’s          < 12-jaar

Wanneer de kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat dan voorop! Het is ook om die reden dat de jeugdcompetitie pas na de mini’s begint. Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie.            

Jeugdcompetitie spelen

De oudere jeugd gaat competitie spelen. De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er soms stevig aan toe.
Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën;
  Cubs       < 14-jaar
  Junioren  < 16-jaar
  Colts        < 18-jaar

Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden. In de jeugdcompetitie wordt gespeeld om het Nationaal Kampioenschap.


Rugby is voor iedereen!
De jongsten zijn 5 jaar
wanneer ze beginnen.


Rugby kan door iedereen gespeeld worden. Ben je snel en beweeglijk dan is een plek aan de zijkanten van het veld (de wing) een goede plek om te spelen. Ben je klein maar behendig dan is het spelverdelen (de scrum half) misschien jouw plek. Ben je sterk en zwaar dan is een plek in de scrum jouw plek.  Rugby is een echte teamsport. Je speelt met elkaar en kunt niet zonder elkaar. Niet in het veld maar ook niet daarbuiten. Vele rugbyspelers hebben hechte vriendschappen voor het leven met hun teamgenoten!

Rugby speel je samen. Je kunt niet zonder elkaar.

 

KLIK op de FOTO voor meer informatieJeugdrugby en topsport

Voor de zeer sportieve rugbyspelers is er de mogelijkheid om topsporter te worden. Er zijn op dit moment 4 officiële Rugby Academies in Nederland (Alkmaar, Den Bosch, Den Haag en Hilversum met nieuwe initiatieven in Noord-Oost en Zuid-West Nederland). Indien je wordt toegelaten tot één van de Rugby Academies, dan ga je dagelijks trainen onder schooltijd! Je krijgt een topsportstatus en indien je hard traint, kan je doordringen tot de internationale rugby wereld. Inmiddels zijn de eerste Nederlandse jeugdspelers al in het buitenland (Frankrijk, Engeland, Zuid Afrika) aan het spelen.

Meisjes en topsport
Voor de meisjes zijn de kansen om door te dringen tot de top nog groter. Een uitgebreid programma biedt meisjes vanaf 14 jaar al de kans om mee te trainen in het development team. Samen met de Oranje-dames krijg je training van toptrainers.

BEN JIJ GEÏNTERESSEERD IN HET RUGBYSPEL?
Ga dan eens langs bij een rugbyclub in de buurt. Je mag altijd een paar keer meetrainen om een idee te krijgen of je rugby leuk vindt. Pas op: als je een keer gaat spelen, ben je meestal verkocht!

KLIK op de Handleiding voor beginners voor meer informatie.