Rugby Academy ZuidWest viert tienjarig bestaan met rugbyweek

Zoekveld

Rugby Academy ZuidWest viert tienjarig bestaan met rugbyweek

Dit jaar bestaan de Rugby Academies in Nederland 10 jaar. Dit heugelijke feit wordt in de week van 10 tot en met 14 september gevierd: DEGIRO Academy Week. Als oudste Rugby Academy van Nederland organiseert Rugby Academy ZuidWest, samen met Rugby Nederland en de andere vijf Academies een week vol trainingen, clinics en wedstrijden.

Rugby Academy ZuidWest verwacht zo’n tweehonderd jeugdrugbyspelers en hun trainers. Op vrijdag worden de wedstrijden gespeeld waar de hele week naartoe wordt gewerkt. Rugbyfans en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de trainingen en de wedstrijden bij te wonen!

De Rugby Academy werkt nauw samen met twee topsportopleidingen in rugbyland Zuid-Afrika, waar de beste jeugdspelers een vervolgopleiding krijgen. Zuid-Afrika viert dit jaar de 100e geboortedag van Nelson Mandela en ter ere daarvan én van het tienjarig bestaan van de Rugby Academy ZuidWest organiseert de Zuid-Afrikaanse ambassade op vrijdag een receptie.

DEGIRO Academy Week is de start van een nieuw evenement, dat voortaan elk jaar zal worden gehouden. “Het is een volgende stap in de talentontwikkeling in Nederland,” zegt Marten Vente, voorzitter van Rugby Academy ZuidWest. “Het wordt hét moment waarin iedereen kan zien hoe het gaat met de talentontwikkeling van onze spelers. We willen daarom in de toekomst tijdens deze week ook wedstrijden gaan spelen tegen buitenlandse teams.”

Tien jaar geleden werd Rugby Academy ZuidWest opgericht, als eerste jeugdrugbyschool in Nederland met als doel het niveau van de rugbysport verhogen. Later volgden er meer en inmiddels zijn er zes Rugby Academies in Nederland. Deze zijn alle zes verbonden met een onderwijsinstelling met officiële status als Topsport-Talenten-School zodat jonge talenten school en topsport optimaal kunnen combineren.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Rugby Academy ZuidWest wordt een jubileummagazine uitgegeven met interviews met topspelers, topcoaches en rugby-bestuurders. Dit boek wordt op donderdag 13 september overhandigd aan wethouder Richard de Mos. Alle spelers van de Academies krijgen gratis een exemplaar. De magazines zijn ook te koop voor 5 euro tijdens DEGIRO Academy Week.

Rugby wordt steeds populairder in Nederland. De combinatie van respect, kameraadschap en discipline die rugby eigen is, spreekt veel jongeren en volwassenen aan. “Door deze ontwikkeling neemt het niveau van de rugbysport in Nederland toe, zelfs zodanig dat we ons voorzichtig kunnen gaan meten met de rugbylanden in de subtop. We zien echt dat we grote vorderingen maken. Het zou zomaar eens kunnen dat Nederland over tien jaar deel kan nemen aan het wereldkampioenschap,” aldus Marten Vente. Een aanzienlijk aantal spelers uit de nationale (jeugd) selecties is inmiddels afkomstig van een van de Rugby Academies.

Alle activiteiten vinden plaats op de nieuwe trainingslocatie van de RAZW: Sportpark Laan van Poot, Laan van Poot 355A, Den Haag.