SUPER CUP

Delta maakt weer stappen tegen Iberians maar verliest in Spanje met 22-7

Door: Marcel Tabbers

In het Spaanse Valladolid verloor Delta met 22-7 van Castilla y Leon Iberians in de tweede wedstrijd van de Rugby Europe Super Cup 2022. Een levendige eerste helft werd afgesloten met een 17-7 voorsprong voor de Iberians. In de tweede helft werd de eindstand al na vier minuten op het scorebord gebracht. Delta bleef strijdvaardig, maar het lukte de spelers van bondscoach Lyn Jones niet om de achterstand te verkleinen.

De thuisploeg zette Delta direct onder druk. Mede door een sterke scrum liet Iberians de bezoekers niet in hun spel komen. Toch stuitte de Spanjaarden op een solide verdediging die pas na een klein kwartier de eerste try moest toestaan. Vier minuten na de 7-0 werd de score verdubbeld. Een foutje bij Delta werd resoluut afgestraft met de tweede try. Het leek op de start van een ‘walk-over’, maar Delta herstelde zich snel en weerstond de Spaanse stormloop.

Na een gele kaart van een speler van Iberians, miste Kevin Lenssen de eerste kick. In de 23ste minuut trapte hij de bal wel tussen de palen, nadat aanvoerder Rik van Balkom de eerste try had gemaakt. De 14-7 voorsprong was voor Iberians kennelijk wat aan de krappe kant. Het maakte handig gebruik van de snelheid binnen het team, waardoor het al snel een penalty kreeg. Het buitenkansje werd door de Spanjaarden tussen palen geschoten, waardoor het na 31 minuten leidde met 17-7.

In de eindfase van de eerste helft deelde de scheidsrechter tot drie keer een gele kaarten. Delta moest verder met twee spelers minder. Toch hield het goed stand toen een scrum op de achterlijn uiteindelijk een penalty voor Delta opleverde. Kort daarna klonk het rustsignaal.

Foto door Sara Cabezas

De intensiteit was na de pauze beduidend minder. Lenssen probeerde met een penalty de achterstand te verkleinen, maar miste de palen van grote afstand. Even later drukte een Spaanse speler de bal achter de trylijn op de grond (22-7). De thuisclub bleef aandringen, maar Delta hield, zoals eigenlijk het hele duel, knap stand. Los van wat kleine oplevingen, ging het duel als een nachtkaars uit.

Captain Rik van Balkom sprak zijn trots uit dat Iberians pas laat de eerste try maakte. “We hielden ze lang onder druk en hebben vandaag weer wat stappen vooruit gemaakt. Je kan zien dat we de wedstrijden nodig hebben om beter te worden.’’

Bondscoach Lyn Jones gaf een compliment aan het ‘lerend’ vermogen van het team. “We zijn aan het bouwen. Dit was een lastige tegenstander die moeite had met onze verdediging. Zelf groeiden we in de wedstrijd, werden steeds beter, domineerden op een gegeven moment en daagde Iberians zelfs een beetje uit.’’

In de tussenstand na twee wedstrijden heeft Delta 1 punt. Iberians en Lusitanos, de tegenstander van vorige week, staan aan kop met 9 punten. Komende zaterdag (24 september) speelt Delta om 15.30 uur in Amersfoort tegen Brussels Devils die puntloos onderaan staan.