SUPER CUP

Delta tegen Brussels Devils in België onderuit met 48-21 in Rugby Europe Super Cup

Door: Marcel Tabbers

Tegen Brussels Devils is het Delta niet gelukt om een tweede overwinning te behalen in de Rugby Europe Super Cup. Na de snelle 7-0 voorsprong kon het team van bondscoach Lyn Jones geen potten meer breken in het resterende deel van de wedstrijd. Vooral in de tweede helft was de thuisclub heer en meester in het Nelson Mandela stadium in de Belgische hoofdstad en trok het de volle winst met 48-21 naar zich toe.

Binnen drie minuten opende Toon van Spaandonk de score en schoot Kevin Lenssen de bal vervolgens tussen de palen. Het leek een goede opmaat voor een tweede overwinning op de Belgische formatie. Het herstel van de Devils volgde snel. Het scoorde tot drie keer toe een try en bepaalde de ruststand op 17-7.

In de tweede helft lukte het Delta niet een vuist te maken. Pas bij 24-7 maakte Van Spaandonk zijn tweede try die werd geconverteerd (24-14) door Lenssen. De opleving was van korte duur, want Brussels Devils wist nog geen drie minuten later de vijfde try aan te tekenen. Het was kennelijk het startsein om er nog een schepje bovenop te doen, want de thuisclub wist in het vervolg van de wedstrijd nog eens drie keer een try te maken.

Met zeven try’s was het bonuspunt voor de Brussel Devils al binnen. Het team van coach Lyn Jones toonde vechtlust in de drang op zoek te gaan naar hun derde try. Daarmee zou een felbegeerd punt meegenomen worden uit Brussel. Jort Doornenbal was in de slotfase dicht bij een try, maar Amir Rademaker liet de missie slagen. De try werd gescoord in de extra tijd, waarna Lenssen met een rake trap de eindstand bepaalde.

Omdat in Nederland de reguliere competitie in de ereklasse inmiddels is opgestart, werden andere spelers geselecteerd dan in de eerste drie duels van Delta. Ze konden zich in de kijker spelen bij Delta. Center Daily Limmen over zijn wedstrijd: ”Voor mij persoonlijk ging de wedstrijd best prima, maar door de wisselingen was het wel een ander team dan normaal. In België lag de competitie stil, dus daar had de coach alle keus om spelers te selecteren.’’ Toch vond Limmen dat er meer in zat. “We speelden een beetje tegen onszelf en waren erg rommelig. De kansen die we kregen werden niet afgemaakt. Los daarvan was te zien dat Brussels Devils goed voorbereid was. Je moet ze natuurlijk nooit onderschatten, maar het beetje zelfvertrouwen dat ze kregen maakte dat ze niet te stoppen waren.’’

Captain Stijn Albers sprak na afloop van een zware wedstrijd en een pittig potje rugby. “Gelukkig maakten we op het eind nog een derde try, zodat we in ieder geval nog een puntje meepakten. Het veld was soms wat glad, maar de Devils waren vandaag beter.’’ Albers sprak zijn waardering uit voor de vier debutanten.” Henk Hoos, Milan van Dongen, Odin Ruijgrok en Daan Albers vielen goed in en hebben alles gegeven. Voor ons is het alleen maar goed dat meer spelers kennismaken met het niveau waarop gespeeld wordt.’’

In de tussenstand na vier van de zes wedstrijden hebben Lusitanos uit Portugal en Iberians uit Spanje 14 punten. De Brussels Devils hebber er 6. Eentje meer dan Delta.