Rugby Development Dag 5 groot succes!

Zoekveld

Rugby Development Dag 5 groot succes!

Afgelopen zaterdag 22 april vond de laatste Rugby Development Dag (RDD5) van het seizoen 2016-2017 plaats. De laatste RDD wordt traditioneel afgesloten met een toernooi op het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam.

De Rugby Development Dagen zijn onderdeel van de “route naar de top”. Het doel van dit speler volgsysteem is vroegtijdig talenten te kunnen ontdekken en te faciliteren in het verbeteren van het rugby spel om uiteindelijk geselecteerd te kunnen worden voor de nationale selecties. De “route naar de top” is ontwikkeld door bondscoach Gareth Gilbert en de technische staf.

De RDD’s spelen dus een zeer belangrijke rol in de verdere carrière van de spelers. Dit is namelijk het eerste meetmoment waarop jonge talenten kunnen worden gescout door de Rugby Academy’s. Academy’s zijn regionale opleidingsinstituten waarbij school en rugby worden gecombineerd. Onder professionele begeleiding trainen de spelers dagelijks bijna twee uur. Wanneer deze spelers zijn toegelaten tot de Rugby Academy, krijgen ze een talenten status bij het NOC*NSF. Deze talentenstatus maakt het mogelijk om in samenwerking met de Topsport Talent School onder schooltijd te trainen. Met de Rugby Academy en Topsport Talent School zijn afspraken gemaakt over schoolprestaties, waarbij het zo moet zijn dat de hoeveelheid trainingen niet ten koste gaat van de schoolprestaties. Door de topsport omgeving is de motivatie van deze spelers om te presteren en zichzelf te verbeteren zeer hoog. Een extra motivatie is dat vanuit alle Rugby Academy’s het Jong Oranje U16 team wordt geselecteerd. De eerste mogelijkheid om voor het nationaal team uit te komen. In totaal zijn er zes academies in Nederland.

RDD5 is de laatste dag in een serie van vijf Development Dagen en wordt afgesloten in een toernooi verdeeld over de vijf leeftijdscategorieën. Dit zijn de Junioren, Mini’s eerste- en tweedejaars en Cubs eerste- en tweedejaars. Kenmerkend voor de RDD is dat het toernooi geen winnaars kent. “Player Welfare” loopt als rode draad door de activiteiten van Rugby Nederland en dus ook de RDD. Er werden bijvoorbeeld geen verlengingen gespeeld. Op deze wijze werd het aantal speelminuten gelimiteerd tot het minimum. Ook moedigt het de jonge spelers aan om eerlijk en positief spel te spelen daar de uitslag niet relevant is voor de uitkomst van de wedstrijd.

Wel werden er deze dag de spelers van het jaar gekozen per categorie. Door de captains van de teams werden per wedstrijd de “man/woman of the match” gekozen van de tegenpartij. Gekeken werd naar de jongen of het meisje die zich onderscheidde op het gebied van sportiviteit en positief motiveren van het team. De volgende personen zijn uitgeroepen tot speler van het jaar in de desbetreffende categorie:

Mini Eerstejaars: Mackenzie Roberts uitkomend voor academie Noord-West en Jim Toonen uitkomend voor Zuid
Mini’s Tweedejaars: Niek Doornebal ook uitkomend voor academie Noord-West
Cubs eerstejaars: Sterre Peters uitkomend voor Zuid
Cubs Tweedejaars: Maddox Meijerman uitkomend voor Noord-Oost

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze eervolle onderscheiding!