Ondertekening bezegelt officiële lancering OldStars walking rugby

Ondertekening bezegelt officiële lancering OldStars walking rugby

Zaterdagmiddag 9 november is officieel het startsein gegeven voor OldStars walking rugby middels het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen Rugby Nederland en het Nationaal Ouderenfonds. Dit gebeurde voorafgaand aan de interland Nederland - Oekraïne in het NRCA stadion in Amsterdam. Het Ouderenfonds en Rugby Nederland maakten gebruik van dit podium om aandacht te genereren voor deze spelvorm. Ambassadeur van OldStars walking rugby en oud-international van het Nederlands Rugbyteam, Mats Marcker, was hierbij ook aanwezig.

Nationaal Ouderenfonds directeur Corina Gielbert legde tijdens de kick-off de nadruk op de kracht van de rugbyverenigingen als ontmoetingsplek voor ouderen. Sport is hierbij niet het doel, maar een middel om op latere leeftijd conditie, kracht en aanpassingsvermogen te (blijven) ontwikkelen. Daarom is het Nationaal Ouderenfonds landelijk kartrekker van de spelvorm. OldStars walking rugby is een langzamere, non-contact versie van het spel, die met name geschikt is voor gepensioneerde spelers, mensen die herstellen van een blessure of ziekte, en/of 55-plussers die fit en actief willen blijven in en rondom de rugbyvereniging. Het kan door alle leeftijden en mannen en vrouwen samen worden gespeeld en het kan helpen mensen bij een club betrokken te houden en zelfs nieuwe leden aantrekken.

Het doel is om over 2 jaar op ten minste 12 locaties ouderen in heel het land aan OldStars walking rugby te laten meedoen. Hiermee dragen het Ouderenfonds en Rugby Nederland eraan bij dat ouderen genieten van de verbondenheid en gezelligheid in het verenigingsleven. De start is veelbelovend; veel rugbyverenigingen tonen hun ambities en sommige zijn al enthousiast aan de slag met steun van het Ouderenfonds. Op langere termijn is het streven dat dit onderdeel wordt van de reguliere werkzaamheden van Rugby Nederland. Daarin zien beide partijen ook samenwerking met andere takken van sport die al begonnen zijn met aangepaste vormen als bijvoorbeeld walking football. Na afloop van de ondertekening werd de interland gespeeld tussen de heren uit Nederland en heren uit Oekraïne.

Annelies Acda, bestuurslid van Rugby Nederland: "We zijn blij met deze overeenkomst. Het stelt ons in staat om meer mensen en vooral ouderen kennis te laten maken met de rugbycultuur en ondertussen actief buiten bezig te zijn in teamverband. We zien walking rugby als een waardevolle toevoeging voor de rugbysport.”

Mats Marcker, ambassadeur OldStars walking rugby: “Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg om ambassadeur te worden van OldStars walking rugby. Wij leven als rugbyers een legacy na. We zijn heel erg bezig om iets achter te laten voor onze kinderen. OldStars walking rugby uitrollen is daar een mooi voorbeeld van.”

OldStars stimuleert de oudervriendelijke sportomgeving

Het Nationaal Ouderenfonds neemt met OldStars de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving en lanceert na OldStars walking football dit jaar een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Het gaat om OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en nu dus ook OldStars walking rugby. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden. Het streven is om OldStars walking rugby minstens zo bekend te maken. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder anderen partners Menzis en van Boxtel de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie in en rondom de sportvereniging als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder 2,5 miljoen ouderen in Nederland centraal.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers in voor de samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst. Onze activiteiten zijn uitnodigend, laagdrempelig en altijd gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen in beweging te komen en sociaal actief te blijven. Want: ouder worden doe je samen!