SUPER CUP

Eerste winst in de Rugby Europe Super Cup, Delta wint met 21-14 van Brussels Devils

Door: Marcel Tabbers

De eerste overwinning is binnen voor Delta. Het team van bondscoach Lyn Jones was in Amersfoort met 21-14 te sterk de Brussels Devils. Het duel bleef tot het eind spannend, maar de thuisclub liet zich in de laatste tien minuten niet verrassen door de Belgische tegenstander.

In het begin van de wedstrijd oogde het aan beide kanten vrij rommelig. De verdediging werd niet of nauwelijks op de proef gesteld. De eerste opleving kwam na een kwartier toen Devils besloot een penalty, van grote afstand, op de palen te schieten. De poging faalde jammerlijk toen de bal de achterlijn niet eens haalde. Een paar minuten later nam Devils een line-out. Die kwam direct in het bezit van Delta dat korte tijd later een penalty kreeg. David Weersma wist wel raad met het buitenkansje, want de kick opende in de 17e minuut (3-0) de score.

Foto door Dennis van de Sande

De eerste try

Niet veel later werd het 8-0. Devils trapte een lange bal in het achterveld bij Delta waar Jort Doornenbal de bal ving. De 22-jarige speler schoot deze met dezelfde vaart terug richting de verdediging van Devils. Een Belgische speler zag zijn ‘kick’ geblokt worden door de opspringende Daily Limmen. Te Campbell ving, liggend op de grond, de bal op, plaatste deze door in de handen van de aanstormende Doornenbal die vervolgens de eerste try scoorde. De euforie was groot, want de conversie van Weersma bleek slechts een formaliteit (10-0).

Tien minuten later, kreeg Delta de eerste tegenscore te verwerken. Een speler van Devils gleed de bal op de natte grasmat tussen de palen door. Te Campbell werd drie minuten voor rust onreglementair afgestopt. Het leverde de speler van Devils geel op en Weersma schoot de gekregen penalty tussen de palen waardoor Delta halverwege leidde met 13-7.

Vier punten

Met een overdonderende start zette Jessy Wagemaker Delta in de tweede minuut van de tweede helft op 18-7. Weersma tekende tien minuten voor de 21-7 uit een penalty. Het spel golfde tot tien minuten voor tijd op en neer. Delta moest in de 70ste minuut de tweede try van Devils incasseren. De benutte conversie (21-14) gaf de Belgische formatie hoop. Ze stelde alles in het werk om de gelijkmaker te scoren. Het bleef de aanval zoeken, maar Delta hield stand en stelde de daarmee vier zwaarbevochten punten veilig.

Captain Hugo Langelaan vond het een ‘rough day at the office’. “Tot de laatste seconde hebben we gevochten voor deze overwinning. Ze kwamen terug tot zeven punten en dan weet je het nooit. Met dit weer kan je snel een foutje maken.” Daily Limmen kwam niet lekker in de wedstrijd. “Het was wat slordig in het begin. Verdedigend hadden we veel minder te doen als je het vergelijkt met vorige week in Spanje. Als back was het lastig om erin te komen. Ze hadden een sterke scrum en zeker niet te onderschatten.” Jort Doornenbal keek tevreden terug op de wedstrijd. “Als we deze lijn doorzetten zie ik de wedstrijden in Brussel tegen de Devils en thuis tegen de Iberians uit Spanje vol vertrouwen tegemoet. Het zijn geweldige wedstrijden om te mogen spelen.” Bondscoach Lyn Jones zag weer groei en ontwikkeling van het team. “Dat is wat ik vooraf wilde. Dit team, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar, heeft potentie.”