TalentThursday: Jordy Hop

TalentThursday: Jordy Hop

Een keer in de maand is het TalentThursday. Een nieuw initiatief om Nederlands rugby talent meer onder de aandacht te brengen. Het derde talent van Nederland is Jordy Hop, speler van Bournville RFC in Birmingham.


Allereerst kun jij ons vertellen welke positie jij nu speelt en voor welke rugby clubs en academies ben je uitgekomen?

Ik ben het meest ontwikkeld op die Outside-Centre (13) positie maar gedurende het seizoen speel ik ook 11, 12 en 14. Ik heb bij Rugby Club Eemland, Academy Zuid-West, South African College High School (SACS), Darlington Mowden Park (National one league) en ik speel nu bij Bournville RFC (level 5 , Nat 3).


Waar speel je nu en hoe vaak train je daar?

Ik speel nu bij Bournville RFC in Birmingham (level 5, Nat 3) en train 2 keer per week bij mijn club gecombineerd met 3 gym sessies


Waarom ben je ooit begonnen met rugbyen en wat maakt rugby jouw favoriete sport?

Mijn vader en broer speelden allebei rugby, hierdoor ben ik zelf ook gaan rugbyen.

Rugby is mijn favoriete sport doordat je kracht, snelheid, techniek en denkvermogen op de juiste manier moet inzetten om de juiste uitkomsten te behalen. Dit maakt rugby een fysieke maar ook tactische sport en dat spreekt mij enorm aan


Hoe was het om in Zuid Afrika te spelen voor SACS?

Het spelen van Schoolboy rugby in Zuid Afrika is tot nu toe het hoogtepunt van mijn rugby carrière. Met meer dan 1000 supporters langs de zijlijn een wedstrijd spelen geeft je een onbeschrijfelijk gevoel als 16/17 jarige. Dit gevoel was een mix van hard teamwork, passie, respect en rivaliteit.


Wat kunnen wij in Nederland leren van de rugby mentaliteit in Zuid Afrika?

Nederland kan natuurlijk nog veel leren van landen zoals Zuid Afrika. Alleen is het overnemen van dezelfde denk- en gedragspatronen op dit moment nog geen optie door het gebrek aan spelers, supporters en media aandacht.


Welk advies zou jij jonge rugby spelers geven in Nederland?

Investeer je tijd in het werken aan je skills, groter en sterker worden kan altijd nog.


Wat doe jij om je voor te bereiden voor de wedstrijden?

Het voorbereiden voor een wedstrijd begint voor mij de dag voor de wedstrijd met het analyseren van de tactiek die is ontwikkeld voor de wedstrijd, tijdens het analyseren bestudeer ik mijn taken en functies. Op de dag van de wedstrijd probeer ik de juiste voeding binnen te krijgen en gefocused de wedstrijd in te gaan.


Hoe zag een normale dag er uit van Jordy toen je bij SACS speelde?

Een normale dag in de Boarding house van onze school begon met een gezamenlijk ontbijt om 7 uur. Daarna waren lessen van 8:00 tot 15:00 uur op school met 2 pauzes ertussen, waaronder de lunch pauze waar we weer gezamenlijk een warme lunch hadden. Na school gingen we de Gym in voor een uurtje en gelijk erna begon de rugby training die eindigde om 17:30. Avondeten was ook gezamenlijk maar doordat er veel mensen extra lessen, sport en andere ding op het programma hadden was er vaak maar een kleine groep. Van 19:00 tot 21:30 waren er 2 studie sessies waar je je huiswerk en ander schoolopdrachten kon maken. “Lights out” was elke dag om 22:00 , dit was het punt waar alle lichten uit moesten zijn in de kamer en de dag weer voorbij was.


Heb jij nog dromen/wensen voor je rugby carrière?

Op dit moment heb ik geen droom/wens binnen mijn rugby carrière. Mijn droom was altijd om een wedstrijd op televisie te spelen met veel kijkers en om rugby als baan te hebben , dit heb ik allebei al mogen doen. Voor nu wil ik gewoon lekker kunnen spelen en geen blessure oplopen.