Spanje een maatje te groot voor Nederland

Spanje een maatje te groot voor Nederland

Foto credits: Marleen Swaans

 

Afgelopen zaterdag speelden de Oranje Dames XV, in Madrid, de finale van de XV Woman Championship 2019 tegen Spanje. De Spanjaarden hadden een record aantal supporters opgeroepen om te komen en deze 9.000 supporters hebben er een echte Dames rugby dag van gemaakt. Het was goed te zien dat ook dit keer de Oranje supporters weer zijn mee gereisd voor de wedstrijd.

De wedstrijd begon met een sterke defence van Nederlands kant. Spanje was veel aan de bal waardoor Nederland alleen verdedigend moest spelen en niet over de middenlijn wist te komen. Door een fout van Nederland op de 5meter lijn, kregen de Spanjaarden in de 9e minuut een penalty wat resulteerde in een try tegen onder de palen, door een snelle tap en go. Met een geraakte conversie zorgde dat voor een 7-0 achterstand. Door fouten van Spanje wist Nederland wel balbezit te krijgen, maar onvoldoende om terug te vechten. In de 19e minuute weten de Spanjaarden dan ook weer te scoren, wat de stand 14 - 0 voor Spanje maakt. Nederland geeft niet op en blijft keihard verdedigen. Dankzij de sterke runners van Nederland weten de Dames  het spel ook naar de Spaanse helft te verplaatsen. Echter blijft Spanje de Dames  onder druk zetten met het kick spel wat de Spaanse Dames spelen. In de 25ste minuut weten de Spaanse Dames nogmaals te scoren vanuit een ruck, door een knock on van Nederland die in een scrum op de vijf meter lijn resulteerde. Dat maakte de stand op 19 - 0 voor Spanje. Uiteindelijk kwam Nederland aan de bal en maakte goede lijn breaks. Echter bleek de defence lijn van Spanje te sterk en Nederland wist er niet doorheen te komen. Willemijn Ter Avest ontving in de 30e minuut een gele kaart doordat zij over de ruck kwam. Waardoor Nederland de eerste helft moest afmaken met 14 spelers.


Nederland begon de tweede helft sterker, met veel balbezit. Maar door holding verloor Nederland de bal waardoor Spanje weer in hun snelle spel kon komen en scoorde in de 45e minuut, wat de stand 26 - 0 maakte. Nederland weet goed te verdigen in hun eigen 22 meter gebied maar Spanje speelt slim en snel en weet in de 59e minuut te scoren wat de stand op 33 - 0 brengt. Door een fout van Nederland werd kort daarna weer een try gedrukt voor Spanje. De Spaanse Dames weten hun momentum vast te houden wat het lastig maakt voor Nederland om balbezit te krijgen. Spanje gebruikt veel offloads en scoren wederom in de 68e minuut. Nederland weet in de laatste minuut vaker aan de bal tekomen, maar door een korte grubber kick krijgen de Spanjaarde de bal in hun handen en scoren zij in de 70e minuut hun laatste try. De eindstand wordt uiteindelijk 54 - 0 voor Spanje, wat Spanje een overtuigend kampioen maakt.

 

Dit relatief jonge en nieuwe Dames XV team heeft veel met elkaar bereikt sinds de aanloop naar deze twee wedstrijden, maar voor Spanje schieten de dames net te kort. En dit is dan ook wat zij zullen meenemen naar volgend jaar, het is net dat stapje extra, net wat feller en net wat meer pit wat we nodig hebben om een team als Spanje te verslaan.

 

Het was een bijzondere wedstrijd waarin drie dames na de wedstrijd afscheid namen van het Nederlandse team. Lorraine Laros, Elke van Meer en Marit Bakker speelden hun laatste minuten voor Oranje.

Dames namens het team, de staf en Rugby Nederland, bedankt voor al jullie tijd, energie, emotie en liefde die jullie al die jaren in de sport hebben gestopt. Alle drie de Dames kwam zowel voor het Sevens programma uit als het Dames XV programma. En in het geval van Lorraine en Elke spreken we zelfs over meer dan 10 jaar trouwe dienst.

Zoals Lorraine zo mooi zegt

"Van het begin tot het eind! 14 jaar internationaal rugby! Niet in foto’s te beschrijven hoeveel ik hier van geleerd heb en hoeveel ik er van genoten heb! Vandaag voor de laatste keer dat mooie shirt aan waar ik al die jaren zo hard voor gewerkt heb! Nog 1 keer shinen voor mijn vaderland!"

 

Dames bedankt voor alles!