Liveblog: Het coronavirus en rugby activiteiten in Nederland

Liveblog: Het coronavirus en rugby activiteiten in Nederland

Houd www.rugby.nl in de gaten voor het laatste nieuws,
over het coronavirus met betrekking tot de rugbycompetitie.

 

Update 28 maart, 15.00 uur

Het kabinet beslist volgende week dinsdag hoe Nederland verdergaat met de bestrijding van het corona-virus. Het gaat om de maatregelen die vooralsnog tot 6 april gelden, dus onder meer over het thuiswerken, de sluiting van scholen, restaurants en musea en waarbij sportclubs op last van de overheid gesloten zijn. "We kijken hoe we ervoor staan en wat het betekent voor die maatregelen", zei premier Rutte eerder in een kort persmoment.

Naar verwachting zal Rugby Nederland op basis van de besluiten van het kabinet van 31 maart, maximale duidelijkheid geven over het vervolg van de opgeschorte competities.

-----------------------------------------------------

Update 26 maart, 11.00 uur

Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het Corona-virus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen naar buiten gebracht. Hierna heeft verdere consultatie plaatsgevonden, die heeft geleid tot nadere uitwerking en precisering.

Er zijn nu twee ‘documenten’ die voor helderheid (zouden moeten) zorgen, namelijk:
Aanvullende maatregelen
Coronavirus en sport

Daaruit valt op te maken wat regelgeving betreft:
1.
Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.
2. Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn in ieder geval tot en met 6 april gesloten.
3. Alle overige samenkomsten worden t/m 6 april verboden, waarbij enkele uitzonderingen gelden:
a. wettelijk verplichte samenkomsten (max 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad als ook de Staten-Generaal
>>> momenteel wordt uitgezocht of een Algemene Vergadering een wettelijk verplichte samenkomst is! 
b. samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (max 100 personen);
c. uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (max 30 personen);
d. samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (max 30 personen).
Bij deze samenkomsten geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.
4. Wat betreft de trainingen en competities wordt uiterlijk 6 april besloten of die weer kunnen starten of dat de maatregel verlengd wordt. Voor evenementen met vergunnings- en meldplicht geldt dat die tot in ieder geval 1 juni niet kunnen plaatsvinden.
5. Groepsvorming (al dan niet toevallig) in de publieke ruimte wordt t/m 6 april verboden. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 m houden. Er is geen sprake van groepsvorming als het gaat om personen die een gezamenlijk huishouden vormen. Er is ook geen sprake van groepsvorming als kinderen tot en met 12 jaar samenspelen onder toezicht van een of meer ouders of voogden. Mits de ouders en/of voogden onderling 1,5 m afstand bewaren.
6. Er vinden in ieder geval tot en met 6 april geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte.
7. Samen sporten in de buitenlucht kan: Hiervoor geldt dezelfde eenvoudige richtlijn als voor al het andere sociale contact: houd minimaal 1,5 meter afstand en blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts.  Laat de groep bovendien uit niet meer dan 3 personen bestaan.

De FAQ van NOC*NSF is hierop aangepast.
Verder het advies om de bovengenoemde documenten te raadplegen, deze bevatten nog enkele oproepen en adviezen.

-----------------------------------------------------

Update 24 maart, 16.15 uur

Maatregelen aangescherpt, maar scenario's ongewijzigd

Gisteravond heeft het kabinet een deel van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus aangescherpt. Wat is gebleven is het verbod om de sportaccommodaties t/m 6 april open te stellen. Die datum is vooralsnog niet veranderd. Nieuw is dat het evenementenverbod is verlengd tot 1 juni en nu ook geldt voor bijeenkomsten met minder dan 100 personen. Ook nieuw is het verbod op samenkomsten voor gezelschappen beneden de 100.

Voor de sport betekent dit dat onze accommodaties tot en met 6 april zeker dicht blijven en we tot 1 juni geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien mogen organiseren.
Het NOC*NSF is met VWS in overleg wat een en ander praktisch betekent, bijvoorbeeld voor sporten in de buitenruimte.

Hoe een en ander er voor ons allen na 6 april uit komt te zien is nu nog niet te voorspellen.

De maatregelen zijn vooralsnog niet verlengd en daarom blijven de twee scenario’s betreft verloop van de competitie, zoals eerder gecommuniceerd, ongewijzigd.

Zodra we daar meer over weten zullen we dat uiteraard direct (uiterlijk 10 april) met jullie delen.

-----------------------------------------------------

Update 18 maart, 20.00 uur

Mogelijke gevolgen COVID-19 op verloop competitie

Het COVID-19 (ofwel coronavirus) heeft naast de problemen voor onder andere de gezondheid en economie, uiteraard ook gevolgen voor onze competitie.

Rugby Nederland heeft besloten tot twee scenario’s. Beiden zijn afhankelijk van de maatregelen die door de overheid zijn afgekondigd en het advies van de RIVM en het NOC*NSF.

Lees het hele bericht hier.

-----------------------------------------------------

Update 16 maart, 09.00 uur

Maatregelen verlengd tot en met 6 april

De eerder aangekondigde maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, zijn gistermiddag verlengd tot en met 6 april 2020.

De Nederlandse overheid heeft tevens besloten dat alle sportverenigingen, -complexen en andere faciliteiten in Nederland hun deuren moeten sluiten, in elk geval tot en met 6 april. Rugby Nederland adviseert hier gehoor aan te geven.

Rugby Nederland streeft ernaar de afgelaste wedstrijden op een later tijdstip in te halen, maar hier kan vooralsnog geen uitspraak over gedaan worden.

De door Rugby Nederland georganiseerde activiteiten zullen in deze zelfde periode ook geen doorgang vinden. De teamactiviteiten van de Nederlandse selecties zijn tot nader order afgelast, evenals de RDD’s. Ter verduidelijking volgt hieronder een overzicht van afgelastingen.

Afgelastingen tot dusver bekend:
- alle competitiewedstrijden (ongeacht niveau en regio) | (tot nader order)
- trainingen Oranjeselecties (alle niveau’s en leeftijdsgroepen) | (tot nader order)
- RDD regionaal | 21 maart
- Girls Rugby Festival | 21 maart
- Workshop referees, | 21 maart
- EK U20 | 21 maart tot 29 maart (tot nader order)
- RDD landelijk | 22 maart
- Oranjedames v. Royal Air Force | 25 maart
- Finaledag Jeugd | 28 maart
- Cubs/Junioren Festival | 4 & 18 april
- Spanje v. Oranjedames | 11 april
- EK U18 | 11 april tot 18 april (tot nader order)
- U17 v. België | 18 april
- U20 Festival | 24 april
- regionale scheidsrechterbijeenkomsten | maart & april
- Landelijk Mini Toernooi (LMT) | 16 mei
- opleidingen, cursussen en workshops

-----------------------------------------------------

Update 12 maart 2020, 16.00 uur

Naar aanleiding van de persconferentie die premier Rutte vandaag gaf na het crisisoverleg coronavirus, is de gehele competitie tot nader order afgelast. 

Om 15.00 uur vandaag gaf minister-president Mark Rutte, samen met RIVM-baas Jaap van Dissel en minister Bruins een persconferentie over wat er is besproken en besloten in het crisisoverleg omtrent het coronavirus. Naar aanleiding van deze uitspraken heeft Rugby Nederland besloten alle wedstrijden tot en met 31 maart af te gelasten.

Het kabinet heeft ook voor heel Nederland opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Daarom willen wij u oproepen om alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen, vieringen en werkgroep bijeenkomsten ook af te gelasten. Dit betreft een maatregel die voor alle teams is genomen ongeacht niveau. 

-----------------------------------------------------

Update 11 maart 2020, 13.30 uur

Wegens recente uitspraken door het RIVM en op advies van NOC*NSF en de provincie Noord-Brabant, heeft Rugby Nederland besloten de bondsdag op 14 maart op alle locaties af te gelasten en alle thuis- en uitwedstrijden van rugbyclubs in Noord-Brabant tot nader order af te gelasten.

Vooralsnog zullen alle andere rugbywedstrijden komend weekend gewoon doorgang vinden.

Rugby Nederland houdt de situatie vanzelfsprekend in de gaten en laat zich adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en NOC*NSF.

Zodra er veranderingen plaatsvinden, zal dit worden gecommuniceerd. Houd daarom dit liveblog in de gaten.

Gezien de door de autoriteiten voor Noord-Brabant aangegeven mogelijk ontwrichtende ernst van de situatie, adviseren wij onze leden om gevolg te geven aan de oproep van de veiligheidsregio’s om alle evenementen - waaronder sportwedstrijden - tot en met komend weekend af te gelasten. Ons advies geldt voor alle sportclubs in Noord-Brabant en zowel voor thuis- als uitwedstrijden.

"Het is helaas de verwachting dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn erop gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Dit is een belangrijke doelstelling die NOC*NSF van harte ondersteunt", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van de sportkoepel.

De eventuele gevolgen die het niet spelen van de wedstrijden hebben op de gehele competitie zullen in een later stadium worden gecommuniceerd.

-----------------------------------------------------------

Update 10 maart 2020, 14.00 uur

Naar aanleiding van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus (covid-19), graag deze informatie verspreiden binnen de club.

Zoals ook op onze website staat vermeld volgt Rugby Nederland de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Zodra zij aangeven dat er maatregelen noodzakelijk zijn, volgen wij deze direct op.

Voor nu geldt dat de gebruikelijke hygiëne maatregelen worden toegepast die gelden bij het voorkomen van alle virussen zoals de griep en verkoudheid:

-Was je handen regelmatig
-Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
-Gebruik papieren zakdoekjes
-Geen handen schudden
-Gebruik je eigen waterbidon om tijdens de training uit te drinken en deel deze niet met anderen

Voor de provincie Noord Brabant heeft het RIVM het advies gegeven aan personen met ziekteverschijnselen om niet te gaan werken of evenementen te bezoeken.
Er is geen afgelasting van sportevenementen geadviseerd en op dit moment zijn er geen extra maatregelen nodig en vinden alle rugbyactiviteiten gewoon doorgang.

Op de website van het RIVM wordt informatie continue bijgewerkt over alle ontwikkelingen: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

Wanneer wij op advies van deze instantie maatregelen moeten nemen, dan informeren wij daar iedereen verder over via de wedstrijdsecretaris.

 

 

-----------------------------------------------------

Update 2 maart 2020, 10.00 uur

Naar aanleiding van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus (covid-19), laten wij ons informeren en adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Zodra zij aangeven dat er maatregelen noodzakelijk zijn, volgen wij deze direct op. Op dit moment zijn er geen extra maatregelen nodig en vinden alle rugbyactiviteiten gewoon doorgang.

Voor nu geldt dat de gebruikelijke hygiëne maatregelen worden toegepast die gelden bij het voorkomen van alle virussen zoals de griep en verkoudheid:

-Was je handen regelmatig
-Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
-Gebruik papieren zakdoekjes

Op de website van het RIVM wordt informatie continue bijgewerkt over alle ontwikkelingen; www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Wanneer wij op advies van deze instantie maatregelen moeten nemen, dan informeren wij daar iedereen verder over.

Bestuur Rugby Nederland