Bestuurswisseling Stichting Nazorg Sport Gehandicapten

Bestuurswisseling Stichting Nazorg Sport Gehandicapten

In 1988 raakte Nederlands rugby-international Marcel Bierman geblesseerd na een ongelukkige val tijdens de Hong Kong Sevens. Al snel na thuiskomst bleek dat hij permanent minder-valide zou zijn, het eerste dergelijke geval in het Nederlandse rugby. Dat was voor een aantal rugbyers reden een stichting op te richten die zou kunnen voorzien in de verschillende behoeftes die hij en mogelijke toekomstige beschermelingen tegen zouden komen.


Inmiddels ondersteunt de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten zes beschermelingen die blijvend invalide zijn geraakt tijdens het uitoefenen van de sport; gelukkig dateert het ongeval van de nieuwste beschermeling alweer van bijna tien jaar geleden. De stichting biedt beschermelingen aanvullende financiële ondersteuning, met name op het gebied van wonen en mobiliteit. Daarnaast staat ze hen bij middels medisch, sociaal-maatschappelijk en juridisch advies en biedt een platform om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen en verbonden te blijven met de rugbygemeenschap.


Veel rugbyers zullen de SNSG kennen van de jaarlijkse collectes op de Amsterdam Sevens, Ameland Beachrugby en de Haagsche Rugbydagen en middels andere fondsenwervingsacties. In de loop der jaren is al bijna tweehonderdvijftigduizend euro aan inkomsten verzameld, wat de blijvende verbondenheid van de rugbyend Nederland met hun gehandicapte maatjes onderstreept.


De stichting heeft lange tijd geleund op een aantal drijvende krachten van het eerste uur. Zij zijn nog steeds betrokken als ambassadeur, maar het bestuur is afgelopen jaren grotendeels vernieuwd. Meest recent is Marten Vente aangetreden als nieuwe voorzitter in de plaats van oudgediende Nick Gale; naast Marten (HRC, voorheen RC Delft en USRS) bestaat het bestuur nu uit Kees Jan Duiverman (HRC), Erik Hardes (AAC), Marga Deenen (DIOK), Joop Wijdeven (RC Wageningen) en Joop Jansen (REL). Ook dit is een teken dat ondersteuning van de beschermelingen nog steeds leeft, wat zeer belangrijk is wanneer zij ouder worden en nieuwe uitdagingen opdoemen op het gebied van gezondheid en zorg.


De SNSG heeft een eigen website www.snsg.nl en een facebookpagina, waar meer informatie over de stichting en haar activiteiten is te vinden.