week van de scheidsrechter 2020

week van de scheidsrechter 2020

Ieder jaar organiseren NOC*NSF samen met de sportbonden de Week van de Scheidsrechter. Deze week is bedoeld om scheidsrechters en juryleden in het zonnetje te zetten, maar ook om meer aandacht te vragen voor deze boeiende vrijwilligerstaak.

In 2020 vindt de Week van de Scheidsrechter plaats van 3 tot en met 11 oktober.  Dit jaar ligt het accent niet alleen op het bedanken van de scheidsrechters en juryleden, maar ligt de focus meer op de terugkeer van de arbitrage na de corona-lockdown eerder dit jaar.

Tips voor de clubs

De Week van de Scheidsrechter is een mooi moment om de scheidsrechters te bedanken want zonder hun inzet kan er niet gespeeld worden. Hierbij vier paar tips hoe je dit kunt doen:

1.      Goede ontvangst bij de vereniging
Heet de scheidsrechter welkom, bied iets te drinken aan of verstrek een consumptiebon en wijs de weg naar de kleedkamer voor scheidsrechters. Dan voelt de scheidsrechter dat zijn aanwezigheid wordt gewaardeerd en weet hij bij vragen de gastheer te vinden.
2.      Aandacht in de communicatie
Hoe vaak licht jouw club de inzet of prestaties van een scheidsrechter uit via de communicatiemiddelen? Denk aan een artikel in het clubblad, foto op (social)media. Plan dit onderwerp structureel in, zodat er regelmatig aandacht is voor scheidsrechters.
3.      Na afloop bedanken
Bedank de scheidsrechter na afloop voor zijn inzet. De spelers doen dit op het veld, maar een vrijwilliger kan de erkentelijkheid benadrukken buiten de lijnen, bijvoorbeeld met een persoonlijk dankwoord of een aardigheidje. Het is een kleine moeite, waarmee je veel kunt bereiken. Laat je dankbaarheid niet afhangen van de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de wedstrijd. Je bedankt de scheidsrechter tenslotte voor zijn inzet.
4.      In het zonnetje zetten
Behalve bezoekende scheidsrechters lopen bij elke vereniging ook eigen arbiters rond. Zet hen eens in het zonnetje en gebruik op social media #scheidsbedankt


Webinars NOC*NSF

NOC*NSF organiseert gedurende vier avonden een inspiratiesessie over het programma 4 Inzichten voor de Moderne Scheidsrechter (ook voor juryleden en andere officials!). Zie hieronder de data en de aanvangstijden. Ná aanmelding en ongeveer een dag voor het door jou gekozen webinar ontvang je de toegangslink. De docent is Sander de Brito Roque, hoofddocent arbitrageopleidingen bij de KNVB en zelf topscheidsrechter in de tweede divisie van de KNVB. De webinars zijn geschikt voor scheidsrechters en andere officials.

Klik op het webinar van de door jou gewenste datum en schrijf je meteen in!

Dinsdag 6 oktober
4 Inzichten voor de Moderne Scheidsrechter
19.30-20.30 uur

Woensdag 7 oktober
4 Inzichten voor de Moderne Scheidsrechter
20.00-21.00 uur

Donderdag 8 oktober
4 Inzichten voor de Moderne Scheidsrechter
19.30-20.30 uur

Vrijdag 9 oktober
4 Inzichten voor de Moderne Scheidsrechter
19.30-20.30 uur


Regionale Scheidsrechteravonden

Door het invoeren van de nieuwe maatregelen en het sluiten van sportkantines zijn we genoodzaakt om de fysieke scheidsrechter bijeenkomsten te annuleren. Deze worden vervangen door drie kleinschalige, regionale online sessies (dus er is ruimte voor je eigen vragen en contact met collega scheidsrechters). Er is geen centraal onderwerp, dus kom met humor en duidelijke vragen. Zonder vragen geen sessie! Dus heb je al een vraag, stuur een mail naar crs@rugby.nl.

Maandag 12 Oktober om 20.00 uur - Noord en NoordWest via deze link
Maandag 19 Oktober om 20.00 uur - ZuidWest via deze link
Maandag 26 Oktober om 20.00 uur -  Midden / Oost / Zuid via deze link

Voor bovenstaande sessies hoef je je niet aan te melden.

De fysieke bijeenkomsten van december zijn nog steeds gepland om door te gaan dus graag aanmelden via de oorspronkelijke link.
NB: de meeting van 14 december te Leeuwarden wordt op aanvraag naar Groningen verplaatst.