Klinkende overwinning voor Nederland tegen Polen

Klinkende overwinning voor Nederland tegen Polen

Een mooie revanche op de eerdere 9-8 nederlaag in Polen. Onze jongens wisten het Oost-Europese kanonnen vlees redelijk van zich af te houden, waarna zij zelf het spel wisten te bepalen en een 40-16 overwinning binnen te halen.

Het publiek was in grote getalen naar het stadion gekomen voor deze interland, met zelfs een grote Poolse fans die zich duidelijk lieten horen en het goed naar hun zin hadden, ondanks de nederlaag van hun team.

Oranje begon goed en zag al na één minuut de kans om de score te openen, via de voet van Storm Carroll werd het 3-0. Nederland had het initiatief, maar de ietwat te fanatieke verdediging van Gerard Viguurs betekende een strafschop én 10 minuten aan de kant voor hem. Met als gevolg: een 3-3 gelijke stand na 11 minuten. Met één man minder bleef Nederland aanvallen en zorgde de tweede strafschop ervoor dat er 6-3 op het scorebord kwam. Wéér via de voet van Carroll. Ondanks het overwicht wisten de Polen toch een keer door te breken, omdat de organisatie van Oranje even weg was en werd het 6-8. Na een klein half uur, wist Tom Altink te scoren vanuit een slim genomen line-out op de 5-meterlijn. De conversie was echter te moeilijk van uit de uiterste linkerhoek en windtegen 11-8. Het ijs leek gebroken, maar de Polen kwamen terug naar 11-11, met een strafschop van ver. Nederland bleef het betere rugby spelen tegenover het kanonnen vlees uit Polen, waarvan de grote props regelmatig hun tijd namen door blessures en moeite hadden om het tempo bij te houden.


In de tweede helft was het ook weer snel raak. Rik Roovers zette het halve Poolse team op het verkeerde been en scoorde zowat onder de palen. Voor Leon Koenen, die het schopwerk overnam een klein kunstje om er twee punten aan vast te knopen, wat 23-11 opleverde. In het volgende deel van de wedstrijd werd veel gewisseld, vooral aan Poolse zijde. Nederland kreeg te doen met een periode waarin het flink onder druk stond op de 5-meterlijn maar de Poolse aanvallen toch wisten af te slaan. Daarna nam Oranje weer het voortouw en ronde Norbecio Mambo een mooie aanval af met een zweefduik in het try gebied, 28-11. De Polen werden ook beloond voor hun harde werken in de tweede helft met een try 28-16. Maar ondanks dat alle Poolse reserves waren ingezet moesten zij toch duidelijk hun meerdere erkennen in het Nederlandse team. Conrad van der Klauw had inmiddels de positie van Amir Rademaker overgenomen, die doorschoof in de driekwarten waardoor Amir een prachtige try kon scoren 33-16. Polen liet de pootjes hangen en Nederland had de smaak te pakken. Alex Povel scoorde 38-16, waarna Leon Koenen de stand op 40-16 zette.
Dit was tevens de laatste actie van de wedstrijd, waarna de Duitse scheidsrechter het eindsignaal gaf. Oranje had het publiek uitstekend vermaakt.

Aanstaande zaterdag is er weer een thuiswedstrijd tegen Oekraïne, een ploeg waar onze jongens ook nog een appeltje mee te schillen hebben, omdat vorig jaar in Kiev met 18-10 werd verloren. De flow is er weer! En jij kan daarbij helpen door te komen kijken en aan te moedigen op zaterdag 7 mei in Amsterdam.

Piet van den Deijssel