Algemeen

Algemeen

Opleiden vraagt een actieve houding van alle betrokkenen. Luisteren, praten, meedenken en vooral…. doen. Iedere deelnemer wil zich ontwikkelen; dat is ons uitgangspunt.

Die nieuwsgierigheid willen we vasthouden. De wil om meer te willen weten is de basis om je verder te ontwikkelen.
Door alle nieuwe media is er tegenwoordig een enorme keuzemogelijkheid. Trainingen worden letterlijk van Youtube geplukt en scheidsrechters kunnen in forums samen videobeelden analyseren. Door deze nieuwe ontwikkelingen verandert de rol van de opleider.

De opleider wil vooral het grote plaatje laten zien. Het waarom is belangrijker dan het hoe. Waarom komt de pass niet aan? Waarom reageren spelers fel op mijn beslissing? Waarom is startsnelheid belangrijk? Vervolgens zal de opleider de deelnemer een logische opbouw moeten meegeven en leren keuzes te maken.  Structuur is belangrijk, maar het opbouwen van structuur en het maken van de juiste keuzes kosten tijd. De deelnemer moet geduldig in stappen binnen de opleiding gaan werken aan zijn of haar progressie. Maak keuzes en motiveer je keuzes. Zorg ervoor dat je geen YouTube-trainer wordt.

De deelnemer is verantwoordelijk voor zijn ontwikkeling. De opleider kruipt soms in de huid van de alleswetende specialist of faciliteert slechts een situatie in een bepaalde omgeving. Maar liever leren van anderen, dan leren aan anderen. De opleider gebruikt veel werkvormen om iedereen te betrekken bij het leerproces. Er zijn geen goede antwoorden, alleen goede vragen.
Middelen

 

Rugby Ontwikkelings Plan.pdf

15 rugby lessen voor basis scholen.pdf