SUPER CUP

Delta verliest laatste duel Rugby Europe Super Cup 2022 in Lissabon tegen Lusitanos

Door: Marcel Tabbers

De zesde en laatste wedstrijd van Delta in de Rugby Europe Super Cup 2022 was Lusitanos weer te sterk. Na het 19-26 verlies half november in Amersfoort, werd het in Lissabon 47-10. De Portugese formatie wist zich door het resultaat te verzekeren van een thuiswedstrijd in de halve finales. Delta is, als nummer vier in de poule, uitgeschakeld.

Lusitanos schoot uit de startblokken. Binnen anderhalve minuut scoorde het de eerste try en conversie. De bliksemstart werd knap gepareerd door Delta. Vijf minuten later scoorde Max Wierda na een ‘powerful pack’ de eerste try. Helaas miste Kevin Lenssen de conversie, zodat de thuisclub alsnog leidde (7-5) met een kleine marge.

Foto door Luis Cabelo

De thuisclub, Lusitanos, ging op zoek naar een volgende try, maar verdedigend ‘stond’ het als een huis bij Delta. Halverwege de eerste helft kwam de 14-5 op het scorebord. Delta bleef de aanval zoeken, maar liep iedere keer tegen een groene Portugese muur aan. Drie minuten voor tijd lukte het Lusitanos voor de derde keer een try, en conversie, te maken waardoor gerust werd met 21-5.

Met het bonuspunt op zak, was de doelstelling van Lusitanos, om als eerste in de poule te eindigen, bereikt. Delta had nog twee try’s nodig om van de vierde en laatste plaats af te komen. In de achtste minuut na rust leek de missie van de ploeg van Jones te slagen. Vanwege ‘held-up’ werd de try door de Italiaanse scheidsrechter helaas niet toegekend. Delta zag wel dat de Portugezen in de 54ste op een zeer comfortabele 28-5 voorsprong kwamen.

In de 58ste minuut was er een kleine opleving bij Delta toen Wytze Molenkamp na een ‘rolling maul’ de tweede try maakte (28-10). Helaas schoot Lenssen de conversie op de paal. In de resterende speeltijd lukte het Delta niet een derde try te scoren. Van de vele slordigheden maakten de Portugezen handig gebruik. Het bouwde de voorsprong gestaag uit. In de 82ste minuut kwam uiteindelijk de eindstand op het scorebord.

De Portugese coach Luis Pissarra was allerminst van plan cadeautjes weg te geven. “We wilden de volle vijf punten. Dat betekende dat we moesten winnen om het bonuspunt te pakken. En dat hebben we gedaan. De halve finale spelen we daarom thuis.

Vooraf was Delta-coach Lyn Jones benieuwd hoe gemotiveerd zijn team op het veld zou staan. “De eerste helft was ‘excellent’. We hebben laten zien dat we onder de druk uit kunnen spelen en bleven lang in de wedstrijd. We wisten dat we op een gegeven moment de grip kwijt zouden raken, maar overall ging het goed. Volgend seizoen willen we het in deze competitie weer een stap beter doen want in de afgelopen acht weken hebben jonge talenten zich laten zien. Het hele idee achter deze competitie is om deze jongens een platform te geven om zich te laten gelden.’’

Stijn Albers prees het optreden van het team in een pittige wedstrijd. “Verdedigend waren we goed en ze scoorden geen try uit een maul. De grootste winst is de groei die we als groep hebben doorgemaakt. We vonden elkaar steeds beter in de wedstrijd. Dat heeft toch is magisch’’, liet de captain met een glimlach weten.