2020: Een jaar als geen ander

2020: Een jaar als geen ander

Namens het bestuur en het bondsbureau wil ik iedereen bedanken die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de rugbysport dit jaar.

Zonder enige twijfel kunnen we zeggen dat 2020 een heel moeilijk jaar was. De coronacrisis heeft het spel en de community hard geraakt.

Desondanks is het goed te zien dat rugby ons sterker maakt en samenbrengt. Rugby beoefen je niet alleen op het veld, maar ook ernaast. Te zien aan het harde werk van alle verenigingen dit jaar en de talloze mooie initiatieven die hebben plaatsgevonden. Neem de onlinecampagne De Langste Lijn waarin een paar duizend rugbyers – spelers, coaches, en scheidsrechters – van verschillende clubs zo vaak mogelijk de bal naar elkaar passten. Overal zocht en vond iedereen creatieve manieren om met elkaar in contact te blijven. Zo zagen we naast de inzet en flexibiliteit om de jeugdtrainingen door te laten gaan, dat er bij de senioren online rugbytrainingen en sportieve challenges, maar ook online veilingen, rugbyquizen en borrels werden georganiseerd. Clubs en spelers hebben overal waar mogelijk een (online) tandje bijgezet om uit te reiken naar teamgenoten.

Rugby is een sterke community die er voor elkaar is, en voor elkaar klaarstaat in lastige tijden. En dit is een jaar waarin we hebben samengewerkt, uitdagingen zijn aangegaan, en ons wisten aan te passen waar nodig. Samen zijn we sterker!

Onder de moeilijke omstandigheden kan ik met trots zeggen dat we dit jaar toch ook de sport verder hebben ontwikkeld. De verschillende vormen van rugby die inmiddels worden aangeboden zoals Social Rugby, Mixed Ability Rugby en Walking Rugby om zoveel mogelijk spelers van het spel te laten genieten, zullen verder worden uitgebreid en staan klaar om te starten. Naast ‘Een Leven Lang Rugby’, is er een andere pijler waar we verder op bouwen: ‘Rugby Vormt Je’. Rugby helpt je door te gaan wanneer het tegenzit. Daarom verheugt Rugby Nederland zich erop in 2021 de samenwerking met project Turn Over en De Harde Leerschool voort te zetten. Het helpen van de minder bevoorrechten door het gebruik van rugby als middel om zelfvertrouwen, respect voor zichzelf en anderen, vriendschap en teamwork te creëren.

2020 was een succesvol jaar voor de nationale selecties. De Heren zijn kampioen geworden van de Rugby Europe Trophy competitie, en in 2021 heeft het team de kans een promotie/degradatie-wedstrijd te spelen. Bij winst promoveren de Heren naar de Rugby Europe Championship poule om te spelen tegen de topteams van Europa, één niveau onder de Six Nations. De Dames spelen op het hoogst haalbare niveau in Europa en hebben nog steeds de mogelijkheid om de Rugby World Cup 2021 kwalificatieronde te behalen. Topsport inspireert! Het succes van de nationale selecties inspireert jonge spelers om het beste uit zichzelf te halen.

Ik wil het bestuur van Rugby Nederland bedanken voor hun onvermoeibare inzet en toewijding in het afgelopen jaar. Het bestuur is door deze bijzondere omstandigheden een aantal keer op de proef gesteld. De bestuursvergaderingen en Algemene Ledenvergaderingen die in bijzondere omstandigheden hebben moeten plaatsvinden waren een uitdaging, maar door het naleven van de waarden van rugby en een sterke betrokkenheid bij Rugby Nederland is dit toch gelukt.
Hetzelfde geldt voor de clubbesturen. Jullie deden jullie uiterste best om de club en al haar spelers gezond en betrokken te houden. Onze dank is groot.

Tenslotte sluit ik graag af met een shout out naar het vaak onzichtbare harde werk van de vrijwilligers door heel het land. Jullie inzet is onmisbaar in de sport. Ik wil jullie bedanken voor alles wat jullie in 2020 hebben gedaan. Een jaar dat niet snel vergeten zal worden.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en ik kijk uit naar een gezond, sportief en positief 2021.

Hopelijk ontmoeten we elkaar weer snel op het rugbyveld,

Andrew Meredith
Directeur Rugby Nederland