Oranje moet in de laatste minuut een nederlaag incasseren

Oranje moet in de laatste minuut een nederlaag incasseren

Het leek erop dat Nederland een overwinning op Oekraïne zou behalen, maar de gelijk opgaande wedstrijd werd bij een gelijke stand in de laatste minuut door een drop goal beslist in het voordeel van de Oost-Europeanen.

Het publiek was weer luidkeels aanwezig voor deze interland. De zonaanbidders verschaarden zich op de nieuwe tribune, terwijl de andere helft de koelte zochten aan de overkant.

Dit keer een Schots trio dat de wedstrijd leidde die goed begon voor Oranje. Leon Koenen zorgde voor de eerste drie punten via een strafschop 3-0. Terwijl de altijd fanatieke Gerard Viguurs na 12 minuten de try lijn van Oekraïne wist te vinden en Koenen de conversie benutte 10-0. Oekraïne was een beter georganiseerd team dan de Polen van vorige week. Niet echt met mooie driekwart aanvallen, maar vooral hun voorwaartsen wisten onze jongens vaak in de tang te nemen.
Gevolg: via een strafschop 10-3 en 10-10, nadat Nederland onder de voorwaartsen druk moest capituleren. Het spel van Oranje was speels en aantrekkelijk. Giorgy Tskitisvili scoorde in de 37ste minuut, maar er was een lichte overtreding aan vooraf gegaan en ging het feest niet door. Ook mistte Koenen een strafschop, maar in de laatste minuut van de eerste helft was het weer Viguurs die scoorde en Koenen die raak schoot 17-10.

De tweede helft begon ongelukkig, de bal werd slecht gevangen vanuit de kick-off en Oekraïne wist met hun pack de try lijn te vinden 17-15. Het was een periode waarin Oranje sterk moest verdedigen en er veel gewisseld werd. De organisatie was op dat moment weg, waardoor de Oost-Europeanen voor de derde keer hun truc met de voorwaartsen wisten te verzilveren 17-20. Na een klein uur spelen werd Rik Roovers bij een Nederlandse aanval dusdanig geraakt dat moest worden afgevoerd. Voor zover bekend heeft hij geen zware verwonding opgelopen na onderzoek in het ziekenhuis. Krijn Twigt kwam er in en liet gelijk een visitekaartje achter in de vorm van een try, waarbij Koenen de driepunter raak schoot 22-22. Maar na vervanging van Storm Carroll en Rik Roovers was de verdediging verzwakt in het centrum, waardoor Oekraïne voor de 4de keer hun kunstje wisten op te voeren 22-27. Één minuut voor tijd was het weer Krijn Twigt die gelijk maakte 27-27, terwijl Koenen ditmaal net mistte. De verwachting was dat er nog een ruime blessure tijd zou volgen, maar helaas floot de scheidsrechter direct af nadat Oekraïne een drop goal wisten te scoren in de 80ste minuut.
Ondanks dit zure verlies, kon iedereen er mee leven na een aantrekkelijke wedstrijd te hebben gezien.

Met nog een wedstrijd te gaan in Zweden, kan Oranje zich gaan voorbereiden op het volgend seizoen waarin België promoveert en Portugal hun plaats in zal nemen. Zweden is inmiddels al gedegradeerd, waarvoor Zwitserland in de plaats zal komen.
Nederland heeft zichzelf goed staande gehouden in groep 1B, wat niet eerder gelukt is.