Eerste Referee Coach dag een feit!

Zoekveld

Eerste Referee Coach dag een feit!

Zaterdag 21 oktober vond de eerste Referee Coach dag plaats bij Rugbyclub Hilversum. Deze dag werd georganiseerd om de onderlinge contacten tussen Referee Coaches aan te halen maar vooral om de werkwijzen en coaching vaardigheden verder aan te scherpen.

Bondscoach en technisch directeur Gareth Gilbert presenteerde de visie over de Nederlandse speelwijze zoals die nu gehanteerd wordt, waarbij de discussie vooral ging over wat dat betekende voor de rol van de referee: wat kan hij/zij bijdragen om deze speelwijze mogelijk te maken en te stimuleren?

Vervolgens werden de ervaringen met referee coaching van de afgelopen maanden uitgewisseld: welke successen zijn er te melden, welke vragen en kwesties vragen om extra aandacht en antwoord. Vele zinvolle suggesties en ideeën passeerden de revue

Vervolgens werd de wedstrijd Hilversum - ’t Gooi bekeken. Alle aanwezige Referee Coaches gingen aan het werk met de vraag “op basis van wat je de referee ziet doen, welke coaching vragen zou je hem na afloop stellen?”. Na afloop van de wedstrijd werd dit onderling besproken en leerpunten genoteerd. En zeer leerzame exercitie voor alle deelnemers.

Graag bedanken we Rugbyclub Hilversum voor hun gastvrijheid tijdens deze dag.

Referee Coaching in Nederland
Referee Coaches begeleiden de ontwikkeling en vooruitgang van de Nederlandse referees. Door 1-op-1 contacten, bezoeken van wedstrijden, videoreview en coaching gesprekken worden referees geassisteerd bij hun ‘Referee Development.
Er zijn op dit moment 12 Referee Coaches werkzaam die zo’n 25 referees begeleiden die fluiten van 4e tot ereklasse, en in leeftijd variëren van 17 tot 47 jaar.
Op 25 november 2017 wordt een tweede opleiding tot Referee Coach georganiseerd. Deze zal plaats vinden in België, in samenwerking met de collega’s van de Belgische rugbybond. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact op nemen met Dirk Heuff djheuff@gmail.com.