European Referee Managers meeting

European Referee Managers meeting

European Referee Managers meeting

Op 27 en 28 April werd de eerste “European Referee Managers Meeting” voor Tier 2 en Tier 3 landen georganiseerd. Doel van deze meeting was het uitwisselen van kennis en ervaring, en  het formuleren van oplossingen voor (gezamenlijke) problemen te vinden.

Michael Assman (voorzitter Commissie Rugby Scheidsrechters) en Dirk Heuff (Referee Development & Coaching) zijn naar deze meeting afgereisd en kwamen terug met een mooie conclusie “Rugby NL heeft zijn referee organisatie heel goed op orde, vergeleken met de andere landen”. Zowel de groei in aantallen, de verjonging en de begeleiding van referees (beoordeling, coaching, opleiding) werd door de andere aanwezige landen geprezen.

De belangrijkste onderwerpen die besproken werden waren 1) de ontwikkeling van een Referee Pathway voor alle landen, en 2) de verbetering van de werving en van het behoud van referees. Voor beiden zijn ideeën bedacht en actieplannengemaakt die in de komende weken worden uitgewerkt, ook in Nederland.

Wist u dat …
… In Finland wedstrijden gespeeld worden boven de poolcirkel
… Het bondsbureau in Finland bestaat uit 1 persoon die niet alleen de competitieleider is maar ook technisch directeur, administrateur, opleider en referee manager
… In Zweden soms 350 KM gereden moet worden naar een uitwedstrijd
… in Zwitserland, Noorwegen, Tsjechië, Zweden en Finland de referee een matchfee krijgen van soms €100 per wedstrijd die door de thuisspelende club betaald wordt.