IN MEMORIAM

In memoriam: Jus van Doorn

Geheel onverwachts is na een kort ziekbed, op 86-jarige leeftijd Jus van Doorn, erelid van Rugby Nederland, in het door hem en zijn vrouw Kitty zo geliefde Zuid Afrika, overleden.

Met Jus van Doorn verliest de Nederlandse sportwereld en in het bijzonder de rugbysport een dynamische, sympathieke persoonlijkheid.

Jus was als speler actief bij de Haagsche Rugby Club en ook in het Nederlands team waar hij in 1964 zijn eerste cap ontving. Eind jaren zestig was Jus een van de belangrijke initiatiefnemers van de bouw van het clubhuis van de Haagsche Rugby Club. De opening werd in 1969 verricht door de voorzitter van de Zuid Afrikaanse Rugby Bond Dannie Craven, mede in aanwezigheid van de voorzitters van de Franse en Engelse rugbybond.

Jus werd benoemd tot erelid en erevoorzitter van de Haagsche Rugby Club en hij mocht 50 jaar later, in 2019, het geheel vernieuwde clubhuis van de Haagsche Rugby Club opnieuw openen en voelde zich zeer vereerd dit weer te mogen doen.

Bij de Nederlandse Rugby Bond, het huidige Rugby Nederland, was Jus eerst vicevoorzitter en werd hij in 1970 benoemd tot voorzitter. Onder zijn bezielende en energieke leiding vond vervolgens de promotie en verbreding van de rugbysport in Nederland plaats. Het aantal rugbyclubs, van ongeveer 18 in begin van de zeventiger jaren, steeg in een zeer kort tijdsbestek naar meer dan 110 clubs. Professionalisering van de sporttechnische en administrative organisatie werden eveneens gerealiseerd en de Nederlandse Rugby Bond verhuisde naar het gezellige Sportpark in Hilversum. Als sponsor speelde hij later ook een grote rol bij de inrichting van het huidige Nationaal Rugby Centrum Amsterdam (NRCA).

Bij het 32e Fira congres in Den Haag in 1974, eerde de Fédération International de Rugby Amateur, het huidige Rugby Europe, Jus met de gouden medaille.

De kennis, ervaring en gedrevenheid van Jus viel ook buiten de rugbywereld op en hij werd bestuurslid bij de Nederlandse Sport Federatie en de Nationale Sport Totalisator, waarbij hij zich vooral voor de belangen van de kleine sportbonden inzette.

In Zuid Afrika bouwde hij zeer goede contacten op met de Zuid Afrikaanse Rugby Bond en de Western Province Rugby Union. Op het feestje ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, verraste de Zuid Afrikaanse Rugby Bond Jus met de aanwezigheid van de Currie Cup uit 1889. De Currie Cup verlaat normaal het rugbymuseum alleen voor de prijsuitreiking aan de nieuwe winnaars!

Naast de liefde voor zijn vrouw Kitty en zijn familie hield Jus erg van rugby, vooral de World Rugby Sevens Series waren zijn favoriet. Maar ook van reizen, gezelligheid, een mooi diner en een goed glas wijn kon Jus erg genieten.

Jus is in Somerset in West Zuid Afrika gecremeerd. Rugby Nederland is een icoon verloren.