Verdere versoepeling maatregelen voor sport

Verdere versoepeling maatregelen voor sport

Het kabinet heeft woensdagavond de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar.

Samen met de clubs maakt Rugby Nederland het graag weer mogelijk om op veilige wijze op de verenigingen te rugbyen nu dit binnen de kaders van het RIVM per 29 april voor jeugd en per 11 mei voor 18+ weer toegestaan is. Hierbij wordt er zoveel mogelijk ruimte geboden zoveel mogelijk te sporten, binnen de maatregelen van de RIVM. Uiteraard staat daarbij de veiligheid van alle rugbyers en begeleiders voorop.

 

Graag benadrukken wij dat nu er weer getraind mag worden, dit niet betekent dat er getraind moet worden.

 

Rugbyspecifieke protocol verantwoord sporten
Bij dezen ontvangt u het aangepaste rugbyspecifieke sportprotocol van Rugby Nederland. De wijzigingen kunt u herkennen doordat ze in het rood zijn weergegeven.

De belangrijkste wijzigingen zijn:
• Senioren vanaf 18 jaar mogen weer gaan sporten met toepassing van de 1,5 meter maatregelen.
• Maximaal aantal van 28 spelers per veld wordt losgelaten. Richtlijn is de 1,5 meter en clubs moeten zelf hier afspraken over maken binnen de club en met de gemeentes.
• Reinigen of wisselen van ballen en materiaal is niet nodig gedurende de training van 1 uur. Voor en na de training moeten de ballen en het materiaal wel gereinigd worden met water en zeep.
• Leeftijdsgroepen mogen gemengd worden als de 1,5 meter maatregelen worden toegepast.

Alle andere maatregelen blijven van kracht in het landelijke protocol en het rugbyspecifieke protocol.
De richtlijnen betreft het thuisblijven als je klachten hebt of iemand in je huishouden zijn aangescherpt. Lees dit in het landelijke protocol en zorg voor duidelijke voorlichting.

Landelijk protocol
Uitgangspunt van dit sportspecifieke protocol is het door de gezamenlijke sport en NOC*NSF ontwikkelde landelijke en aan het RIVM getoetste algemene sportprotocol.
Het landelijke protocol van de NOC*NSF is geüpdatet en zowel in het Nederlands als in het Engels te vinden via de volgende link: NOC*NSF sportprotocol.
Het protocol wordt gaandeweg aangepast, wij raden daarom altijd aan om via deze link de laatste versie raad te plegen.

Voorbeeldtrainingen
Naar alle clubbesturen worden wekelijks voorbeeldtrainingen gestuurd voor Cubs/Junioren en Colts, en het Activate Blessurepreventieprogramma van World Rugby die gebruikt kan worden bij de seniorentrainingen. Daarnaast een advies om de seniorentrainingen weer vorm te geven richting de zomerperiode.

 

Indien er vragen zijn dan horen wij het graag.

Binnen Rugby Nederland hebben wij tijdelijk een contactpersoon aangesteld voor alle zaken rondom Covid-19 en rugby. We vragen jullie daarom vriendelijk, indien vragen, contact op te nemen met Tijmen Vader en te mailen naar het volgende emailadres: development@rugby.nl

Bekijk de persconferentie van woensdagavond 8 mei.

- Dennis van de Sande