Wedstrijdverslag Lotto Heren Ereklasse Kampioenschap

Zoekveld

Wedstrijdverslag Lotto Heren Ereklasse Kampioenschap

Zaterdag 20 mei was het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam het strijdtoneel van het Lotto Heren Ereklasse Kampioenschap tussen Rugby Club Hilversum en Rugby Club ‘t Gooi.

Voor de grote finale waren eerder al twee andere wedstrijden gespeeld. In de Bekerfinale 3e & 4e klasse won Castricumse Rugby Club 3 van RCC Bekaro uit Roosendaal met 29 – 40. In de Lotto Ereklasse Plate Finale bleef het tot op de laatste minuut spannend maar was het, na een sterke comeback, LRC Diok uit Leiden die als winnaar uit de strijd kwam ten koste van Rugby Club the Dukes met 22-20.

De Lotto Heren Ereklasse Finale werd een Goois onderonsje tussen Rugby Club Hilversum en Rugby Club ’t Gooi. In de Lotto Kampioenspoule kwamen de teams elkaar twee keer eerder tegen. Beide teams verloren toen de thuiswedstrijd dus het beloofde een zeer spannende strijd te worden. Rugby Club Hilversum is de regerend landskampioen door vorig jaar overtuigend te winnen van RC The Dukes. Seizoen 2012-2013 was het laatste jaar dat RC ’t Gooi zich mocht kronen tot nationaal kampioen Ereklasse. Beide teams zijn tevens hofleverancier van de Oranje Heren XV selectie met spelers zoals Rik Roovers, Dirk Danen, Sep Visser, Josh Casgoine en Storm Carroll spelende voor RC Hilversum en Hugo Langelaan, Robin Verbakel, Robin Kok en Vincent Wright uitkomend voor RC ‘t Gooi.

De eer om de wedstrijd te leiden ging naar scheidsrechter Gert Visser en zijn assistenten Liam Wright en René van de Pol. Dezelfde Liam floot vorige week, zaterdag 13 mei, ook de finale Lotto Ereklasse Dames.

Scheidsrechter Gert Visser gaf het startsignaal en de wedstrijd begon. Rugby Club Hilversum was favoriet in de finale en de afgelopen twee jaar ook Landskampioen. Ondanks dat RC Hilversum favoriet was zette Marc Mistou, hét talent op de Nederlandse velden, van RC ’t Gooi de eerste punten via zijn schoen op het scorebord na een raak geschoten penalty kick. RC Hilversum werd wakker en begon aan te vallen. Het machtsverschil tussen RC ’t Gooi en RC Hilversum was vooral zichtbaar in de backline. Met spelers bij RC Hilversum zoals Sep Visser, Storm Carroll, Josh Gascoine en spelverdeler Rik Roovers die allen uitkomen voor het Heren XV team, werden al snel gaten gevonden in de verdediging.  Het was dan ook uitblinker Sep visser, die voor de eerste punten aantekende voor zijn club. Sep ontving de bal aan de buitenkant, ontweek één speler, en denderde door Marc Mistou heen voor de eerste try. De kick was raak via Marcus Holde, speler én coach van de mannen uit Hilversum. RC Hilversum zette door en Rik Roovers vond een gat in het midden van de verdediging naast de ruck. Zijn break werd opgevolgd door Storm Carroll die na een mooie inside pass Sep Visser vond die kon scoren tussen de palen. De try werd opgevolgd door een conversie en bracht de stand naar 14-3. RC ’t Gooi deed wel nog iets terug, wederom via van Marc Mistou. Twee raak geschoten penalty’s brachten de stand naar 14-9 en het werd nog spannend. Al helemaal toen RC Hilversum een gele kaart ontving. RC ’t Gooi wist deze 10 minuten met één man meer niet uit te buiten en het was zelfs RC Hilversum dat drie extra punten pakte na een penalty kick, genomen door Marcus Holden. Vlak voor rust kickte Marc Mistou wel nog een penalty tussen de palen. Stand bij rust, 17-12 in het voordeel van RC Hilversum.

Voor de rust was de score nog close maar al snel in de tweede helft nam RC Hilversum afstand van zijn tegenstander. Een sublieme kick op de 22meter lijn van Rik Roovers werd razendsnel opgevolgd door Sep Visser, die alles en iedereen er uit rende en de bal kon drukken in het try gebied. Sep tekende hierdoor voor zijn derde try van de dag. De try, die werd gescoord aan de zijkant, werd gekickt tussen de palen door Marcus Holden. Stand 24-12 in het voordeel van RC Hilversum. Penalty’s aan beide kanten bracht de score op 27-15. Hilversum bleef druk uitoefenen op de verdediging van RC ’t Gooi. De aanhoudende druk van RC Hilversum resulteerde in de laatste try van de wedstrijd. Sep Visser ontving de bal aan de zijkant en liep langs zijn directe verdediger. Vlak voor de try lijn vond Sep zijn teamgenoot Josh Gascoine die onder de palende try kon drukken. De conversie werd wederom benut door Marcus Holden en bracht de stand van de wedstrijd op 34-15. Na 80 minuten floot scheidsrechter Gert visser de wedstrijd af en won RC Hilversum met een eindscore van 34-15 het Lotto Heren Ereklasse Kampioenschap.

Uit handen van voorzitter Janhein Pieterse ontving RC Hilversum de trofee en de Herman van Broekhuizen Bokaal (wisselbeker).

Rugby Club Hilversum, van harte gefeliciteerd met het behalen van  het Lotto Ereklasse Nationale Kampioenschap seizoen 2016-2017!

De video samenvatting  van NOS is te zien via de volgende link http://nos.nl/artikel/2174183-rugbyers-hilversum-voor-de-derde-keer-op-rij-kampioen.html

Foto gemaakt door Dennis van de Sande.