Nieuws & Updates

Laatste update: 25 februari 2022

STAPSGEWIJZE VERSOEPELING PUBLIEK EN HORECA SPORTACCOMMODATIES

Minister Ernst Kuipers van VWS heeft dinsdag 15 februari aangekondigd stapsgewijs verdere ruimte te bieden voor publiek en horeca op sportaccommodaties. Iedereen mag binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. Publiek bij wedstrijden is toegestaan. Er gelden voorwaarden, onder andere voor het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Per 18 en 25 februari komt er meer ruimte voor publiek en horeca op sportaccommodaties.

Per vrijdag 18 februari kan de horeca op sportaccommodaties open tot 01.00 uur. Tussen 05.00 uur en 01.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij amateursport (wedstrijden en trainingen), professionele sportwedstrijden en topcompetities. Het coronatoegangsbewijs (CTB) blijft tot 25 februari gelden voor de binnensport vanaf 18 jaar en bij de buitensport voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn). Eenmaal binnen is een bezoekersnorm, placering, het dragen van mondkapjes en de 1,5 meter afstandsregel niet meer verplicht. Op plekken met meer dan 500 mensen binnen is een vaste zitplaats wel verplicht en geldt het advies voor het dragen van een mondkapje bij verplaatsing (voor iedereen van 13 jaar en ouder). Bij professionele sportwedstrijden is het CTB voor binnen- en buitensport verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder en geldt het advies voor het dragen van een mondkapje bij verplaatsing (voor iedereen van 13 jaar en ouder).

Op 25 februari gelden overal de normale openingstijden en vervalt ook de CTB-plicht op plaatsen waar minder dan 500 mensen bijeen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.
In de horeca van de sportaccommodaties gelden de algemene horecaregels.

Kijk voor alle vragen en antwoorden in de FAQ en de uitleg in het protocol Verantwoord Sporten.
Voor de meest actuele informatie betreffende de sport verwijzen wij jullie ook naar de website van de Rijksoverheid.

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTEN & FAQ
Het protocol Verantwoord Sporten en de FAQ’s zijn geactualiseerd; kijk hiervoor via deze links op de website van NOC*NSF.

TOOLKIT & CHECKLIST NOC*NSF
De NOC*NSF heeft in de toolkit meer praktische informatie, hulpmiddelen en voorlichtingsmateriaal. De checklist brengt alle aandachtspunten in kaart en geeft ook een overzicht van financiële regelingen voor sportverenigingen.


Laatste update: 28 januari 2022

COMPETITIES VAN START, PUBLIEK WEER WELKOM

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus per 26 januari verder versoepeld. Voor de sport betekent dit onder andere dat de competities kunnen worden hervat, publiek onder voorwaarden weer welkom is en dat de horeca op sportaccommodaties, ook onder voorwaarden, open mag tot 22.00 uur ’s avonds. De anderhalve meter afstandsregel blijft wel van kracht waar die de sportbeoefening niet in de weg staat en geldt ook voor en na het sporten.

Het publiek moet die afstandsregel eveneens in acht te nemen. Een coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht voor publiek bij amateursport binnen vanaf 18 jaar en voor publiek bij professionele sportwedstrijden (Topcompetitie – Ereklasse) binnen en buiten vanaf 13 jaar. Als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie (zowel binnen als buiten) zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel (1/3 capaciteit). En binnen maximaal 1.250 bezoekers hebben. Publiek moet om uiterlijk 22.00 uur de sportaccommodatie weer verlaten.

Voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) vereist, bij de buitensport geldt dat voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn. Mondkapjes zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties.

In de horeca van de sportaccommodaties gelden de algemene horecaregels, waaronder de verplichting van een coronatoegangsbewijs (CTB) vanaf 18 jaar, verplichte zitplaatsen, anderhalve meter afstand en een mondkapje bij verplaatsing.


Laatste update: 17 januari 2022

VERSOEPELING MAATREGELEN VOOR BINNEN- EN BUITENSPORT

Het kabinet heeft de vanaf 19 december geldende maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus met ingang van 15 januari 05.00 uur versoepeld. Eerder die week kwam er al meer ruimte voor de jeugd om langer buiten te sporten, nu komt er op buitensportlocaties ook meer ruimte voor 18-plussers en gaan ook de deuren voor de binnensport onder voorwaarden weer open. De versoepelingen gaan per zaterdag 15 januari om 05.00 uur in.

Trainingen en oefenwedstrijden kunnen dus doorgaan met de daarbij geldende regels. Rugby Nederland adviseert om de momenten in de weekenden en overdag, wanneer er nog geen competitie plaatsvindt, te benutten voor trainingen. Zodat, ook vanuit het oogpunt van player welfare, de competitie snel en verantwoord hervat kan worden als er weer meer mogelijk is.

HUIDIGE SPELREGELS
Voor de binnen- en buitensport gelden geen restricties meer voor wat betreft openingstijden en groepsgrootte, al dient er wel rekening te worden gehouden met de anderhalve meter afstandsregels die verplicht is als die de sportbeoefening niet in de weg staat.

Voor de binnensport is vanaf 18 jaar wel een coronatoegangsbewijs (CTB) vereist, bij de buitensport geldt dat voor bepaalde voorzieningen binnen. Kleedkamers, douches en toiletten zijn open. Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnen faciliteiten van buitensportlocaties.

Onderlinge wedstrijden zijn toegestaan binnen eigen clubverband. Het trainen met clusterteams is toegestaan. Publiek is niet toegestaan en de sportkantines zijn alleen geopend voor afhaal.


Laatste update: 11 januari 2022

VERRUIMING VOOR BUITEN SPORTEN VOOR DE JEUGD PER 11 JANUARI

De berichtgeving van het demissionaire kabinet kondigde aan dat jongeren tot en met zeventien jaar vanaf volgende week dinsdag 11 januari tot 20.00 uur buiten mogen sporten. Alle overige maatregelen blijven van kracht zoals eerder benoemd in de update van 20 december 2021 met de daarbij geldende protocollen. Onderstaand de wijzigingen per 11 januari 2022.

HUIDIGE SPELREGELS
Vanaf 11 januari 2022 is sporten op buitensportlocaties mogelijk tot en met 17 jaar tussen 05.00 en 20.00 uur en voor 18 jaar en ouder tussen 05.00 en 17.00 uur.

  • Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand, exclusief trainer/instructeur. De trainer/instructeur mag zich ook op 1,5 meter afstand slechts op één tweetal richten en mag zich dus niet verplaatsen van tweetal naar tweetal;
  • Jeugd tot en met 17 jaar kan buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club; zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. Trainen met clusterteams is toegestaan. Er wordt geen competitie gespeeld buiten het eigen clubverband.
    Wat betreft de leeftijdscategorieën hanteren we de teams waarin je speelt. Speel je bij de senioren? Dan geldt 18+ voor jou. Speel je bij de Colts? Dan val je binnen de jeugd.

Laatste update: 20 december 2021

AANSCHERPING MAATREGELEN – HARDE LOCKDOWN | PERSCONFERENTIE 18 DECEMBER 2021

De sport krijgt te maken met nog strengere maatregelen, nu het kabinet zaterdag 18 december bekend heeft gemaakt per zondag 19 december een harde lockdown in te voeren. De vanaf 19 december geldende maatregelen blijven tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 van kracht.

Het besluit over het verdere verloop van de competitie (exclusief ereklasse) en de wedstrijden zal in januari volgen als er meer informatie bekend is. Eventuele wijzigingen in e-rugby en de seizoensplanning worden daarna meegenomen.

HUIDIGE SPELREGELS
Vanaf zondag 19 december zijn binnensportlocaties dicht en blijven buitensportlocaties tussen 05.00 en 17.00 uur onder voorwaarden geopend.

  • Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand, exclusief instructeur;
  • Jeugd tot en met 17 jaar kan buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club; zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. Wat betreft de leeftijdscategorieën hanteren we de teams waarin je speelt. Speel je bij de senioren? Dan geldt 18+ voor jou. Speel je bij de Colts? Dan val je binnen de jeugd.

De horeca op sportaccommodaties is gesloten en wedstrijden zijn alleen toegestaan in topsportcompetities, zonder publiek. Buiten in de openbare ruimte sporten is ook na 17.00 uur, onder voorwaarden, toegestaan.
Het clubhuis en alle binnen ruimten blijven dicht. Vergaderingen (ALV, bestuur en commissies) moeten online plaatsvinden. Dit geldt ook voor opleidingen. Lees hier meer over het online organiseren van een algemene ledenvergadering.


Laatste update: 15 december 2021

CORONAMAATREGELEN PERSCONFERENTIE 14 DECEMBER 2021

Het demissionair kabinet heeft in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus maatregelen aangekondigd voor de sport, om het aantal contactmomenten te beperken. De sinds 28 november 2021 geldende maatregelen blijven tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 van kracht.

Trainingen en oefenwedstrijden kunnen doorgaan met de daarbij geldende regels tussen 5.00 en 17.00 uur. Rugby Nederland adviseert om de momenten in de weekenden of overdag, wanneer geen competitie plaatsvindt, te benutten voor trainingen. Zodat, ook vanuit het oogpunt van player welfare, de competitie snel en verantwoord hervat kan worden als er weer meer mogelijk is.

HUIDIGE SPELREGELS
Voor alle binnen- en buitensportaccommodaties geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur. Publiek is niet toegestaan bij trainingen en wedstrijden.

Bij sporten op binnensportlocaties is voor sporters vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) vereist. Voor de buitensport geldt dat alleen voor de binnenruimtes van de sportlocatie (zoals kleedkamer, toilet, bestuurskamer, sportkantine) en het buitenterras. Let op: er is een uitzondering voor personen die beroepsmatig of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten; zij zijn generiek uitgezonderd van de CTB verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, strikt noodzakelijke rijouders en verenigingsfunctionarissen, arbitrage, alle vrijwilligers. In alle CTB-plichtige ruimten op de sportaccommodatie is de 1,5 meter afstand verplicht en geldt bij verplaatsing een mondkapjesplicht. In de sportkantine en op het terras gelden vaste zitplaatsen.

Iedereen boven de 18 jaar is verplicht de 1,5 meter afstandsregel in acht te nemen tot andere volwassenen en tot kinderen ouder dan 13 jaar. Jeugd van 13 tot 18 jaar hoeft onderling geen afstand te houden en kinderen jonger dan 12 ook niet tot elkaar en tot volwassenen. De 1,5 meter afstand houden is niet verplicht als dit de sportbeoefening in de weg staat.

Kijk voor alle vragen en antwoorden in de FAQ en de uitleg in het protocol Verantwoord Sporten.

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTEN & FAQ
Het protocol Verantwoord Sporten en de FAQ’s worden geregeld geactualiseerd; kijk daarvoor steeds via deze links op de website van NOC*NSF.

TOOLKIT NOC*NSF
De NOC*NSF heeft in de toolkit meer praktische informatie, hulpmiddelen en voorlichtingsmateriaal.

Voor de meest actuele informatie betreffende de sport verwijzen wij jullie ook naar de site van de Rijksoverheid.


Laatste update: 30 november 2021

INVLOED COMPETITIE DOOR CORONAMAATREGELEN PERSCONFERENTIE 26 NOVEMBER 2021

Rugby Nederland heeft besloten de competitie van alle klassen, met uitzondering van DeGiro Ereklasse Heren en Dames, af te gelasten voor de weekenden van 11/12 en 18/19 december.
Het advies is om deze weekenden te gebruiken voor training, zodat de competitie wanneer dit mogelijk is vlot en veilig herstart kan worden.

Iedereen mag binnen en buiten sporten, sportlocaties zijn echter gesloten tussen 17.00 en 5.00 uur. Wedstrijden kunnen alleen doorgaan met de daarbij geldende regels, zoals bijvoorbeeld de topcompetities (ereklasse).

TOPCOMPETITIES
Uitzondering op het sluiten van sportlocaties zijn trainingen en wedstrijden voor sporters in topcompetities. Dit betreft DeGiro Ereklasse Dames & Heren.
Zoals ook in de eerder gespeelde “Voorjaarscompetitie” heeft NOC*NSF ook nu bepaald dat de DeGiro Ereklasse Dames & Heren onder deze topsportcompetitie vallen omdat deze competities de nationale selecties ondersteunen.

  • De competitie in de Ereklasse Dames & Heren zal doorgaan zoals gepland volgens de seizoensplanning. Aanvullende informatie volgt via de Technisch Directeur;
  • Competitiewedstrijden van alle overige klassen Senioren & Jeugd worden gespeeld tot en met het weekend van 4/5 december. Dit zijn de reguliere- en inhaal wedstrijden (ook de wedstrijden van afgelopen weekend die nog opnieuw moeten worden ingepland). Wedstrijden die niet gespeeld worden in het weekend van 4/5 december, worden behandeld volgens het VWW 2021-2022 en de Aanvullende Bepalingen VWW 2021-2022;
  • De overige klassen Senioren & Jeugd (CJC) zullen geen competitiewedstrijden spelen (zoals deze gepland staan in e-rugby) in de weekenden van 11/12 en 18/19 december;
  • De GTBM-planning wordt vanuit de districten georganiseerd en kan in onderling overleg doorgang vinden. Omdat ook hier trainingen veelal weg zullen vallen, adviseert Rugby Nederland om intensiteit en duur van de activiteiten aan te passen, bijvoorbeeld door de TBM-toernooien te vervangen door onderlinge wedstrijden met een oefenkarakter;
  • Een besluit over het verloop van de competitie en de wedstrijden zal in de komende weken volgen. Eventuele wijzigingen in e-rugby en de seizoensplanning worden daarin meegenomen;

Trainingen en oefenwedstrijden kunnen doorgaan met de daarbij geldende regels tussen 5.00 en 17.00 uur. Rugby Nederland adviseert om de momenten overdag en in de weekenden, wanneer geen competitie plaatsvindt, te gebruiken voor trainingen. Zodat, ook vanuit het oogpunt van ‘player welfare’, de competitie snel en verantwoord hervat kan worden als er weer meer mogelijk is.


Laatste update: 31 augustus 2021

UPDATE COVID & COMPETITIE

Op veel clubs zijn de voorbereidingen voor seizoen 2021-2022 inmiddels gestart. De trainingen zijn begonnen en de eerste oefenwedstrijden en pre-season toernooien zijn al gespeeld. Helaas hebben we nog altijd te maken met het coronavirus en dat betekent dat we ons nog steeds aan de coronamaatregelen moeten houden. Hieronder hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

BASISREGELS
We roepen iedereen op om alle overheidsrichtlijnen in acht te nemen en zich te houden aan onderstaande basisregels:

  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen
  • Houdt 1,5 m afstand van anderen
  • Vermijd drukte
  • Was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na je bezoek aan de club
  • Schud geen handen

1,5 METER AFSTAND

  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en ten opzichte van volwassenen geen afstand te houden
  • Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden maar moeten dit wel tot volwassenen*
  • Volwassen dienen te allen tijde afstand te houden ten opzichte van elkaar en jongeren vanaf 13 jaar*

*Tijdens het sporten hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden.

PUBLIEK
Voor het toelaten van publiek gelden op dit moment de regels van placering (vaste zitplaats en 1,5 meter afstand). Als de concrete situatie dat niet mogelijk maakt, is staan op een afgebakende plek met in acht neming van 1,5 meter afstand ook mogelijk.
Voor publiek geldt ook de verplichting van registratie en gezondheidscheck. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn: iedereen is in welkom mits men geen klachten heeft.

CLUBHUIS
Voor het clubhuis gelden de regels zoals die voor de horeca gelden.

KLEEDKAMERS
Kleedkamers en douches mogen worden gebruikt. Uiteraard wel met inachtneming van de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand.

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTEN
Het protocol Verantwoord Sporten en de FAQ zijn te vinden op www.nocnsf.nl.

Met een eenduidige inrichting en slimme gedragsmaatregelen is het voor mensen eenvoudig om coronamaatregelen op te volgen.
Zodat je je weer kan richten op waar het écht over gaat: lekker sporten. In deze toolbox vind je per ruimte alle tips en posters om goed van start te gaan


Laatste update: 31 mei 2021

VERSOEPELINGEN VOOR SENIOREN EN JEUGD PER 5 JUNI

Van ‘gesloten tenzij’ naar ‘open tenzij’

De sport gaat verder open, heeft het kabinet vrijdagavond bekendgemaakt. Per 5 juni volgt, mits de dalende trend van de coronacijfers doorzet, de derde stap in de versoepeling van de maatregelen die momenteel gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor de rugbysport betekent dit onder andere dat de afstandsregels worden versoepeld, jeugd weer competitie mag spelen, groepslessen en dus trainingen zijn toegestaan en de deuren van sportkantines onder voorwaarden weer open kunnen.

Per 5 juni mogen volwassenen binnen en buiten weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen en zonder de verplichte 1,5 meter afstand bij sporten waarbij dat voor de beoefening van de sport niet haalbaar is. Groepslessen zijn weer toegestaan. Jongeren waren eerder al van deze beperkingen vrijgesteld. 

Ook zijn wedstrijden weer toegestaan, binnen en buiten. De jeugd tot en met 17 jaar mag per 5 juni weer in competitieverband uitkomen, vanaf 18 jaar mogen er alleen onderlinge wedstrijden tussen sporters van de eigen club worden gespeeld. In beide gevallen is nog geen publiek toegestaan.
• Betreft leeftijdscategorieën & dispensaties: We hanteren de teams waarin je bent gestart dit seizoen. Speelde je bij de senioren? Dan geldt 18+ voor jou. Speelde je voor de Colts? Dan val je binnen de jeugd).

Kleedkamers en douches mogen weer open. Binnen moet iedereen een mondkapje dragen, tijdens het sporten mag deze af. Na het sporten gelden wel de basisregels, waaronder anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden.

De sportkantines mogen tussen 6 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds de deuren weer openen, onder dezelfde regels zoals die voor de horeca gelden.

Klik hier voor de versoepeling per 5 juni op een rij.

Het geüpdatete protocol Verantwoord Sporten en de FAQ is te vinden op www.nocnsf.nl. Dit protocol gaat uit van de per 5 juni 2021 geldende landelijke maatregelen.

De verruiming van de maatregelen heeft geen effect op de eerder vastgestelde voorwaarden en maatregelen voor de topcompetities. Deze kun je vinden in het Protocol topsportcompetities.

Speel je onder het protocol van de nationale selectie van de Oranjeheren en/of het protocol van de topsportcompetities dan mag je niet mengen met andere groepen, en dus ook niet trainen en/of wedstrijden spelen met andere teams binnen je club. Dit is ongeacht je leeftijd. De verschillende groepen dienen strikt gescheiden te blijven.


Laatste update: 18 mei 2021

VERSOEPELINGEN VOOR DE SPORT, KABINET DRUKT ‘PAUZEKNOP’ NIET IN

Het kabinet drukt de ‘pauzeknop’ niet in en daarmee gaan de aangekondigde versoepelingen van de coronaregels woensdag 19 mei in. Daarmee wordt de tweede stap in het heropeningsplan gezet, inclusief versoepelingen voor de binnen- en buitensport.

Voor de sport houden de versoepelingen onder meer in dat personen vanaf 27 jaar buiten weer in groepsverband mogen sporten, op anderhalve meter en in een maximale groepsgrootte van dertig personen. De groep tot 26 jaar mocht al buiten sporten, zonder afstand te houden. Daarnaast is publiek nog steeds niet toegestaan met uitzondering van de pilot ‘Testen voor toegang’ onder strikte voorwaarden. Lees meer over dit laatste op onze website: wedstrijden met publiek tijdens DeGiro voorjaarscompetitie.

SPELREGELS PER 19 MEI
• Voor iedereen vanaf 27 jaar geldt dat sporten buiten weer in groepsverband mag op 1,5 meter afstand en in een maximale groepsgrootte van dertig personen.
o Wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan

• Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar is sporten buiten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
o Trainen met clusterteams is toegestaan. Er dient echter wel een keuze gemaakt te worden: Je traint óf met jouw clusterteam bij één vereniging, of bij jouw eigen vereniging. Met het gevolg dat je maar op één vereniging traint en/of wedstrijden speelt, met de teams van die vereniging. Je wisselt dus niet tussen verschillende verenigingen, en de teams van die vereniging

• Naast de sportkantines, blijven ook douches, en kleedkamers gesloten.
o Bij sportkantines is een afhaalfunctie toegestaan. Sportkantines vallen onder de bepalingen van ‘overige horeca’ van de Routekaart coronamaatregelen van de Rijksoverheid.

TERRASSEN MET BETREKKING TOT SPORTACCOMMODATIES
De horecavoorzieningen die verschillend publiek mogen ontvangen (zoals willekeurig langskomende voorbijgangers en daarnaast sporters) kunnen binnen de door de Rijksoverheid geformuleerde voorwaarden hun buitenterrassen openen.

Op de sportaccommodaties, die alleen open zijn voor sporters en benodigde vrijwilligers, mogen de buitenterrassen onder voorwaarden open voor degenen die er mogen zijn. Publiek mag niet aanwezig zijn. Houd daarbij rekening dat sporters geacht worden om na het sporten de sportaccommodatie te verlaten aangezien de sporters publiek worden zodra ze klaar zijn met sporten. Maak als club de bewuste afweging over het wel of niet open stellen van het ‘buitenterras’ en of je daarbij de geldende horeca regels kunt toepassen en uitvoeren. Gebruik hier bij je gezond verstand, mede ingegeven door de feitelijke situatie ter plekke. Neem geen onnodig risico’s.

Het geüpdatete protocol Verantwoord Sporten en de FAQ is te vinden op www.nocnsf.nl. Dit protocol gaat uit van de per 19 mei 2021 geldende landelijke maatregelen.

De verruiming van de maatregelen heeft geen effect op de eerder vastgestelde voorwaarden en maatregelen voor de topcompetities. Deze kun je vinden in het Protocol topsportcompetities.

Speel je onder het protocol van de nationale selectie van de Oranjeheren en/of het protocol van de topsportcompetities dan mag je niet mengen met andere groepen, en dus ook niet trainen en/of wedstrijden spelen met andere teams binnen je club. Dit is ongeacht je leeftijd. De verschillende groepen dienen strikt gescheiden te blijven.


Laatste update: 12 mei 2021

KABINET HOUDT SLAG OM DE ARM

Als de cijfers rond het coronavirus zich in de goede richting blijven ontwikkelen, wil het kabinet per 19 mei de tweede stap in het heropeningsplan zetten, inclusief versoepelingen voor de binnen- en buitensport. Premier Mark Rutte benadrukte dinsdagavond tijdens een persconferentie dat, mochten de cijfers de komende dagen tegenvallen, het kabinet maandag nog kan besluiten om op de pauzeknop te drukken.

Voor de sport houden de versoepelingen onder meer in dat per 19 mei personen vanaf 27 jaar buiten weer in groepsverband mogen sporten, op anderhalve meter en in een maximale groepsgrootte van dertig personen. De groep tot 26 jaar mocht al buiten sporten, zonder afstand te houden.

Zodra wij meer weten, informeren wij hierover. 
Voor nu danken wij jullie voor het geduld.


Laatste update: 22 april 2021

ENKELE VERSOEPELINGEN MAAR GEEN VERANDERINGEN VOOR DE SPORT

Dinsdag 20 april kondigde het demissionaire kabinet tijdens weer een persconferentie verschillende versoepelingen aan. De persconferentie heeft weinig nieuws gebracht voor de sport. Nu de avondklok wordt afgeschaft, kan er vanaf 28 april in elk geval weer wat langer getraind worden.
De overige nu geldende maatregelen blijven ook na woensdag 28 april van kracht. Volgens het openingsplan, dat vorige week door het kabinet werd gepresenteerd, moeten we in ieder geval wachten tot woensdag 12 mei voordat de sport weer aan de beurt is.
Voor de senioren vanaf 27 jaar blijft dat zij in groepjes van maximaal vier personen trainen, mits zij onderling 1,5 meter afstand houden.

SPELREGELS PER 28 APRIL
• Voor iedereen vanaf 27 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in groepjes met niet meer dan vier personen.
o Wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan

• Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar is sporten buiten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
o Trainen met clusterteams is toegestaan. Er dient echter wel een keuze gemaakt te worden: Je traint óf met jouw clusterteam bij één vereniging, of bij jouw eigen vereniging. Met het gevolg dat je maar op één vereniging traint en/of wedstrijden speelt, met de teams van die vereniging. Je wisselt dus niet tussen verschillende verenigingen, en de teams van die vereniging

• Naast de sportkantines, blijven ook douches, fitnessruimtes en kleedkamers gesloten.
o De sportkantines vallen onder de bepalingen van ‘overige horeca’ van de Routekaart coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Dat betekent voor de huidige fase van zeer ernstig dat de sportkantines en de terrassen zijn gesloten.

Het geüpdatete protocol Verantwoord Sporten en de FAQ is te vinden op www.nocnsf.nl. Dit protocol gaat uit van de per 28 april 2021 geldende landelijke maatregelen.

De verruiming van de maatregelen heeft geen effect op de eerder vastgestelde voorwaarden en maatregelen voor de topcompetities. Deze kun je vinden in het Protocol topsportcompetities.

Speel je onder het protocol van de nationale selectie van de Oranjeheren en/of het protocol van de topsportcompetities dan mag je niet mengen met andere groepen, en dus ook niet trainen en/of wedstrijden spelen met andere teams binnen je club. Dit is ongeacht je leeftijd. De verschillende groepen dienen strikt gescheiden te blijven.


Laatste update: 31 maart 2021

VERLENGING

Dinsdagavond 23 maart liet het kabinet weten dat de huidige lockdown in ieder geval verlengd wordt tot en met 20 april. Met ingang van dinsdag 16 maart 2021 is er een kleine aanpassing geweest voor de senioren vanaf 27 jaar. Vanaf deze datum mogen zij in groepjes van maximaal vier personen trainen, mits zij onderling 1,5 meter afstand houden.

SPELREGELS PER 31 MAART
• Voor iedereen vanaf 27 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in groepjes met niet meer dan vier personen.
o Wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan

• Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar is sporten buiten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
o Trainen met clusterteams is toegestaan. Er dient echter wel een keuze gemaakt te worden: Je traint óf met jouw clusterteam bij één vereniging, of bij jouw eigen vereniging. Met het gevolg dat je maar op één vereniging traint en/of wedstrijden speelt, met de teams van die vereniging. Je wisselt dus niet tussen verschillende verenigingen, en de teams van die vereniging

• Naast de sportkantines, blijven ook douches, fitnessruimtes en kleedkamers gesloten.

Het geüpdatete protocol Verantwoord Sporten en de FAQ is te vinden op www.nocnsf.nl. Dit protocol gaat uit van de per 31 maart 2021 geldende landelijke maatregelen.

De verruiming van de maatregelen heeft geen effect op de eerder vastgestelde voorwaarden en maatregelen voor de topcompetities. Deze kun je vinden in het Protocol topsportcompetities.


Laatste update: 3 maart 2021

DEFINITIEVE STREEP DOOR COMPETITIESEIZOEN 2020-2021

Per vandaag is sporten buiten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar weer toegestaan. Ook zal de topcompetitie onder streng protocol per april worden gestart. Het leeuwendeel van de leden mag in actie komen en daarmee is de sport weer in beweging.

Toch zijn het kleine, voorzichtige stappen en mogen we niet te vroeg juichen. Wanneer volwassenen vanaf 27 jaar weer mogen rugbyen en er weer wedstrijden tegen andere clubs gespeeld mogen worden, dat valt nog absoluut niet te zeggen.

VERVOLG
In de routekaart 2020-2021 werden naast de mogelijke startscenario’s ook de criteria om de competitie uit te kunnen spelen omschreven. Daar nu zeker is dat niet aan deze criteria kan worden voldaan, moeten wij de officiële mededeling doen dat competitieseizoen 2020-2021 niet kan worden voltooid. Er vindt geen promotie en/of degradatie plaats en er zullen dus geen kampioenen worden benoemd.

Op de regiobijeenkomsten, die deze week en volgende week iedere avond online gehouden worden, zal ook gesproken worden over hoe de wedstrijden worden opgestart op het moment dat dit weer mogelijk is, eventuele regionale wedstrijden en de alternatieve spelvormen in de tussentijd. Dit wordt in de komende weken uitgewerkt.

Voor nu wensen wij jullie heel veel succes in het opstarten van het clubwezen binnen alle daartoe voorschreven maatregelen.


Laatste update: 24 februari 2021

ENKELE VERSOEPELINGEN VOOR DE (RUGBY)SPORT

Het kabinet heeft dinsdag 23 februari ter bestrijding van het coronavirus de strenge lockdown verlengd tot en met 15 maart, maar heeft daarbij wel enkele versoepelingen ingesteld. Voor de sport betekent dit dat jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar vanaf 3 maart op sportaccommodaties weer buiten mogen sporten met meer dan twee personen. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club. Die leeftijdsgrens geldt momenteel tot en met 17 jaar.

De andere regels zoals die al voor de sport gelden, blijven intact: sporten in een binnenruimte is niet toegestaan en buiten kan dus alleen onder voorwaarden gesport worden, waarbij voor topsporters en jongeren uitzonderingen gelden.

SPELREGELS IN HET KORT, PER 3 MAART
• Voor iedereen vanaf 27 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in groepjes met niet meer dan twee personen.
o wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan
• Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar is sporten buiten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
• Naast de sportkantines, blijven ook douches, fitnessruimtes en kleedkamers gesloten.

Het protocol Verantwoord Sporten is te vinden op www.nocnsf.nl. Dit protocol gaat uit van de per 23 januari 2021 geldende landelijke maatregelen. Het protocol zal naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet van 23 februari in de loop van woensdag 24 februari waar nodig worden aangepast.

De verruiming van de maatregelen heeft geen effect op de eerder vastgestelde voorwaarden en maatregelen voor de topcompetities. Deze kun je vinden in het Protocol Topsportcompetities. Wat de nieuwe maatregelen betekenen voor hoe de verschillende groepen op de club dienen te trainen, wordt op dit moment uitgewerkt. Evenals wat dit betekent voor de trainingen van clusterteams. Zodra deze informatie beschikbaar is komen wij hierop terug. Wij danken jullie voor jullie geduld.


Laatste update: 13 januari 2021

LOCKDOWN BLIJFT NODIG, GEEN VERANDERINGEN VOOR DE SPORT

Het kabinet heeft dinsdagavond 12 januari bekendgemaakt in de strijd tegen het coronavirus de strenge lockdown te verlengen tot in ieder geval 9 februari. Voor de sport betekent dit dat de regels die sinds 15 december gelden, gehandhaafd blijven.

De volgende maatregelen voor de rugbysport zijn momenteel nog steeds van kracht voor alle senioren tot nadere berichtgeving:

• Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in groepjes met niet meer dan twee personen.
o Teamtrainingen zijn nog steeds niet toegestaan.
o Wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan.
• Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
• Naast de sportkantines, blijven ook douches en kleedkamers gesloten.

Het protocol Verantwoord Sporten en de FAQ zijn te vinden op www.nocnsf.nl.

Blijf met elkaar in contact, zorg voor elkaar.


Laatste update: 13 oktober 2020

GEDEELTELIJKE LOCKDOWN ZORGT VOOR OPSCHORTING COMPETITIE

Vanaf komende woensdag 22.00 uur wordt de amateursport in Nederland voor de tweede keer dit jaar aan banden gelegd. Er gaat een streep door teamsporten voor volwassenen. “Competities worden stilgelegd om het aantal reisbewegingen en sociale contacten te verminderen”, aldus Rutte.

Wij werken met behulp van velen, waaronder RIVM, NOC*NSF en andere sportbonden op dit moment aan het verduidelijken van de maatregelen en het bijwerken van onze informatievoorziening. De komende dagen ontvangen alle rugbyclubs hierover nadere informatie en verschijnen er updates op de website.


Laatste update: 29 september 2020

DE SAMENLEVING WORDT HARD GETROFFEN DOOR DE NIEUWE CORONAMAATREGELEN

Het kabinet heeft aangegeven dat deze nodig zijn om de exponentiële stijging van de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De maatregelen zijn erop gericht de verspreiding van het virus over 3 weken beduidend kleiner te laten zijn. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid, maar zeker ook voor het sociaaleconomische leven in Nederland waar de sport zo’n belangrijk onderdeel van is.

Ondanks deze aangescherpte maatregelen is er veel aandacht voor de sport in de persconferentie van maandag 28 september jongstleden. In overleg met de NOC*NSF zijn de aangescherpte maatregelen uitgewerkt en dit betreft voor onze sport vooralsnog, in grote lijnen het volgende:

• De sport, en daarmee de competitie, gaat door
• Geen publiek toegestaan
• Sportkantines gesloten
• Ondersteuning rugbyclubs

DE SPORT, EN DAARMEE DE COMPETITIE, GAAT DOOR
Het beoefenen van de sport mag, en alles wat je daarbij nodig hebt, ook! Vanuit Rugby Nederland volgen wij zoveel mogelijk de richtlijnen van de RIVM en de NOC*NSF. Uit het overleg met NOC*NSF kwam naar voren dat er geen dringende redenen zijn om centraal wedstrijden af te gelasten.

!              Er werd eerder gespeculeerd over reisbeperkingen voor teams/spelers. Wij willen graag benadrukken dat deze er niet zijn binnen ons land.

Dit betekent dat ook de GTBM-wedstrijden door kunnen gaan op voorwaarde dat thuisspelende en bezoekende clubs aan de geldende beperkingen kunnen voldoen, waaronder het alleen toelaten van strikt noodzakelijke begeleiding en een verbod op toeschouwers. Als verenigingen in onderling overleg tot de conclusie komen dat de speelomg­eving voldoende veilig is en alle partijen zich hierbij voldoende comfortabel voelen, kunnen deze wedstrijden doorgang vinden.

GEEN PUBLIEK TOEGESTAAN
Vanaf 29 september 18.00 uur is publiek 3 weken niet meer toegestaan bij sportactiviteiten. Dat geldt zowel voor professionele sportwedstrijden als voor amateurwedstrijden.
Dit verbod geldt voor alle soorten sportwedstrijden, en alle soorten publiek. Ook voor ouders die naar hun sportende kind willen kijken.

• Wanneer sporters klaar zijn met hun wedstrijd vallen zij onder toeschouwers/publiek.
• Wanneer de betreffende wedstrijd onderdeel is van een officieel toernooi, en de sporters nadat ze het veld aflopen weer in actie moeten komen, dan behoort dit bij de normale sportbeoefening en dan is het wél toegestaan.

SPORTKANTINES GESLOTEN
Vanaf 29 september 18.00 uur gaan sportkantines tijdelijk dicht.
Om te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen, is de keuze gemaakt om de sporthoreca te sluiten. Dit geldt voor alle horeca die op of in een sportgelegenheid ligt.


!           In het landelijk protocol is te lezen dat de kleedkamers en toiletvoorzieningen gebruikt mogen worden.

Het doel is om de sportbeoefening zoveel mogelijk door te laten gaan, zonder grote groepen mensen bij elkaar te brengen. Daarom zijn toeschouwers niet meer toegestaan. En om diezelfde reden heeft Rugby Nederland reeds gecommuniceerd dat het topsport, het Regio Rugby en de Girls Rugby Festivals opgeschort wordt, en enkel met oog op de komende interlands het seniorenprogramma zeer minimaal en aangepast doorgang vindt. De focus nu ligt op de landelijke competitie en op de gezondheid van de clubs.

ONDERSTEUNING RUGBYCLUBS
Met het wegvallen van inkomsten uit publiek en kantines zullen sportverenigingen veelal niet in staat zijn zonder verlies te werken. De NOC*NSF is met de overheid in gesprek over de benodigde compensatie. Zij zullen gaan in overleg of het derde steunpakket voldoende zal zijn, of dat er extra steun nodig is. Wij zullen hier zo snel als dit toelaat met de rugbyclubs over communiceren.

VERDER…
Op de website van de Rijksoverheid zijn heel veel antwoorden te vinden op reeds gestelde vragen. Deze kun je hier vinden. Ook geldt te allen tijde het landelijke sportprotocol van de NOC*NSF.

Staat uw antwoord hier niet bij, schroom dan niet en mail uw vraag naar covid@rugby.nl.

Wij zijn heel blij te zien dat rugbyclubs hun verantwoordelijkheid nemen en er initiatieven worden genomen om de grote groepen te beperken waar mogelijk. We zien dat trainingen worden verspreid over de hele week en dat driekwarters en voorwaartsen zelfs op sommige clubs gescheiden trainen. Ook zien we dat online-trainingen vanuit huis worden aangeboden zoals wedstrijdanalyses. Wij willen jullie hiervoor danken.

– DENNIS VAN DE SANDE

Laatste update: 28 september 2020

JONG ORANJE ACTIVITEITEN, REGIO RUGBY EN GIRLS RUGBY FESTIVALS OPGESCHORT

Beste spelers, ouders en betrokkenen,
Beste rugbyclubs,

Graag vragen wij jullie aandacht voor het volgende.

Met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn de zorgen toegenomen en heeft Rugby Nederland een aantal besluiten genomen, die per direct in zullen gaan.

De focus is om, zolang dit veilig kan, de competitie in Nederland voort te zetten zodat iedereen weer wedstrijdminuten kan maken op het veld. En, om de stroming en menging van verschillende groepen en spelers te beperken en daarmee het risico op de besmetting te minimaliseren. De volgende besluiten zijn genomen:

Per direct worden alle activiteiten van Jong Oranje tot 31 december 2020 stilgelegd. We spreken dan over Jong Oranje Onder 16, Onder 17, Onder 18 en Onder 20 jongens, én de Onder 18 meiden. Enkel het NTC, net als de Oranjedames XV en Oranjeheren XV zullen hun trainingen voortzetten. De keuze om deze seniorenprogramma’s wel (aangepast) door te laten gaan is vanwege de interlands die voor beide teams op de planning staan in oktober/november.

In overleg met alle technisch directeuren van de Rugby Academy’s is besloten de Regio Rugby-dagen tot 1 januari 2021 te annuleren. Dit betekent concreet dat de RR in het weekend van 24 en 25 oktober, en het weekend van 19 en 20 december komen te vervallen.

Ditzelfde besluit is genomen voor de Girls Rugby Festivals, die in dezelfde weekenden als Regio Rugby zou plaatsvinden.
Samen hebben wij de verantwoordelijkheid ons aan te passen waar mogelijk, en eventuele risico’s te beperken.

Wij hopen op jullie begrip

Besluit Rugby Nederland_28 September 2020


Laatste update: 22 september 2020

VERVOLG AANSCHERPING CORONAMAATREGELEN | STAND VAN ZAKEN PER 22 SEPTEMBER 2020

Sinds zondagavond 20 september 18.00 uur zijn in zes veiligheidsregio’s in Nederland extra maatregelen van kracht. 

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Er zijn 3 maatregelen afgekondigd:
1) Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
2) Er is een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen, of daar gelegenheid voor te geven. Deze maatregel raakt de sport niet tenzij je sportteam uit meer dan 50 personen bestaat of je voor een specifieke groep van meer dan 50 personen wat organiseert zoals een bedrijfsuitje op je sportpark.
3) Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht, dus óók voor sportactiviteiten op/in sportaccommodatie.

De meldplicht geldt voor elke afzonderlijke ruimte in/op binnen, of buitensportaccommodatie waar meer dan 50 personen tegelijk zijn. Dat melden kan in één keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding dient aangegeven te worden wie per samenkomst toezicht houdt/houden vanuit de vereniging. Daarnaast kunnen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio nemen. Het melden dient te geschieden aan de voorzitter van de veiligheidsregio. Op dit moment richten de veiligheidsregio’s dit meldingsproces in.

Het actuele advies aan sportclubs in deze veiligheidsregio’s is daarom op dit moment nóg steeds: 
• Zorg ervoor dat er altijd een coronacoördinator (herkenbaar) aanwezig is op de vereniging. Deze coördinator is aanspreekpunt voor eventuele handhavers die een controle uitvoeren. (Dit is niet nieuw maar in het kader van handhaving van de nieuwe maatregelen nog belangrijker geworden!)
• ‘Better safe than sorry’ Neem contact op met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden en aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden bij de voorzitter van de veiligheidsregio.

Wij hopen op korte termijn meer informatie te kunnen delen over de wijze waarop uiteindelijk gemeld dient te worden.

Klik hier voor de brief die de VSG aan de gemeenten over bovenstaande heeft gezonden.


Laatste update: 27 augustus 2020

WERKGROEP CROWDMANAGEMENT RUGBY NEDERLAND KOMT MET RICHTLIJNEN VOOR NIEUW COMPETITIESEIZOEN

Aanvullend op het landelijke sportprotocol en de handreiking ‘Toeschouwers bij sportwedstrijden’ van de NOC*NSF is er in de werkgroep Crowdmanagement gewerkt naar een gezamenlijk document waar alle richtlijnen voor het nieuwe competitieseizoen samenkomen. Waar houd je rekening mee bij aankomst op de sportaccommodatie? Hoe gedraag je je in de kleedkamer? Hoe behoort het publiek zich te gedragen? Doen we een poortje na de wedstrijd? Al deze onderwerpen komen op chronologische volgorde – zoals je deze kunt verwachten op een wedstrijddag – aan bod.

Klik hier of hieronder om het bestand te openen en/of te downloaden en voel je vrij om deze middels jullie website of nieuwsbrief te delen.

Richtlijnen Rugbycompetitie & Covid-19


Laatste update: 26 juni 2020

RUGBY MET CONTACT WEER MOGELIJK VOOR IEDEREEN

Met de maatregelen die op woensdag 24 juni door de overheid zijn aangekondigd komt de start van een nieuw rugbyseizoen wederom een flinke stap dichterbij. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor de sport! Vanaf 1 juli is ‘gewoon’ rugby met contact weer mogelijk voor alle leeftijdscategorieën en zijn de sportaccommodaties en clubhuizen weer geopend voor publiek.

Alleen samen zorgen we ervoor dat de maatregelen niet worden teruggedraaid. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende facetten die het opstarten van het verenigingsleven met zich meebrengen.  Te allen tijde is het landelijk goedgekeurde sportprotocol van NOC*NSF leidend en is het belangrijk om deze, samen met alle andere voorschriften, goed op te volgen.

SPORTPROTOCOL
Sinds vrijdagmiddag 26 juni staat de laatste versie van het NOC*NSF Protocol Verantwoord Sporten online. In het protocol staan alle richtlijnen beschreven die in “het nieuwe normaal’, zoals Rutte dit benoemd, leidend zullen zijn.

In het protocol staat beschreven dat er voor de sport een uitzondering is gemaakt op de 1,5 meter afstand maatregel. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden als het voor de sport noodzakelijk is. Contact is een wezenlijk onderdeel van de rugbysport en dus ook weer volledig toegestaan per 1 juli. Aangezien er op dit moment geen specifieke beperkingen zijn voor rugbytrainingen en het spelen van rugbywedstrijden, komt per 1 juli het rugbyspecifieke protocol te vervallen.

De Medische Commissie van Rugby Nederland geeft aan dat het zeer belangrijk blijft om bij aanvang van de training te vragen of spelers geen klachten hebben. Komende week zal hier een checklist voor worden gedeeld met de clubs.

TRAINEN EN SPELEN MET CONTACT VOOR SENIOREN
Vanaf 1 juli hoeven er geen onderlinge afstanden meer worden aangehouden tijdens de trainingen van de senioren. De 1,5 meter maatregelen komt dus te vervallen tijdens het sporten. Dit maakt het mogelijk om weer met contact te trainen en ook (oefen)wedstrijden te spelen.  Belangrijk is het vermelden dat de 1,5 meter maatregelen wel in stand blijft buiten het trainen en spelen dus buiten het veld, ook in kleedkamers en clubhuis, aangehouden moeten worden door senioren.

VERVALLEN 1,5 METER MAATREGELEN VOOR JEUGD
Het was al mogelijk voor jeugd om tijdens het sporten de 1,5 meter maatregel niet aan te houden. Vanaf 1 juli is het voor jeugd ook niet meer voorgeschreven om deze maatregel buiten het veld aan te houden. De maatregelen met betrekking tot het houden van afstand komt dus voor deze doelgroep in zijn geheel te vervallen.

– FOTO DOOR DENNIS VAN DE SANDE

OPENING SPORTKANTINES
Ook de clubhuizen en sportaccommodaties zullen vanaf 1 juli weer toegankelijk zijn voor publiek. Hierbij geldt in elk geval de 1,5 meter afstand houden. Voor clubhuizen geldt het dat de protocollen van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hier leidend in zijn. Zorg dat alle richtlijnen uit het KHN protocol duidelijk zijn en instrueer medewerkers én vrijwilligers die in sportkantines werkzaam zijn goed over de inhoud.

Daarnaast is er ook een checklist opgesteld voor een zo soepel mogelijke opstart van het openen van de sportkantine.

PUBLIEK
De nieuwe versoepelingen maken het mogelijk dat er weer bezoekers toegelaten kunnen worden op de accommodaties. Familie en vrienden kunnen dus weer langs de lijn plaatsnemen mits ze zich houden aan de basisregels.  Voor toeschouwers en publiek gelden maximale aantallen. Houd er rekening mee dat als sporters, officials en betrokken vrijwilligers klaar zijn met hun wedstrijd, en blijven, zij tellen als publiek.

Voor wedstrijden geldt er een limiet van 250 toeschouwers die zonder reservering en gezondheidscheck op de sportaccommodatie aanwezig kunnen zijn. EN voor meer dan 250 toeschouwers geldt voor iedereen een reservering (registratie) en gezondheidscheck voor nodig is. Zorg hierin ook voor het voldoen aan hygiëne- en ventilatievoorschriften en dat iedereen vanaf 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand moet kunnen houden.

DOUCHES EN KLEEDKAMERS
Vanaf 15 juni was het alweer mogelijk om douches en kleedkamers van buitensportlocaties open te stellen. Het is belangrijk om de handenwasgelegenheden en toiletten regelmatig schoon te maken, minimaal meerdere keren per dag. De kleedkamers zijn ook weer geopend, maar volwassenen moeten zich houden aan de 1,5 meter maatregelen. Het is daarom aan te bevelen om deze doelgroep te stimuleren thuis om te kleden en te douchen in de komende periode.

GEBRUIK FITNESSRUIMTE/ KRACHTHONK
Vanaf 1 juli mogen binnensportlocaties weer gebruikt worden en is het dus mogelijk om de fitnessruimtes op rugbyclubs te gebruiken.

SOCIALE VEILIGHEID
Op de vereniging is het minder druk dan normaal en een aantal controlemechanismen op het gebied van gedrag is daardoor anders dan anders. Het is belangrijk daar rekening mee te houden, zodat grensoverschrijdend gedrag kan worden voorkomen!  Hoe kun je de sport dan toch op een sociaal veilige manier aanbieden? Om sportverenigingen op weg te helpen hebben we een aantal tips geformuleerd om sport ook in deze tijd ook op een sociaal veilige manier aan te bieden. Bekijk hier de tips om de sociale veiligheid te waarborgen.