Winnaars eretitel “speler van het jaar” seizoen 2018/2019 bekend

Winnaars eretitel “speler van het jaar” seizoen 2018/2019 bekend

Tijdens de landskampioenschappen op 18 mei zijn de spelers van het jaar bekend gemaakt van afgelopen seizoen. Deze eretitels zijn jaarlijks terugkerende onderscheidingen en de hoogst haalbare prijs voor een individuele speler in Nederland. De volgende punten zijn van belang aangaande de selectieprocedure

• Op én buiten het veld de kernwaarden van Rugby Nederland tonen.
Respect  Discipline Kameraadschap
• Een voorbeeld binnen de club voor jeugdspelers,
• Voldoen aan Karakter, Respect, Passie, Samenwerking, Trots en Gedrevenheid.

Referee van het jaar
Nieuwe geïntroduceerd dit jaar is de referee van het jaar. Ter gelegenheid van deze uitreiking is er een mooie Trofee bij gekomen in de collectie. Hiermee wil Rugby Nederland graag ook de waardering richting de scheidsrechter in Nederland laten blijken. Dit jaar waren de eerst genomineerde dan ook onderstaande scheidsrechters. Waarvan Liam Wright is verkozen tot Referee van het jaar.

Liam Wright
Rugby Foodball Club Haarlem

Liam fluit ongelofelijk veel wedstrijden, indien nodig meerdere wedstrijden per weekend, waarbij het niveau uiteenlopend is van Cubs tot ereklasse. Liam is een zeer getalenteerd en de jongste referee op het hoogste niveau in Nederland. Daarnaast is Liam zeer “coach baar” en nog altijd bezig om zich zelf of andere te ontwikkelen. Hij nam deel aan diverse internationale toernooien en uitwisselingen en wist de Nederlandse referees onder de aandacht te brengen door te fluiten tijdens de Amsterdam 7s Boot finale. En tot slot is hij ook educator of match officials.

Riëtte Meijer
RUS

Riëtte is een voorbeeld referee voor alle dames in Rugby Nederland, met ervaring op diverse internationale toernooien. Zij werkt altijd hard om zichzelf verder te ontwikkelen en was het laatste jaar zowel op ereklasse niveau als op de Rugby Development Dagen te vinden. Riëtte is actief lid van de referee commissie en houdt zich bezig met het werven en ontwikkelen van (dames) referees en de uitvoer van referee enquêtes. Zowel nationaal als internationaal een uithangbord voor de Nederlandse (dames) referees.

Gert Visser
Utrechtse Rugby Club

Gert fluit veel wedstrijden en is altijd te benaderen voor een last minute call up als invaller. Hij is de man achter vraagdescheids@rugby.nl en is vaak aanwezig op referee meetings en activiteiten. Daarnaast is Gert ook internationaal actief voor Rugby Europe.

 

 

Speler van het jaar Heren
In 2008 heeft de destijds NRB besloten jaarlijks de Rugbyer van het jaar onderscheiding in te stellen, de Leo van Herwijnen trofee. Leo van Herwijnen stond voor Rugby Nederland aan de basis van een succesvolle PR-organisatie, schreef talrijke artikelen en publicaties en het eerste Nederlands talige boek over de rugbysport. Daarnaast nam hij o.a. initiatief tot oprichting van de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten. Onderstaande spelers werden genomineerd en Kevin Krieger is verkozen tot speler van het jaar.

Kevin Krieger
Oranje Heren XV  en Montpellier 

Kevin speelt inmiddels 2 jaar voor het Nederlands Heren team en heeft zich ontwikkeld tot één van onze beste spelers. Hij is het voorbeeld waar rugby voor staat, zowel op als naast het veld.
Zijn werkethiek en houding ten opzichte van het spel en de mensen om hem heen is aanstekelijk en zijn aanwezigheid motiveert de spelers. Hij is een natuurlijke leider en ‘a true gentlemen of the game’. Hij is fysiek enorm aanwezig zowel in de aanval als de verdediging en geeft daarin het goede voorbeeld.

Siem Noorman
Oranje Heren XV en University Old Boys

Siem is een van de meest hardwerkende spelers in het Nederlands heren team. Hij is de ultieme teamspeler en zet altijd het team op de eerste plaats. Siem werkt onvermoeibaar aan zichzelf en is altijd op zoek hoe hij zichzelf en zijn team kan verbeteren. Op het veld geeft hij nooit op en is hij ook een productieve try-scorer. Hij is een “true gentlemen” en een rolmodel voor iedereen om hem heen.


Mark Wokke
Oranje Heren XV en Rugby Club Castricum

Hard, fysiek en vastberaden om door te gaan totdat hij niet meer kan!! Mark is een speler van grote waarde voor het Nederlands heren team en zet altijd zijn lichaam op het spel voor zijn team. Een sterke persoonlijkheid en een groot voorbeeld van “nooit opgeven”. Hij probeert constant fitter en sterker te worden en staat altijd vooraan om met het team de fysieke confrontatie aan te gaan. Mark zijn aandeel in het team zal alleen nog maar verder groeien. Hij is een grote inspiratie voor alle andere tweede rijers in het land.

 

 

Speler van het jaar Dames
Met de ervaring als teammanager en PR medewerkster schreef Jeanette Bakker het beleidsplan voor de aanpak van het damesrugby in Nederland, dat uiteindelijk resulteerde dat zij als eerste vrouw van het Bestuur van de destijds Nederlandse Rugby Bond benoemd werd en deze functie ruim drie jaar vervulde. Op basis hiervan en al haar verdiensten voor de damesrugby sport in Nederland heeft het bestuur destijds besloten de jaarlijks uit te reiken onderscheiding voor het Damesrugby naar haar te vernoemen. Onderstaande speelsters werden genomineerd en Tessa Wijnmans is verkozen tot speelster van het jaar.

Tessa Wijmans 
Oranje Dames XV en AAC

Tessa is van grote waarde voor het Nederlands Dames team en rugby in Nederland. Ze heeft het goede voorbeeld gegeven in vele aspecten , zowel op als buiten het veld. Ze legt de lat erg hoog in haar prestaties en verwacht dat ook  van haar teamgenoten.  Tessa’s houding, om nooit op te geven en nooit te stoppen met werken, is wat elk team nodig heeft. Ze is de “unsung hero” door de hoeveelheid tackles, carry's en rucks die zij weet te maken in een wedstrijd. Ze is slim in haar tactische spel en niemand kan haar bal in de line out stelen. Een echt rolmodel en inspiratie voor de spelers om haar heen.

Elke van Meer
Oranje Dames XV, Oranje Dames 7s en RUS

Elke heeft altijd in dienst van het spel gestaan en heeft consequent laten zien waarom zij een speler van wereldklasse is. Ze is een echte teamspeler en zet altijd het team op de eerste plaats. Ze heeft meer dan 10 jaar voor het nationale team gespeeld en levert ongelofelijke positieve bijdragen. Haar karakter is er één van hard werken, maar vooral ook plezier hebben! Elke heeft alle eigenschappen van een geweldige rugbyspeler en zorgt regelmatig voor een doorbraak die het verschil maakt of een tackel die ervoor zorgt dat het team kan winnen. Een echte Nederlandse rugbylegende!!

Linde van den Velden
Oranje Dames XV, Oranje Dames 7s en Rugby Club Castricum

Linde is een speler die duidelijke aanwezig is op het veld en zorgt er altijd voor dat er drie speelsters nodig zijn om haar te tackelen. Ze weet het team altijd te motiveren. Haar hardwerkende en positieve houding in de training is een goed voorbeeld voor andere speelsters. Ze is altijd opzoek naar verbetering voor zichzelf en staat dan ook open voor feedback. Een grote aanwinst voor het Nederlands Rugby en de toekomst van Dames Rugby.

 

Credits Gerard Spaans


Speler van het jaar Jongens
De Frans Henrichs Trofee kent een lange geschiedenis tot terug in 1968, maar verdween ook voor lange tijd uit het zicht. Waardoor de traditie in de vergetelheid raakte. Toen de trofee bij toeval weer terecht kwam is hij in 2008, tijdens het 75-jarig bestaan, weer in gebruik genomen, samen met de andere onderscheidingen. Frans Henrich was een fenomeen op mediagebied als radio- en TV-sportverslaggever werkzaam voor NOS, Veronica en Eurosport. De trofee was destijds bedoeld als stimulans voor de Nederlandse rugbyjeugd en zal naar de wens van het Bestuur een waardevolle bijdrage leveren voor de ontwikkeling van het jeugdrugby in Nederland. Onderstaande spelers werden genomineerd en Daily Limmen is verkozen tot speler van het jaar.

Daily Limmen
Jong Oranje U18 en Rugby Club Castricum

Daily was topscorer op het EK U18 in Kaliningrad. Daily heeft inmiddels al twee keer gespeeld op een Europees Kampioenschap en staat bekend om zijn snelle ‘go forward’ en explosieve line breaks een echte ‘Finisher’.

Dale Zonneveld
Jong Oranje U18 en Rugby Club Castricum

Dale speelde zowel in Jong Oranje U18 als in U20 op het EK. Een fysiek beest die harde tackles kan maken. Maar zijn balvaardigheid en het vermogen om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn en te scoren, valt het meest op. Een grote aanwinst voor Nederlands rugby en mooi vooruitzicht voor zijn toekomst.

Douwe Meulenbeld
Jong Oranje U18 en Rugby Club the Dukes

Douwe is een harde werker en zijn kracht in van grote waarde in het contact. Douwe heeft als eerste rijer inmiddels al twee keer gespeeld op een Europees Kampioenschap onder 18. Douwe onderscheidt zich door zijn positieve inbreng in en buiten het veld. Een echte motivator.

 

Credits Gerard Spaans


Speler van het jaar Meisjes
Sinds 2017 is de Liza Groenendijk trofee is het leven geroepen als zusje naast de Frans Henrichs Trofee, voor meiden tot 19 jaar. De trofee is verbonden aan rugby legende Liza Groenendijk. Liza stond in 1982 als captain van het Nederlands Damesteam in Utrecht op het veld tegenover Frankrijk. Wereldwijd werd dit feit in Sydney in 2013 herdacht toen daar de 1000e Dames interland werd gespeeld. Onderstaande speelsters werden genomineerd en Bowien van der Sluijs is verkozen tot speelster van het jaar.

Bowien van der Sluijs
Oranje Dames XV, Oranje Dames 7s en Rugby Club Castricum

Bowien is een key player voor de sevens selectie. Ze is altijd gedreven en stopt veel energie in de trainingen en wedstrijden. Ze laat zich van haar beste kant zien en is er voor haar teamgenoten tijdens de moeilijke periodes. Ze is toegewijde speler.

Helen van Hattem
Oranje dames 7s

Helen is heel erg vooruit gegaan dit jaar. Ondanks wat blessures waar ze mee kampte is Helen, zoals altijd, hard blijven werken om nog sterker terug te komen. Ze is een voorbeeld voor de jongere meiden, mede dankzij haar eerder opgedane sevens ervaring. Ze zal een belangrijke rol hebben voor de toekomst van de Dames 7s.

 

Credits Gerard Spaans