Pilot jonge referees bij interland NL - MLD groot succes!

Pilot jonge referees bij interland NL - MLD groot succes!

When the players get tired, you need to be at the top of your game as a referee", "there are so many things we can do to prevent penalties" en "I am 24 years old and I am one of the few full time professional rugby referees in Scotland". Zomaar een paar quotes van internationale rugby scheidsrechter Sam Grove-White. De aanleiding was een middag waarbij 12 kinderen met een scheidsrechtersdiploma (of de ambitie om die te halen) uitgenodigd waren door Rugby Nederland om de wedstrijd van Nederland tegen Moldavie te analyseren. Begeleid door enthousiaste scheidsrechters Mireya Dijkstra, Koen Maaijen, Michael Assman en Jonathan Clarke bogen de jongeren zich over de begeleiding van tackles en rucks en volgden de beslissingen van de refs uit Schotland nauwkeurig.
Na afloop van de met 44-17 gewonnen wedstrijd kregen de aspirant scheidsrechters de gelegenheid om de Schotse refs te bevragen. Er zaten wat pittige vragen tussen en de refs toonden zich onder de indruk van de leergierigheid van de Nederlandse jeugd. Ook de captain van het Nederlands team, Rik Roovers, kwam even langs om de jongeren een hart onder de riem te steken. "Een goede ref maakt de wedstrijd leuker. Blijf je best doen, dan komen we elkaar zeker tegen."
Namen Rugby Nederland mocht Mireya Dijkstra de aanwezigen een certificaat en een scheidsrechterfluit overhandigen.
Het is belangrijk dat talent wordt herkend, of je nou speler bent, of scheidsrechter wil worden. Rugby Nederland wil dat de bijzondere rugbycultuur waar mogelijk versterkt wordt en goede scheidsrechters blijven opleiden is daarvoor essentieel. Deze dag liet zien dat dat met veel plezier gepaard kan gaan. Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.