Nationaal Talenten Centrum

Zoekveld

Nationaal Talenten Centrum

Wat is het NTC?
Het Nationaal Talenten Centrum voor Rugby is in 2014 van start gegaan om een talentenprogramma aan te kunnen bieden aan de top van het Nederlandse rugby, waarbij studie en trainen goed gecombineerd kunnen worden. Daarnaast heeft Rugby Nederland een sterk team aan coaches en trainers, die deze groep klaarstoomt om op het hoogste niveau te presteren. Ook is er goede medische begeleiding, waarbij Fysio Cura Plaza ondersteunt met blessurepreventie en revalidatie.
In 2015 zijn er twee NTC spelers gecontracteerd om in Montpellier te spelen. Daarnaast maken bijna alle deelnemers uit van een Nationale ploeg, zoals de Heren XV, U20 en U18.

Om het sporten te kunnen combineren met opleiding, beschikken de deelnemers over een Internationaal Talent (IT) status bij NOC*NSF. Met deze topsportstatus kunnen ze terugvallen op het topsport regelement van hun opleiding. Daarmee wordt er meer flexibiliteit gegenereerd in het onderwijsprogramma. Voor middelbare scholieren betekent dit toegang tot een zogeheten LOOT-school.
Het NTC programma bestaat uit 4 tot 7 centrale trainingsmomenten per week, waarnaast spelers ook nog een clubtraining volgen, alsmede het spelen van een clubwedstrijd. In het gehele programma wat de speler doorloopt (NTC + club) staat de individuele ontwikkeling van de speler centraal. Iedere speler ontwikkelt dan ook met alle betrokkenen een Persoonlijk Ontwikkeling Plan.
Trainen en studeren of werken, betekent een vol schema. De arbeidsrust verhouding is binnen topsport essentieel voor groei en succes. Iedereen in het programma wordt dan ook geacht in Amsterdam (+30km) te komen wonen. Door de reistijd te reduceren, kunnen de trainingsuren en de rusturen toenemen. Rugby Nederland kan ondersteunen in het vinden van geschikte huisvesting. Het programma biedt ook een maaltijd aan op trainingsdagen, waarbij er na de training met de volledige groep wordt gegeten.

Hoe kun je bij het NTC terecht komen?
Het NTC is bedoeld voor de talenten van de toekomst, in 2017-2018 zal het programma uit jongens in de leeftijd van 16 – 20 jaar bestaan. Om je in te kunnen schrijven zal je het volgende formulier moeten invullen, waarna je een reactie krijgt en je een portfolio en je Rugby CV moeten aanleveren, welke uiterlijk op 15 december 2016 binnen moet zijn bij Rugby Nederland. Er zullen aan de hand hiervan intake gesprekken worden gehouden in januari en daaruit kan een uitnodiging voor het selectiekamp volgen.
Vervolgens wordt er in krokusvakantie in februari 2017 een selectiekamp georganiseerd, waarbij de nieuwe NTC spelers voor het seizoen 2017-2018 worden geselecteerd. In maart hoor je dan of je wordt toegelaten en het programma start elk seizoen op 1 augustus, vanaf dat moment wordt er van je verwacht dat de combinatie NTC en studie de hoogste prioriteit hebben. Er zijn voor seizoen 2017-2018 10 plaatsen voor nieuwe spelers, dus er zal streng geselecteerd worden.
Vanuit de 6 regionale Academies worden de meeste spelers gekozen, omdat zij over het algemeen al over het juiste profiel beschikken dat we graag terugzien op het NTC. Meer informatie over de diverse Rugby Academies vind je hier.