SUPER CUP

Delta loopt in tweede helft achter de feiten aan

Wedstrijdverslag door de Tim Tat met beeld van Dennis van de Sande

Coach Allard Jonkers had er nog voor gewaarschuwd; “We weten van Lusitanos dat ze geduld hebben in verdediging en in de aanval. Het is een gedisciplineerd team. Ze spelen erg georganiseerd, maar op het moment dat ze half doorbreken gaat het tempo omhoog en zijn ze dodelijk effectief en snel.” En dat is precies wat gebeurde, maar toch het had een andere uitslag kunnen zijn.

Allard Jonkers had de opstelling van de eerste gewonnen wedstrijd tegen Brussels Devils grotendeels teruggehaald met captain Hugo Langelaan, Ross Bennie-Coulson en Lodi Buijs op de eerste rij en de snelle backs Oliva Sialau en Te Campbell. Op het laatste moment vonden er nog twee wijzigingen plaats:  Niels Roelfsema van Rugby Club Hilversum verving Dale Zonneveld in de tweede rij en Bas Michel van de Haagsche Rugby Club nam de plek van Biagio Lorenzi Stad in op de wing.

Het veld lag er prima bij, een paar honderd toeschouwers keken toe hoe Amir Rademaker aftrapte voor Delta. Delta begon goed maar de Portugezen openden de score na vijf minuten na een gevarieerde aanval waarna de opstomende Lock Rafael Simoes door drie tackles brak en scoorde. Delta herpakte zich snel en er ontstond een sterke fase waarin geconcentreerd fasespel werd gespeeld, maar de beslissende actie ontbrak nog. De Portugezen moesten steeds meer overtredingen maken om de voorwaartsen van Delta te stoppen. Een tegenvaller voor Delta, fullback Te Campbell moest door een blessure al na een kwartier vervangen worden door Pieter Schoonraad. Onder leiding van de onvermoeibare eerste rij en snelle aanvallen opgezet door Amir Rademaker bleef het spel zich in de 22 meter van Lusitanos bevinden en na een tweede waarschuwing, van de Russische scheidsrechter Giorgi Kopp, moest João Granata met geel uit het veld. Delta bleef aandringen en leek te scoren toen Dirk Danen na een aantal pick en go’s over de lijn dook, maar de scheidsrechter bleef bij een eerder aangegeven penalty. Uit de volgende scrum zette Delta zoveel druk dat de scrum naar beneden werd getrokken door de Portugezen en de scheidsrechter Delta een penaltytry gaf, 7-5.

Delta had nog vijf minuten met een man meer maar twee minuten later scoorde Vasco Ribeiro uit een snelle actie en Jorge Abecasis wist de conversie dit keer te raken en kwam Lusitanos na een half uur op voorsprong met 7-12. De Portugezen, waarvan vijf spelers voor de club Direito uitkomen, maakten een goed ingespeelde indruk. Nadat Lusitanos weer compleet was wisten ze slim te profiteren van kleine foutjes. Vijf minuten voor rust verzilverden ze een penalty en zo stond het 7-15 en was alles nog mogelijk.

Na rust werd Dirk Danen vervangen door Stijn Albers en zat het publiek weer klaar voor een mooie tweede helft. Lusitanos coach Patrice Lagisquet, ‘The Bayonne Express’ had blijkbaar een vurige speech gehouden in de kleedkamer want de Portugezen gingen snel van start. De balvaardige voorwaartsen en snelle backs waar Allard Jonkers voor had gewaarschuwd kwamen in hun spel en het was nu Delta dat regelmatig aan de noodrem moest trekken. Tot nu toe wisten de Nederlandse backs goed te verdedigen en een doorbraak te voorkomen maar door een ongelukkige stuit van de bal wist de Portugese fullback João Freudenthal te scoren. Abecasis zorgde met een rake conversie voor de 7-22 tussenstand. Lusitanos voerde de druk op en vooral de snelle passes en goede kicks van fly-half Abecasis zorgden voor verwarring bij Delta. Patrice Lagisquet heeft de keus uit zeer ervaren spelers en dat was terug te zien in het veld. Rodrigo Marta kon met zijn snelle spel soms verrassen, de DIOK center Oliva Sialau maakte een aantal mooie tackles, maar helaas moest hij dat met een blessure bekopen en werd hij vervangen door de jonge Haagsche speler Castor Magis.
Delta fly-half Mees van Oord probeerde met geplaatste ballen de druk te verleggen, maar de Portugese João Granate maakte zijn gele kaart meer dan goed door te scoren nadat hij goed meeliep met een snelle aanval van de backs en een paar minuten later was het ook Rodrigo Marta die na een cross-kick van Abecasis kon scoren.

Met nog een kwartier te gaan kon Delta alleen onder de druk uitkomen door de bal ver in de vijandelijke helft te kicken wat helaas geen gevaar opleverde. Een goede actie van de voorwaartsen in de 70e minuut werd niet afgemaakt door een knock on. Lusitanos wisselde en liet zien ook over een sterke bank te beschikken. De jonge scrum-half Pedro Lucas vond de kwikzilveren fullback Nuno Sousa Guedes blindelings, die stapte drie verdedigers uit passte terug op Pedro Lucas die wist te scoren. Ook de reserve tighthead Prop João Mateus wist een walking maul om te zetten in een try. Omdat de vooral in de tweede helft excellerende Abecasis beide conversies raak kickte en Delta uit de laatste aanval vlak voor tijd niet kon scoren won Lusitanos met 7-50.

Zoals captain Hugo Langelaan na afloop zei: Er is genoeg om aan te werken, maar de uitstekende fase in de eerste helft beloofd meer dan de helaas te hoge uitslag. Lusitanos liet eens te meer zien dat Portugal zowel met hun nationale team als Lusitanos een geduchte tegenstander kan zijn van Georgië op het tweede niveau in Europa. Komende zondag speelt Delta haar laatste thuiswedstrijd in Amersfoort tegen Castilla y Leon Iberians. Dit team heeft na twee nederlagen tegen Lusitanos afgelopen zondag hun eerste overwinning geboekt tegen Brussels Devils. De Spanjaarden hebben traditioneel moeite met de discipline en daar zal Delta van moeten profiteren.