Heren XV winnen thriller tegen Zwitserland met 38 - 25

Zoekveld

Heren XV winnen thriller tegen Zwitserland met 38 - 25

De Heren XV hebben de 4e wedstrijd in de Europe Trophy Poule succesvol afgerond door een zeer mooie zege op Zwitserland. Een zeer belangrijke wedstrijd omdat de 2e plek in de poule op het spel stond.

Dat er werd gestreden om de 2e plek in de poule was dan ook duidelijk zichtbaar bij beide partijen. Het was Zwitserland die in de beginfase de spanningen net iets beter onder controle had. Na benutte penalty’s voor zowel Nederland als Zwitserland waren het de Zwitsers die voor de eerste try tekenden. Na een slecht uitgevoerde clearance kick van Nederland in eigen try gebied beginnen de Zwitsers aan de counter attack. Deze werd zeer goed uitgespeeld en resulteerde in een try voor Zwitserland. De score is dan 3-10 in het voordeel voor de Zwitsers. Zwitserland blijft aanzetten en Nederland voelt deze druk ook. Kleine foutjes sluipen in de aanvallen van Nederland. Toch is het Zwitserland die de grootste fout maken. Een clearance kick van Nas wordt niet goed verwerkt door de Zwitserse fullback en het is dezelfde Nas, die na goed opvolgen van zijn kick, de losse bal oppakt en over de try lijn loopt. Helaas mistte Weersma de conversie en is de stand 8-10. De volgende penalty voor Nederland is wel raak door Weersma.  Na een gele kaart voor Dirk Danen, en dus Nederland 10 minuten met een man minder in het pack speelt, ruiken de Zwitserland hun kans. Vanuit de line-out en driving mauls denderen de Zwitsers tweemaal over de try line. Na één benutte conversie kwam de score op 11-22 voor de Zwitserse mannen. Toch doet Nederland nog iets terug voor het rust signaal.  Een benutte penalty tussen de palen van Weersma brengt de score in de rust op 14 - 22 in het voordeel van Zwitserland.

De tweede helft is geheel ander verhaal. Bondscoach Gareth heeft duidelijk zijn mannen weten te motiveren een stap bij te zetten. Nederland valt aan en voeren de druk op bij de Zwitsers. Ondanks een tweede gele kaart, en tijdelijk 13 man op het veld voor Nederland, weten de Heren toch dichtbij de try lijn te komen. De druk op Zwitserland resulteert in twee penalty’s die beide worden geconverteerd door Weersma. Op dat moment is de stand 20-22 en voelt Nederland dat het kan winnen. Met weer een compleet team neemt het vertrouwen ook weer toe. Bij een score van 23 – 25, na een benutte penalty aan beide kanten, zetten de Heren XV aan en wordt na slim uitspelen van de bal in de backs via Gascoigne een try gescoord in de hoek. Nederland staat voor het eerst de wedstrijd voor op de Zwitsers met 28-25. Een geweldig gezicht als de jonge generatie het veld op komt. Tyler Koning, Marc Mistou en Siem Noorman maken hun eerste minuten voor de Heren XV. Met zoveel talent op de Nederlandse velden ziet het er rooskleurig uit voor de topsport ambities van Rugby Nederland.  Aan beide kanten wordt gewisseld maar veranderd niets aan het spelbeeld. Zwitserland is vermoeid en komt niet in het spel. Nederland blijft aanvallen en na een geweldige backline move scoort Visser in de hoek welke wordt geconverteerd door Weersma. Na een laatste penalty tussen de palen door Weersma is de eindstand van de wedstrijd 38 – 25 in het voordeel van Nederland Heren XV.

Fantastisch om de duizenden fans en toeschouwers van te zien in het stadium en hun Oranje aan te moedigen. Dit heeft zeker meegeholpen in het binnenhalen van de winst. Een thriller van een wedstrijd met een geweldig eindresultaat!

Foto's van Robert Balkestein; Leo van Herwijnen Rugby Foundation