TalentThursday: Mink Scharink

Zoekveld

TalentThursday: Mink Scharink

Iedere eerste donderdag van de maand is het TalentThursday. Een nieuw initiatief om Nederlands rugby talent meer onder de aandacht te brengen. We kicken dit initiatief af met de introductie van Mink Scharink.

Vragen aan Mink:
1. Allereerst kun jij ons vertellen welke positie jij nu speelt, waar jij bent begonnen met rugby en voor welke club je nu speelt?
2. Hoeveel wedstrijd speel jij per seizoen?
3. Gefeliciteerd met een fantastisch seizoen!!  Je bent met je school 2de geëindigd. Wat waren de meest zware wedstrijden en waarom?
4. Hoe vaak train jij en hoe druk ben jij met rugby en de andere sporten?
5. Wat doe jij om je voor te bereiden voor de wedstrijden?
6. Kun jij ons een voorbeeld geven in het leven van Mink?
7. Jij hebt gespeeld in de RE Championship met Jong Oranje. Hoe was deze ervaring?
8. Wat zijn je verwachtingen voor volgend seizoen en wat zijn jouw ambities?
9. Kun jij ons een voorbeeld geven van een normale wedstrijd trip met de Paul Roos en wat jullie om tot een team te komen?
10. Wat was jouw favoriete wedstrijd voor Oranje?
11. Wat maakt rugby jouw favoriete sport?
12. Wat is jouw meest favoriete eten?
13. Wat is jouw Guilty Pleasure?
14. Wat is jouw droom?
15. Zuid Afrika of Nederland?
16. Welk advies zou jij jongen rugby spelers geven in Nederland?
17. Wat denk jij dat Rugby Nederland moet doen om in de toekomst op een WK te spelen?

1. Ik ben met Rugby begonnen bij RRC ( Rotterdamsche Rugby Club). Toen ik 8 was zijn wij verhuisd naar Den Haag en ben ik bij HRC gaan spelen. Toen ik  bij de junioren zat kreeg ik de kans om naar Zuid Afrika te gaan. Daar zit ik nu 4 jaar. Momenteel speel ik bij Paul Roos Gimnasium  in Stellenbosch.  Ik speel zowel loose foreward ( 8 en 6) en Lock en zelfs incidenteel loosehead prop.

2. we spelen ongeveer 20 wedstrijden per jaar. Met de intensiteit waarmee hier gespeeld wordt spelen de coaches liever iets minder dan meer.

3.Dank je wel. We zijn inderdaad 2e van het land geëindigd. De moeilijkste wedstrijden zijn de derby’s tegen Paarl Gimnasium, Paarl Boys High en de traditionele seizoen afsluiter tegen Grey College. Schoolboy Rugby is ontzettend populair hier in Zuid Afrika. Er is veel media aandacht voor er zijn veel internet fora en blogs die alles bijhouden wat er gebeurd. Daarnaast zijn veel ‘old boys’ (reünisten) nog steeds betrokken bij hun scholen. De sport is zo populair bij de kijkers  omdat je echt voor de eer van je school speelt. Het is heel onbevangen. Omdat het zo populair is trekt het ook veel sponsoren aan en wordt het dus steeds professioneler. Niet iedereen vindt dat een goede ontwikkeling omdat de belangen te groot worden. Ik als nuchtere Hollander moest er wel aan wennen. Deze wedstrijden worden live op tv uitgezonden en er komen gerust 15.000 mensen kijken. Alle aandacht eromheen en de druk die daarbij komt maken het aan de ene kant moeilijker maar tegelijkertijd geeft het heel veel energie.  De beide derby’s tegen de Paarls hebben we gewonnen maar de seizoen afsluiter tegen Grey, die ook nog om de eerste plaats ging, hebben we verloren met 2 punten. Daar wordt ik nog steeds zwetend wakker van;)

4. We hebben maandag, dinsdag en donderdag normale training van 14:30 tot 17:00 waarbij we maandag ook nog een videosessie hebben. Op Woensdag doen we positie specifieke training en op vrijdagen hebben we captains run. Als ik niet bezig ben met rugby dan ben ik in de gym. Ik doe niet aan andere sporten om de kans op blessures te voorkomen en ook mijn lichaam rust te geven. Ze zeggen dat rust erg wordt onderschat.

5. Iedereen heeft z’n eigen ritueel, en het is belangrijk dat je dat hebt om in de juiste mindset te komen. Bij thuiswedstrijden spreken we met het team af bij SAS ( Stellenbosch Academy of Sports) daar wordt je dan gestrapped en staat er eten en drinken klaar. Ook worden daar de laatste instructies gegeven.  Mijn ritueel  is dus vrij simpel, ik sta op ik ‘carboload’ en probeer niks te eten wat het lichaam teveel moeite kost om te verteren. Dan doe ik mijn koptelefoon op en luister naar Eminem, mijn laatste liedje voor elke wedstrijd is 'till I collapse'. we doen onze warming-up 30 minuten voor de wedstrijd maar ik ga altijd iets eerder om mijn nek en schouders los te maken en daarna oefen ik hoge ballen. 10 minuten voor K.O. drink ik mijn amoinos (fructose drankej) en pre workout, en dan hype ik mezelf op om in de zone te komen.

6. Mijn normalen dagen zien er ongeveer zo uit:
05:00 Gym (tot 06:30)
07:00 Ontbijt
07:40 School
14:30 Veld training (tot 17h00)
17:30 Avondeten
19:00 Optioneel een gym sessie en natuurlijk huiswerk

7. Het was een geweldige ervaring met een ontzettend leuk en goed team.  Ik heb veel geleerd tijdens het toernooi en ik heb me gerealiseerd dat het WK voor Nederland erg haalbaar is.

8. Eind november ben ik klaar met school en dan is het tijd voor de volgende stap. Er zijn inmiddels contacten met clubs in Frankrijk en Engeland maar of dat wat wordt is lastig te zeggen. Ze moeten maar net iemand nodig hebben op mijn positie met mijn skills. Ik vind het allemaal erg spannend en hoop voor einde van het jaar duidelijk te hebben wat het gaat worden. Mijn ambitie is om in te stromen in een academy van een professionele club en dit te combineren met een studie.

9. Als we op trip gaan voor een toernooi of een verre uitwedstrijd vertrekken we meestal 2 a 3  dagen voor de 1e wedstrijd. We vliegen meestal s ’ochtends zodat we s ’middags een lichte training kunnen doen om de stijfheid van het reizen kwijt te raken. S ’avonds is er dan tijd voor een sociaal evenement. Meestal gaan we dan naar een winkelcentrum met zijn allen, eten we wat en gaan naar de film (altijd zonder de coaches) . Alles is gefocussed op teambinding. De volgende dag trainen we zwaarder volgens het ‘train above the game principe’ en een dag voor de wedstrijd is er dan de captains run. Na de wedstrijd gaan we meestal gelijk weg (met de bus) en slapen dan onderweg ergens. Dan komt de ontlading vaak, erg gezellig ;)

10. De halve finale wedstrijd op het EK U18 tegen Duitsland is mijn favoriete wedstrijd met Oranje. Het was een echte strijd, wij waren de underdogs en tegen Duitsland wil je als Nederlander altijd winnen. En het resultaat was dat we wonnen, we door konden naar de finale tegen Rusland en konden gaan spelen voor promotie. De spanning in de opbouw en de ontlading na de wedstrijd waren ontzetten mooi.  Ik heb er heel veel van geleerd  en het heeft mij toen nog meer gemotiveerd door te gaan met de sport en er alles uit te halen wat erin zit.

11. De kameraadschap en de mogelijkheid  om voor iets te kunnen vechten. Wanneer je inloopt met de bal  en een teammaat loopt met je mee om je te beschermen, en dus daarmee zijn eigen lichaam in de strijd gooit, dat geeft zoveel kracht.  Ik hou van rugby omdat het een lifestyle is, het zegt veel over hoe iemand in het leven staat. Het voelt echt als familie.

12. Mijn lieveling eten verschilt maar ik zeg nooit nee tegen Sushi en Sweet Potato fries.

13. Mijn Guilty Pleasure als het om muziek gaat is ‘On top of the world’ van de Carpenters. Bij ons thuis gaat de radio dan op 10.

14. Mijn droom is professioneel rugbyer te worden en voor Nederland het WK te mogen spelen.

15. In het brede spectrum van de vraag hangt het er erg van af. Zuid Afrikaanse school rugby is ‘to die for’ en waar ik woon in ZA is ook een heerlijke plek. Maar Nederland is mijn thuis.

16. Mijn advies is vooral niet te luisteren naar mensen die je dromen niet steunen, om hard te trainen op het veld en in de gym natuurlijk, goed voor je lichaam te zorgen en geduld te hebben met de stappen die je zet. Enjoy the ride.

17. Ik denk dat het allerbelangrijkste is om zoveel mogelijk wedstrijden op hoog niveau te spelen. Veel competitieve en zware intensieve wedstrijden zorgen voor grote stappen vooruit. Als we ook nog veel gezonde onderlinge concurrentie tussen spelers hebben dwingen we onszelf steeds beter te worden. Als we het bij veel mensen een lifestyle in plaats van hobby maken hebben we alleen maar wat geduld nodig maar dan komt het vast goed.