10 vragen aan Zeno Kieft

Zoekveld

10 vragen aan Zeno Kieft

1. Zeno wat een prestatie, gefeliciteerd met je 3-jarige contract bij La Rochelle! Kan je ons als eerste vertellen waar je bent begonnen met rugbyen en welke positie je nu speelt?

Ik ben op mijn elfde begonnen met rugby bij de mini's op de Haagsche rugby Club. Ik heb in de jeugd zowat alle posities gehad, van prop tot en met center. Maar toen bleek al snel dat de derde rij toch wel echt mijn positie was. Ik ben dan ook als een nummer 8 naar de academy van Stade Rochelais gegaan. Na 2 jaar hard trainen, een duidelijke fysieke verandering en een grote rugby ontwikkeling, had mijn trainer van de academy (Armand Mardon) besloten om mij verder op te leiden als een Flanker. Dit is dan ook mijn huidige positie in het eerste team van Stade Rochelais.

2. Kan je een paar tips geven aan jonge Nederlandse rugbyers?

Het allerbelangrijkste in mijn opzicht is dat je plezier blijft houden in het spelletje dat je speelt. Het plezier om samen met je teammaatjes alles te geven om die overwinning op zijn kop te tikken.
Daarnaast is er een hele simpele formule om beter te worden en dat is hard werken. Als je ergens beter in wilt worden gaat er veel tijd en energie in zitten. Je moet realiseren dat het niet makkelijk wordt en dat je soms dingen zal moeten opofferen om vooruit te gaan. Maar als die beloning dan eindelijk komt, voelt die 2 keer zo lekker omdat je weet wat je erin hebt gestopt om zover te komen.

3. Hoe is het om te trainen en te spelen voor La Rochelle?

Om La Rochelle te vertegenwoordigen in de Top14 is een grote eer! Je speelt met en tegen de top van de wereld. Het is dan altijd heel bijzonder om daar als enige Hollander tussen te lopen. La Rochelle is een klein stadje met 100 duizend inwoners, maar met een enorm rugby hart en geweldige fans. Elk weekend staan er weer 15 duizend man in een zwart-geel tenue je aan te moedigen. Dit is een grote hele motivatie en dan de adrenaline door mijn lichaam heen.

4. Hoe is het om in La Rochelle te wonen?

La Rochelle is een geweldig typisch Frans havenstadje. De omgeving is mooi, het zonnetje schijnt er altijd en het eten is top. Een betere plek om deze mooie sport te spelen bestaat bijna niet.

5. Wat doe je als je een vrije dag hebt?

Tot 1 jaar geleden heb ik altijd een studie gevolgd, wat mij veel tijd kostte naast het rugbyen. Toen ik mijn eerste profcontract had getekend en mijn studie ook had afgerond, had ik voor mezelf besloten om mij volledig te concentreren op mijn sport. Dus als ik dan even vrij ben dan geniet ik daar met volle teugen van. Daarnaast zoek ik altijd graag mijn maten op om een bakkie te doen en als ik de tijd heb gebruik ik die graag om uitgebreid te koken. Toevallig ben ik pas begonnen met gitaarlessen waar ik ook veel plezier uit haal.


6. Kan je ons vertellen hoe voor jouw week eruit ziet als prof rugbyer?

Als wij op zaterdag hebben gespeeld dan is de maandag nog erg gericht op herstel. We hebben dan een cardio sessie om het herstel te versnellen. Die dag kijken we ook terug op onze prestatie van de afgelopen wedstrijd. Er zijn namelijk altijd punten die moeten worden verbeterd. Daarna focussen wij ons eigenlijk al snel op de volgende tegenstander. De dag eindigen we met een rustige team-training.

De dinsdag is de zwaarste dag, waarop we van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags bezig zijn met: gymsessies, skill trainingen, team training en video analyses.

De woensdag is dan de day-off met in de ochtend een yoga sessie.

De donderdag is bijna hetzelfde als de dinsdag. Vrijdag doen we dan nog een captains-run en dan is het alweer gameday op de zaterdag.

7. Wie is jouw voorbeeld?

Ik vind dit een moeilijke vraag want op de derde rij heb je bijna een te veel aan top spelers.
Maar dan kies ik toch voor Jacques Burger. Een uitstekende flanker, een killer in de verdediging, een geboren winnaar en goede leider voor zijn team.

8. Hoe ziet de toekomst eruit voor Zeno Kieft en rugby?

Ik hoop dat dit het begin is van een mooie en lange carrière. Tot zover heb ik al veel mooie momenten mee mogen maken, zoals het promoveren van de Prod2 naar de Top14 met La Rochelle. Ik hoop dat er nog veel van dit soort memorabele gebeurtenissen bij gaan komen.
Misschien een uitzonderlijke prestatie met het Nederlands Team op internationaal niveau?!

9. Hoe bereid je je mental voor op een wedstrijd ?

Ik focus mij altijd veel op mijn eigen taak in het spel en wat de coach van mij verwacht. Ik herhaal vaak nog wat line-outs of bewegingen voor mezelf. Ik vind het fijn als alles perfect in mijn koppie zit. In mijn gedachte haal ik dan altijd nog wat positieve acties uit het verleden naar voren voor een extra energie boost.

10. Wat denk jij wat Rugby Nederland moet doen om in de toekomst deel te kunnen nemen aan de World Cup?
Wat al heel positief is , is dat de sport in Nederland steeds populairder word. Alle aandacht op de televisie voor het afgelopen WK speelt daar een grote rol bij. Dit is een goed begin en brengt misschien een aantal nieuwe talenten in de rugby. Een sterke rugby opleiding voor de jeugd is een ding. Maar nog veel belangrijker is de wedstrijd ervaring van elk individu. Meer wedstrijden van een goed en uitdagend niveau organiseren is erg belangrijk.  “To play with the best, you have to compete with the best”. Spelers die in het buitenland ervaring op doen, zijn belangrijk voor het Nederlandse rugby. Het is essentieel om deze spelers erbij the hebben en hun ervaring te gebruiken. Hierdoor kunnen er rugby technisch gezien grote stappen gemaakt worden.