NIEUWS

Michiel van Dijk nieuwe voorzitter van Disciplinary Committee – Rugby Europe

Michiel van Dijk is in februari benoemd tot nieuwe voorzitter van de Disciplinary Committee van Rugby Europe. Van Dijk is al 27 jaar advocaat en gespecialiseerd in sportzaken en arbeidsrecht, en is met zijn nieuwe functie de eerste Nederlander ooit in het Disciplinary Committee.

In 1987 streek Michiel van Dijk neer in Utrecht om daar aan de Universiteit Nederlands recht (privaat- en strafrecht) te gaan studeren. Vrijwel op hetzelfde moment sloot hij zich aan bij de Utrechtse Studenten Rugby Society (USRS), waar hij vanwege zijn snelheid al vlug op de center belandde. “Het was een mooie tijd waarin studie en sport allebei goed gingen. Met de Studenten speelden we in de ereklasse, en daarnaast speelde ik in het Nationaal Studenten Team en voor het nationale Onder 21. Toch wilde ik graag op een hoger niveau spelen en vertrok naar AAC Rugby in Amsterdam.” Naast verschillende successen bij AAC zoals het winnen van de Nationale beker en Nederlands kampioen Sevens, zat Van Dijk drie jaar in de selectie van het Nederlands team.

Van Dijk in actie met USRS op de Heineken 7’s in 1995
Van Dijk wint nationale beker met AAC in 1996

Ondertussen ontving Van Dijk zijn advocatendiploma en vroeg zich af of hij door moest gaan met de sport. “Rugbyspeler en advocaat tegelijkertijd werd steeds lastiger te combineren. De centerpositie was twintig jaar geleden heel anders dan nu, dus ik stond meer dan eens met een blauw oog in de rechtbank. Dat is niet alleen niet fijn voor je cliënt, maar de rechter voelt zich ook niet altijd heel gemakkelijk.” In 2001 hakte hij toch eindelijk de knoop door en stopte bij AAC.

Van Dijk is gespecialiseerd in sportzaken en arbeidsrecht. “Tijdens mijn werk ben ik de hele dag bezig met sport, bijvoorbeeld met dopingzaken, sponsorcontracten voor wielrenners of voetballers. Ik ben altijd het rugby blijven volgen. Ik gaf aan George de Vries (ex-teamgenoot AAC en nationaal team) aan dat ik geïnteresseerd was in de Tuchtcommissie van Rugby Nederland. Dat ging razendsnel: binnen een week had ik plaatsgenomen in de Arbitrage Tuchtcommissie van Rugby Nederland.” Van Dijk was van 2002 tot 2006 lid en daarna tot 2019 voorzitter. “Veel spelers die ik kende van het sportveld stonden nu voor ons bij de tuchtcommissie. Het is een klein wereldje.” Van Dijk merkt dat het werkt om de zaken die voor de tuchtcommissie komen niet te juridisch te verwoorden, en gewoon te vertellen wat er is besloten. “Het valt mij iedere keer weer op: het positieve karakter van een gemiddelde rugbyer. Niet zeuren. Gewoon weer doorgaan.”

Tijdens zijn werkzaamheden als advocaat heeft Van Dijk vaak profijt van zijn rugbyverleden. Volgens hem is een procedure vergelijkbaar met een rugbywedstrijd. “Je hebt een tegenstander en je moet ervoor zorgen dat je je niet in de kaart laat kijken, want dan word je onderuitgehaald en verbaal getackeld. Dus je moet altijd scherp zijn en met een goede voorbereiding de wedstrijd in gaan.”

In zijn nieuwe functie als voorzitter van het Disciplinary Committee van Rugby Europe wil hij graag aandacht besteden aan duidelijke afspraken over doping, tucht en seksuele intimidatie. “We hebben het over Rugby Europe met veel verschillende nationaliteiten en denkbeelden. De uitdaging is om hier met z’n allen op een lijn te zitten. Dat is mijn uitdaging voor de komende vier jaar.”

Naast zijn werkzaamheden voor de Arbitrage Tuchtcommissie van Rugby Nederland, is Van Dijk ook jarenlang verbonden geweest aan de Tuchtcommissie Betaald Voetbal KNVB in een adviserende functie aan de NOC*NSF. Van NOC*NSF ontving hij in 2014 de Erepenning voor zijn verdienste en in 2017 van RCH de Prestatiepul.

Met het Nederlands team naar de Maleisië 10’s in 1996