Wedstrijdverslag Lotto Dames Ereklasse Kampioenschap

Zoekveld

Wedstrijdverslag Lotto Dames Ereklasse Kampioenschap

Zaterdag 13 mei was het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam het strijdtoneel van het Lotto Dames Ereklasse Kampioenschap tussen AAC Dames en RC Delft.

De twee finalisten waren tot de op de laatste speelronde nog niet bekend. De dames van AAC waren wel al zeker van een finaleplaats maar de tweede finalist nog niet, welke ging tussen RUS en RC Delft. Door winst van RC Delft op de AAC Dames in de laatste speelronde stonden zij in de finale ten koste van RUS, de landskampioen van vorig jaar. AAC speelt al jaren om het kampioenschap maar voor RC Delft is dit al enkele jaren geleden. Mede door de samenwerking van RC Thor en RC Delft, en daarbij het bundelen van de krachten en talenten, leidde ertoe dat RC Delft dit jaar zich naar de finale heeft weten te knokken.

Dat dit een wedstrijd op hoog niveau zou worden bleek wel uit de geselecteerde spelers op het veld. Beide teams zijn namelijk hofleverancier van het Oranje Dames XV en VII team. VII spelers zoals Segou Jonker, Anne Hielckert en Yurena Polanen bij AAC en Supartie van Heerde, Amy Stolk en Marit Bakker bij RC Delft. Daarnaast ook vele XV spelers waaronder Elisabeth Geertsema (captain AAC), Maaike Loth en Marleen Zethof bij AAC en Irith Lely en Asia Udding bij RC Delft.

De arbiters die de eer hadden om de wedstrijd te leiden ging naar het scheidsrechter trio Liam Wright, Michael Assman en Gert Visser. Voor Liam, die terug kwam van een enkelblessure, de eerste Ereklasse Finale die hij floot in zijn carrière.

De toeschouwers waren in grote getalen gekomen en keken vol verwachting naar de opkomst van beide teams. In de spelerstunnel stonden beide teams naast elkaar opgesteld. Er hing een sfeer van gezonde spanning en trotsheid. Maar vooral de brede grijns op de gezichten van de spelers viel op toen zij de tunnel uitliepen. Dit was hét moment waar beide teams naar toe hadden geleefd. De nationale finale!

Scheidsrechter Liam gaf het startsignaal en de wedstrijd begon. Al vroeg in de wedstrijd zette RC Delft aan. Mooie breaks van onder andere de Delftse Lorraine Laros. Deze break strandde op de fullback van AAC maar de eerste stoten waren uitgedeeld. Het is dezelfde Lorraine die de eerste punten op het scorebord zet na een raak geschoten penalty kick. Stand 0-3 voor RC Delft. De eerste 10 minuten heeft RC Delft de overhand. Maar dan komt AAC terug. Na een mooi uitgespeelde backline move is het de fullback van AAC, Marieke Engelsman, die voor de eerste try tekende. De conversie wordt gemist door Maaike Veldhuisen waardoor de stand 5-3 in het voordeel van de AAC Dames. Na een gele kaart voor Supartie, één van de uitblinkers bij RC Delft, krijgt AAC de overhand. Wederom is het Marieke Engelsman die voor de tweede try van AAC tekende. Vlak voor rust scoorde scrum-half Linda Franssen de derde try in de hoek waardoor de stand bij rust 15-3 in het voordeel van de AAC Dames was.

Na de rust bleef AAC de overhand houden. RC Delft kon lang de score behouden door sterk tackelen maar uiteindelijk was het de eerste rijer Merel Willems die voor de try tekende. Deze conversie werd wel tussen de palen geschoten door Maaike waarmee de stand op 22-3 kwam. Dezelfde Maaike tekende daarna zelf voor een try aan na een mooie individuele actie. Stand is nu 27-3 voor de dames uit Amsterdam. AAC had duidelijk het momentum en bleef aanzetten. Een paar keer in de voorwaartsen om daarna in de lijn te spelen. Door sterk tackelen van de RC Delft backs bleef de score uit. De laatste score van AAC kwam dan ook vanuit de voorwaartsen, de try gedrukt door Saskia Hermann. De conversie ging tussen de palen waarmee de stand op 34-3 kwam in het voordeel voor AAC. In de laatste 10 minuten kwam nog een eindsprint van RC Delft. Gouden wissel bij RC Delft, Asia Udding, zorgt ervoor dat RC Delft voor de eerste try aantekende. Een welverdiende try die werd geconverteerd door Lorraine welke de stand naar 34-10 bracht. Met nog enkele minuten te spelen zette RC Delft aan maar zonder verdere score. Na 80 minuten floot scheidsrechter Liam de wedstrijd af en stond een score van 34-10 in het voordeel voor de AAC Dames op het scorebord. De AAC Dames kwamen als winnaar uit de strijd en mogen zich Kampioen van de Lotto Ereklasse Dames seizoen 2016-2017 noemen.

Uit handen van bestuurslid Annelies Acda, verantwoordelijk voor Wedstrijdzaken, ontvingen de AAC Dames de trofee en de wisselbokaal het Looie Lodje.

AAC Dames, van harte gefeliciteerd met het behalen van  het Lotto Ereklasse Nationale Kampioenschap seizoen 2016-2017!

Foto’s gemaakt door Dennis van de Sande, the Oval Office!