“Dutchies go Down Under!"

Zoekveld

“Dutchies go Down Under!"

Een van de pijlers in het start-up plan voor de dames 7’s van Rugby Nederland is “competitie”. Sporters ontwikkelen zich het snelst en best wanneer ze met en tegen de beste sporters trainen en spelen. Als je hier world class coaching en de ervaring van wonen bij een gastgezin aan de andere kant van de wereld in een andere cultuur optelt, is een optimale mix voor persoonlijke ontwikkeling geboren.

Op initiatief van voormalig bondscoach Chris Lane (geboren Australiër) zijn we 4 jaar geleden gestart met het “uitzenden” van speelsters naar Australië om aldaar in verschillende High performance programma’s te trainen en spelen.
Voorbeelden hiervan zijn;
- Tribe 7’s (het meest prestigieuze invitatie team van Australië, dat vaak als springplank naar internationaal rugby gebruikt wordt)
- Queensland Reds & New South Wales Waratahs (de twee sterkste “state programma’s” in Australië)
- Universtiy of Queensland (winnaar van de eerste AON 7’s series)

De bovengenoemde teams hebben allen een eigen identiteit, maar er zit veel overlap in hun speelstijl. Veel van de speelsters in Australië hebben een achtergrond in Touch rugby en zijn daardoor erg sterke decisionmakers met uitmuntende catch & pass skills. De reactiesnelheid van sporters is hoger en daardoor gaan de wedstrijden sneller. Hier kunnen de Nederlandse speelsters veel van leren. Onze speelsters onderscheiden zich met name door hun goede contactskills (de Australische coaches hebben daarom graag een “Dutchie” in hun trainingsomgeving).

De programma’s hebben daarnaast met elkaar gemeen dat ze onder leiding staan van world class coaches. Er is in de afgelopen jaren een sterke relatie ontstaan tussen de Nederlandse coaches en hun Australische collega’s. Er is veel onderling contact over de ontwikkelingen in de sport en er wordt veel aan kennisdeling gedaan. Dit helpt onder andere bij het helder krijgen van de internationale benchmark.
Nederlandse coaches zijn afgereisd naar Australië, maar bijvoorbeeld ook naar Dubai om samen te werken en een kijkje in de Australische keuken te nemen. Inmiddels zijn ook 2 Australische top coaches naar Nederland gekomen om in ons land hetzelfde te doen. De coaches bekijken elkaars wedstrijden en voorzien deze van feedback. Dit geeft veel verdieping (en waardevolle discussie), aangezien de ogen van de verschillende coaches anders getraind zijn. Een zeer waardevolle relatie dus!

Inmiddels zijn er in totaal al 11 Nederlandse speelsters en 2 coaches die een vorm van stage hebben gedaan binnen een van de eerder genoemde Australische High performance programma’s.

Op dit moment zijn 4 Nederlandse (jeugd)internationals in Australië voor een stage en spelen bijna wekelijks goede 7’s toernooien. Twee van hen zijn zelfs geselecteerd om aankomend weekend uit te komen op de Nationale 7s kampioenschappen in Australië.

Erin Arends (19) en Bodil van Wijnbergen (19) zullen aankomend weekend uitkomen voor respectievelijk NSW Waratahs en Queensland Reds, historisch gezien de 2 favorieten voor de titel!

NSW White met Erin spelen Nederlandse tijd om:
23.22 vrijdagavond
01.44 zaterdagochtend
04.11 zaterdagochtend

QLD Reds met Bodil spelen Nederlandse tijd om:
23.44 vrijdagavond
02.06 zaterdagochtend
04.55 zaterdagochtend

De wedstrijden zijn te volgen via; www.rugby.com.au


Wij wensen onze meiden veel succes en plezier!!