World Rugby: geen transvrouwen in vrouwenrugby

World Rugby: geen transvrouwen in vrouwenrugby

Op 10 oktober heeft World Rugby de nieuwe transgender-richtlijnen vrijgegeven. In dit document verklaart World Rugby dat transvrouwen niet zullen worden toegelaten in het internationale damesrugby vanwege "aanzienlijke" veiligheidsproblemen. Ook op amateurniveau wordt deelname van transgendervrouwen in het vrouwenrugby afgeraden. Rugby Nederland distantieert zich van deze beslissing.


Eerder dit jaar kondigde World Rugby al aan transvrouwen te willen verbieden in het vrouwenrugby nadat onderzoek uitwees dat het risico minstens 20 tot 30 procent groter is wanneer een vrouwelijk speelster wordt getackeld door iemand die door de mannelijke puberteit is gegaan. Na verder onderzoek en een consultatieronde langs alle landelijke rugbybonden en belangengroeperingen, heeft World Rugby afgelopen vrijdag de nieuwe transgender-richtlijnen gepubliceerd.

Rugby Nederland heeft tijdens dit traject geadviseerd de aangegeven richtlijnen niet te implementeren. “Met name de regel dat transvrouwen niet mogen spelen in de vrouwencompetitie wijzen we af”, vertelt Annelies Acda, secretaris van Rugby Nederland. Na de ontvangen adviezen van zowel World Rugby als International Gay Rugby (IGR), en in overleg met de NOC*NSF, de ARC Amsterdam Lowlanders (de enige LGBTI+ rugbyvereniging in Nederland), hun moedervereniging Amstelveense Rugby Club heeft Acda namens Rugby Nederland een standpunt geformuleerd.

“We zien rugby als een inclusieve sport en geloven in rugby voor iedereen. Het is een contactsport, met een groot sociaal aspect. Het intermenselijk contact staat bovenaan, het respect voor elkaars verschillen is wat de sport definieert. Alleen kijken naar (mogelijke) krachtsverschillen betekent dat transvrouwen op voorhand uitgesloten worden; dit vinden wij onwenselijk en steunen wij niet.”

Het is aan elke individuele federatie vrij om te beslissen of ze het beleid op competitieniveau willen handhaven, en dus willen afwijken van de internationale richtlijnen. Rugby Nederland maakt hier gebruik van. In lijn met de adviezen van NOC*NSF en IGR gaat Rugby Nederland uit van maatwerk en heten zij iedereen van harte welkom die rugby wil spelen.