Landskampioenschap 2016 verslag

Landskampioenschap 2016 verslag

Amsterdam NRCA 16-04-2016

Rugby Club Hilversum voor de 18de keer landskampioen.

De ongeslagen nummer één Rugby Club Hilversum moest het in de finale voor de landstitel opnemen tegen RC The Dukes. De Noord-Hollanders namen een 29-0 voorsprong, zonder dat de Brabanders maar één moment gevaarlijk waren geweest. In de slotfase van de wedstrijd was Hilversum waarschijnlijk in gedachten al aan het feest vieren en konden de Dukes de hatelijke nul veranderen in 14 punten.

De radiostedelingen begonnen sterk, maar volgde er een periode waarin de Dukes balbezit hadden maar er niets mee konden. Na 19 minuten werd het spel van Hilversum beloond en scoorde Storm Carroll 5-0 terwijl Marcus Holden de conversie benutte 7-0. Vijf minuten later was het weer raak, een slim kickje van Rik Roovers werd slecht verdedigd en Roovers zorgde samen met Holden voor 14-0 . Hilversum bleef de rest van de eerste helft op de speelhelft van de Dukes zonder te scoren.

In de tweede helft zorgde Holden al snel voor 17-0 dankzij een strafschop. De Dukes waren wat sterker in de scrum, maar konden niets dan balbezit hebben zonder er iets gevaarlijks mee te doen. Na een goed kickje van Rik Roovers werd Benji Cottle gelanceerd en ging de score naar 22-0. Waarna Marcus dit aanvulde naar 24-0. Hilversum bleef domineren en vervolgens was het Nightingale die doorbrak en de stand op 29-0 bracht. Beide ploegen wisselden vervolgens veel spelers, waarbij aan Hilversum zijde een tandje werd teruggenomen. De Dukes gaven zich nog niet over en scoorden uiteindelijk met hun pack na een flink aantal strafschoppen 29-7. Met nog drie minuten te gaan wisten de Dukes weer met hun pack door te breken 29-14 maar de wedstrijd was reeds beslist. Hilversum kwam nog wel dicht bij een score, maar kon verdiend hun 18de landstitel op hun naam te schrijven, in een seizoen waarin geen enkele wedstrijd verloren werd.

 


Vijfde  achtereen volgende landstitel voor Rugbyende Utrechtse Studenten

Weer was het RUS die de titel mee naar Utrecht kon nemen, ten kosten van de dames van het Amsterdamse AAC Rugby.Het was een spannende wedstrijd waarin AAC had moeten winnen, maar langzaam een voorsprong in een nederlaag zag wegsluipen.
RUS opende met een try 5-0, maar de Amsterdamse dames slopen beetje voor beetje naderbij en liepen via een try en twee strafschoppen uit naar 5-11. RUS wist met een try terug te komen naar 10-11, waarna de AAC touwtjes in handen leek te hebben. Vlak voor tijd wist Annemarije van Rossen haar ploeg toch weer de titel te geven met een try 15-11

 

 

Piet van den Deijssel