TalentThursday: Bastiënne Oonk

Zoekveld

TalentThursday: Bastiënne Oonk

Iedere eerste donderdag van de maand is het TalentThursday. Een nieuw initiatief om Nederlands rugby talent meer onder de aandacht te brengen. Het tweede talent van Nederland is Bastiënne Oonk, speler van AAC Amsterdam en de TeamNL Dames 7s.

Voor welke club speel je nu en om welke reden?
Ik speel nu voor AAC in Amsterdam. Hier speel ik nu mijn 2de seizoen. Toen ik in Amsterdam kwam wonen heb ik gekeken naar top clubs in de buurt, omdat ik mezelf beter wilde maken in het spel. AAC was voor mij 5 min fietsen en het dames team was toen Nederlands kampioen. Toen was de keuze al snel gemaakt!

Ooit over nagedacht om een jaar in het buitenland te spelen?
Ik heb er over na gedacht om naar Australië te gaan! Ik ben dit jaar de opleiding fysiotherapie gestart aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik wil kijken of ik mijn junior stage in het 3de  jaar (20 weken) in Australië kan lopen en dan tegelijkertijd daar rugbyen!

Voor welke oranje selecties heb je gespeeld?
Ik heb mogen uitkomen voor het Nederlands Talent TeamNL Dames 7s U18 team, TeamNL Dames 7s team en het Dames XV team.

Voor welke clubs en academies ben je uitgekomen voordat je bij AAC kwam?
Ik heb voor dat ik bij AAC ging spelen mijn eerste rugby ervaringen opgedaan bij Rugby Club the Pigs uit Arnhem. Omdat dit toen nog dicht bij mijn ouders was die in Winterswijk wonen.

Voor welke invitatieteams ben je al uitgekomen?
Ik ben in december voor de eerste keer  uitgekomen voor Rugby Ecosse Feminim, dit is een invitatie team met speelsters uit Engeland en Wales. Deze speelsters zitten ook in nationale selecties. Het was voor mij dan ook een eer om gevraagd te worden voor dit team. Komend jaar ga ik ook voor de Ramblin Jesters spelen. Dit is een team met meiden uit Zweden en Engeland. 

Wat vind je leuk aan het spelen in invitatie teams?
Het leuke aan een invitatie team is dat je andere speelstijlen leert kennen waar je veel van kunt leren. Ook het contact met zo veel verschillende meiden in de rugbywereld is erg gezellig! Het was dan ook fantastisch om bijvoorbeeld met Heather Fischer (Engeland international, te zien op de foto naast Bastiënne) te mogen spelen op de Barbados 7s met Rugby Ecosse Feminim. Iemand waar je echt veel van kan leren. Ze gaf ook hele goede tips tijdens de trainingen en op het veld.

Wat was je mooiste/beste prestatie ooit?
Tijdens mijn eerste toernooi voor Rugby Ecosse Feminim hebben we het toernooi gewonnen wat al super gaaf was! Maar op dit toernooi ben ik ook uitgekozen tot ‘most promising female player of the tournament’! Dit was niet te geloven! En echt een eer om te mogen ontvangen!

Hoe ziet een normale dag er uit van Bastiënne?
Ik studeer fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam, dus ik ga naar school tot een uur of 14:00. Als ik thuis kom ga ik leren totdat ik naar de training moet. Om 17:00 beginnen we met krachttraining en daarna van 18:00 tot 19:30 veldtraining. Als ik thuis kom eet ik meestal snel nog wat en daarna ga ik slapen.

Wat moet je allemaal laten om op het hoogste niveau te rugbyen?
Ik ben op mijn 17de van Winterswijk naar Amsterdam verhuisd vanwege de rugby. Hierdoor zie ik mijn ouders niet heel veel, dat was in het begin best moeilijk. Veel vrije tijd is er ook niet omdat ik veel aan het studeren ben daarnaast moet ik ook werken en dan nog trainen.

Wat heeft jou het meest geholpen om tot de top te komen in Nederland?
Het support van mijn ouders die het allebei heel gaaf vinden wat ik doe. Ook de gezelligheid en passie die alle meiden hebben maakt het dat je door wil gaan!