Dames 15s eindigen 2de op EK 15s

Zoekveld

Dames 15s eindigen 2de op EK 15s

Na de ruime overwinning van de Dames 15s op België dinsdag 27 februari stonden de Dames 15s in de finale van het EK 15s. Afgelopen zaterdag 3 maart werd deze gespeeld en was Spanje de tegenstander. Zij hadden hun halve finale ruim gewonnen van Duitsland.

Vanaf minuut 1 had Spanje de overhand in de wedstrijd. De Oranje Dames bleven sterk verdedigen maar konden niet voorkomen dat Spanje al in de 9de minuut de eerste try scoorde. De vele aanvallen van Spanje brak uiteindelijk de verdediging op van Nederland waardoor meerdere tackles werden gemist.  De Oranje Dames deden halverwege de eerste helft nog iets terug via een try van Wopke van Leeuwen maar de stand bij rust was 19-7 in het voordeel van Spanje.

In de tweede helft werd het wedstrijdbeeld niet anders. Nederland kwam haast niet aan aanvallen toe en moesten vooral de aanvallen van Spanje tegenhouden. In totaal scoorde Spanje 5 tries, 3 conversies en 3 penalty’s waardoor de eindstand 40-7 werd in het voordeel van Spanje.

Deze week gaat het team het programma evalueren. Een van de belangrijkste verbeter punten zijn voor de staf duidelijk, er moeten meer wedstrijden onder druk gespeeld worden. Sascha Werlich zegt hierover: "Tegen Spanje worden we afgestraft op zaken waar we in de competitie mee scoren. Ik denk aan het recht door mensen heen lopen. De speelsters zijn in onze huidige competitie gewent dat ze daarmee weg komen of zelfs beloond worden met punten. Tegen Spanje werkt het ineens niet en lukt het niet om de juiste techniek toe te passen. We spelen 1 keer per jaar een wedstrijd onder druk en dat is dan meteen de finale van het EK waar sowieso extra druk op zit. De speelsters hebben te weinig ervaring in onder druk beslissingen nemen. Je ziet dat tegen een ‘mindere’ tegenstander dit team geweldig kan spelen maar zodra er iets meer druk is valt het ineen als een kaartenhuis. Om dit te doorbreken moeten we meer ervaring opdoen in het spelen van wedstrijden tegen betere tegenstanders. We hebben een heel jong team, 13 nieuwe caps en nog meer speelsters die vanuit het pathway aankloppen. De wil en het talent is er, nu moeten we aan de ervaring gaan werken en dit was wat mij betreft de eerste stap.”